Camino Međugorje obogatit će hodočasničku ponudu i potaknuti ruralni razvoj Hercegovine

‘Bratovština svetog Jakova’ na konferenciji za novinare u Međugorju predstavila je otvaranje hodočasničke staze “Camino Međugorje”.

Ivana Erić Silvestro, predsjednica Udruge i voditeljica projekta Camino Međugorje, predstavila je Udrugu Camino Međugorje, koja je osnovana u listopadu 2022.godine.

”Udruga je u procesu službenog pristupanja Nadbratovštini svetog Jakova pri katedrali u Santiago de Composteli, našoj nadređenoj Bratovštini. Članica je srednjoeuropske federacije Camino udruga, a i u procesu je pristupanja federaciji Compostela, najvećoj grupaciji europskih Bratovština svetog Jakova, zajedno sa Španjolskom, Italijom, Njemačkom i Belgijom. Udruga broji 60 članova”, kazala je Ivana Erić Silvestro ističući potporu međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli. Istaknula je i podršku lokalnih zajednica Čitluk, Ljubuški i Grude kao i potporu ministarstva trgovine turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije, koje je financijski podržalo projekt. Najavila je i više Camino ruta iz Međugorje prema Mostaru i prema Rami, a plan ove prve Camino rute od Međugorja prema Imotskom predstavila je Luca Bajkuša, dopredsjednica udruge. Kazala je kako će putem posjetiti crkve i samostane kao i kulturne znamenitosti te se upoznati i s gastronomskom ponudom Hercegovine. Polazak ej u petak ispred crkve sv. Jakova u Međugorju nakon jutarnje svete mise, a u nedjelju u poslijepodnevnim satima ova hodočasnička ruta završit će u Vinjanima Donjim.

”Mi želimo hodočastiti. Gospa nas je pozivala u Međugorje, gdje smo hodočastili iz mojih Sovića, iz Tomislavgrada, iz Rame… Sada od Gospe idemo na razne strane svijeta, to je jedna lijepa poruka. Sada idemo prema Vinjanima. Ići ćemo i preko Bila za Ramu, pa prema Stocu, prema Dubrovniku… Nastojat ćemo da i ovo hododočašće doprinese jednoj dobroj i pozitivnoj slici Hercegovine u svijetu”. Kazao je Srećko Mikulić, jedan od aktivnijih članova Udruge.

Snimljenom videoporukom javila se i Željana Zvoko hrvatska zastupnica u europskom parlamentu, koja je i članica međuskupine za europsku kulturnu baštinu. Željana Zovko nedavno je u Bruxellesu organizirala i konferenciju na kojoj su predstavljene mreže hodočasničkih putova Camino u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

”Ova nova ruta nije samo put koji vodi od Međugorja do Hrvatske, ona je žila kucavica koja povezuje naše duše i naše bogato-kulturno naslijeđe. Kao članica međugrupe Puta svetog Jakova, ovdje u Evropskom parlamentu, aktivno radim na promicanju ovog kulturnog, povijesnog i vjerskog naslijeđa koje stoljećima povezuje naše krajeve.

Bilo mi je posebno zadovoljstvo u listopadu prošle godine organizirati konferenciju i predstaviti mrežu hodočasničkih putova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”, kazale j Željana Zovko ističući kako je Put svetog jakova prepoznat kao svjetska baština UNESCO-a. Dodala je i kako će ”Camino Međugorje doprinijeti promicanju kulturnog turizma, gospodarskog razvoja, ali prije svega očuvanja naše bogate kulturne baštine”.

Izravnom videovezom iz Samobora javio se Vedran Pražen, tajnik Bratovštine svetog Jakova Samobor, koji je predstavio Camino Hrvatske i planove te bratovštine naglašavajući kako su hrvati u Europi odavno bili prepoznati kao narod hodočasnika te da tradicija hodočašća prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli datira još od 1203. godine, kada su iz dalmatinskih primorskih gradova kretali hodočasnici na ovaj put.

”Ponukani upravo tom tradicijom i baštinom našeg naroda, odlučili smo obnoviti te rute koje prolaze kroz hrvatske krajeve, i one u Hrvatskoj, ali i one i u Bosni i Hercegovini. Povezujući svetišta svetog Jakova, među kojima je dakako jedno od najznačajnijih i danas najistaknutijih upravo crkva i župa svetog Jakova u Međugorju. Camino je ruta koja povezuje ne samo, iznimnu kulturnu baštinu naših krajeva, nego povezuje i ljude”, kazao je Pražen, uz dodatak kako očekuje ”značajan poticaj i ruralnom razvoju krajeva kroz koji ruta prolazi”.

Otvaranje hodočasničke staze “Camino Međugorje” je u petak nakon jutarnje svete mise u crkvi sv. Jakova u Međugorju, koja se slavi u 7 sati i 30 minuta.

Ova nova dionica dio je europske Camino mreže Puteva sv. Jakova koja vodi prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli, a trajat će tri dana.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne