Biskup Palić na Mladifestu: Živite bez straha, živite radosno sa sviješću da vas Isus prati

Posljednje večeri 34. Festivala mladih u Međugorju, a na spomendan sv. Marte, Marije i Lazara, svetu misu predslavio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Na dolasku u Međugorje zahvalio mu je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je bio među 502 koncelebranta na večerašnjoj svetoj misi. Fra Zvonimir je izrazio nadu kako je ovo vrijeme mladima bilo milosno vrijeme na duhovnoj obnovi.

Fra Zvonimiru Pavičiću, međugorskim svećenicima, hodočasnicima na dolasku je zahvalio biskup Palić, posebno pozvavši svećenike da mladima pokažu pravi put u život.

Prije mise na oltar je prineseno sto metara dugo platno na kojem su mladi posljednjih dana ispisivali svoje molitve.

Na početku svoje homilije mons. Palić je kazao kako je radostan ”što danas kao biskup ove biskupije, na završetku ovogodišnjeg Mladifesta, slavim ovu euharistiju s vama”.

 

Homilija biskupa Petra Palića na 34. Mladifestu

 

Ovaj 34. Mladifest održava se pod geslom „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) O tome je govorio i mons. Palić.

”Došli ste ovdje kako biste u ovom jednostavnom mjestu i u ovoj jednostavnoj župi, u zajedništvu oko Gospodina Isusa, učili tko je Isusu brat i sestra i majka i tko je nama brat i sestra i majka”, kazao je biskup Palić podsjećajući na kraju Mladifesta kako je svima ovih dana odjekivalo pitanje: Tko ti je brat, sestra, otac, majka?

”Znamo da osim krvnih veza, postoje i druge veze koje nas povezuju s drugima. Ima nas ovdje iz različitih dijelova svijeta. Iako znamo da svi nismo krvno povezani, ali svi osjećamo da nas povezuje jedna nutarnja veza, duhovna veza koja nadilazi sve granice. Ovdje, pored nas sjede naše majke, očevi, braća i sestre. Po krštenju, po sakramentima koje slavimo, po vjeri koju ispovijedamo postajemo dionici velike obitelji, Isusove Crkve koja za mnoge jest i postaje novi dom, nova obitelj. Sestre smo i braća jer nas povezuje želja, nastojanje, htijenje vršiti volju našega Oca koji je na nebesima.  Zato je kršćanin radostan, ispunjen jer zna da nije sam. Jer zna da uz njega postoje mnogi koji dišu isto, koji misle isto, koji žele isto: vršiti u svom životu Očevu volju i izgrađivati Kristovo kraljevstvo”, kazao je mons. Palić dodajući kako to  Kraljevstvo u nekim situacijama i okolnostima nije impresivno i moćno te da nema spektakularne početke.

Budući da je danas spomendan svetih Marte, Marije i Lazara, mons. Palić je u svojoj homiliji govorio i o njihovom odnosu s Isusom te Isusovu dolasku u njihov dom.

Poručio je da nas život može toliko opteretiti, okolnosti toliko zabrinuti, da zaboravimo na vrijeme koje nam je potrebno za njegovanje našega odnosa s Isusom pa je citirao papu Benedikta XVI. Koji je rekao: ”Bez ljubavi čak i najvažnije aktivnosti gube vrijednost i ne donose radost. Bez dubljeg smisla sve naše aktivnosti svode se na sterilni i neorganizirani aktivizam”.

”Za neke od nas kršćana problem nije ono što radimo, nego ono što ne radimo. Vrijeme provedeno s Isusom i s braćom i sestrama u molitvi, u slavlju sakramenata, u euharistijskom zajedništvu nije izgubljeno vrijeme. To mora biti prvi prioritet ili će se sve ostalo što radimo raspasti. Naša prva odgovornost kao kršćana je sjesti do Isusovih nogu. Ako to ne učinimo, možda ćemo puno toga činiti, ali će nam se život oko nas raspasti”, kazao je mostarsko-duvanjski biskup, naglašavajući kako ”imati Božje prioritete znači da ne biramo samo ono što je dobro, već ono što je najbolje”.

”Ne znam jeste li vi izabrali ono najbolje dolaskom u Međugorje. Ali, ako ste došavši ovdje htjeli sjesti do Isusovih nogu, ako ste mu dopustili da vas njegov Duh promjeni, da radikalno promjeni vaš život, onda sam uvjeren da ste izabrali „bolji“ dio koji vam nitko ne može oduzeti. U tome smo slični i jednoj drugoj Mariji, Isusovoj majci i Majci Crkve, koja je uvijek birala Isusovu prisutnost, pa čak i pod križem.

Stoga, živite bez straha, živite radosno sa sviješću da vas Isus prati svojim Duhom i svjedočite da je lijepo živjeti s Isusom i živjeti za Isusa”, zaključio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić u svojoj homiliji na misi posljednje večeri 34. Mladifesta.

Nakon mise uslijedilo je Klanjanje pred Presvetim, a dan je završio poslanjem u kojem su predstavnici svih zemalja na dar dobili krunicu, a pozivajući ih da prihvate krunice fra Zvonimir Pavičić im je rekao da budu evangelizatori u svojoj obitelji, svom gradu, svojoj zemlji…

”Pođite dragi mladi u svijet, u svoje zemlje, u svoje obitelji i župne zajednice i darujte im ono što ste ovdje primili”, kazao je biskup Palić prije nego je na kraju večeri udijelio svoj blagoslov.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne