Dr. sc. s. Stjepanka Stanić: Gospine poruke o miru posebno su važne

“Za mene osobno, drago mi je što se održava ovdje u Međugorju, jer se na neki način daje važnost i ovome mjestu, ali prije svega Gospinim porukama, ukazanjima, i zapravo važnosti mjesta ne samo za međugorsku župu, ili Crkvu u BiH, ili Crkvu u Hrvata, nego sveopću Crkvu. Zatim, jako mi je drago što se baš marijanski kongres održava u ovom marijanskom mjestu koje je, rekla bih, planetarno poznato upravo zbog Gospe i zbog Njezinih poruka, koje su najizraženije poruke mira”, kazala je na početku razgovora doktorica moralne teologije s. Stjepanka Stanić, koja je sudjelovala na 14. Mariološko-marijanski nacionalni kongres na temu “Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji” s temom “Međugorje – poruka mira. Aktualnost za sadašnji trenutak”.

Organizatori Kongresa bili su Hrvatski mariološki institut Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Papinska međunarodna marijanska akademije PAMI i Župa sv. Jakova Međugorje, a održavao se od 7. do 9. listopada u Međugorju.

Tema Vašega izlaganja je “Međugorje – poruka mira. Aktualnost za sadašnji trenutak”, prva Gospina poruka bila je poruka mira. Danas živimo u vremenu, kada se spominje Treći svjetski rat, je li Gospina poruka mira aktualnija danas nego prije 41 godinu?

”Kad su me pozvali da sudjelujem na kongresu, rekli su mi da izaberem temu, dugo sam razmišljala što bih. I kada smo kao zajednica molili krunicu, jednostavno mi je došlo na pamet  poruka mira. Ta mi je tema nadahnuta i aktualna je za ovo vrijeme, a dok sam je promišljala zapravo vidjela sam da sva ta marijanska ukazanja u Fatimi, Louredesu su prethodila pred velike ljudske katastrofe, koje su izazvane grijehom i rekla bih ljudskom pohlepom. Tako da kad se Marija ukazala na našem području, to je bilo desetak godina pred Domovinski rat i došla je kao Kraljica mira i u svojoj prvoj poruci 1981., rekla bih, vapi da se dogodi najprije pomirenje čovjeka i Boga, onda čovjeka sa samim sobom i čovjeka sa općom zajednicom. Ono što mi je bilo vrlo zanimljivo, iščitavajući Marijine poruke, da ona traži od međugorske zajednice, od međugorske župe i kaže: “Vi morate biti prvi, koji će moliti za mir i vi morate biti prvi promotori mira svima onima koji dolaze tražeći mir i pomirenje ovdje u Međugorju”. I treća stvar, mir nije samo pitanje duha ili nekakva duhovna stvarnost, on je prije svega moralno-etička stvarnost, zapravo Gospa nam govori, tek kada se čovjek riješi grijeha kroz sakrament ispovijedi, može postići pomirenje i sa sobom i s Bogom i može otkriti taj dar mira i tu vrijednost mira, kojeg nam Bog preko Gospe nudi.”

Prva poruka bila je poruka mira pa onda nije čudno što se Međugorje naziva i ispovjedaonicom svijeta?

“Zapravo, ja mislim, kao što kažu za Lourdes da je to mjesto ozdravljenja, mjesto moljenja krunice, tako za Međugorje se može reći da je to ispovjedaonica svijeta, a samim time Marija upućujući nas na sakramente, pogotovo na sakrament pomirenja, upućuje na Krista, jer sakrament ispovjedi je kristocentričan. Tu je upravo ono Božje milosrđe na djelu i to je sakrament milosrđa. Dakle, bitna obilježja Boga koji je po svojoj biti i milosrdan.”

Vaša tema je prva Gospina poruka. Tijekom ovih 41 godinu, bilo je mnoštvo poruka. Neki znaju reći da se Gospa ponavlja u svojim porukama. Ali zar to ne potvrđuje Njeno majčinstvo, jer nam i naše zemaljske majke, bez obzira na godine, uvijek govore isto, upozoravaju nas, brinu se da smo siti, zdravi i sl.?

”Pročitala sam dosta Gospinih poruka spremajući svoju temu, išla sam godinu za godinom, može ih se naći na web stranici (www.medjugorje.hr, op. a.), ali ono što sam uočila jest, ako nisam krivo uočila, mislim da nisam, da se Gospa posebno osvrće na mir svakog 25. prosinca, dakle na Božić. Te poruke o miru, su posebno važne i posebno značajne i jake baš tog 25. prosinca, gdje Ona uvijek upućuje i kaže: “Božić je blagdan mira, Krist je utjelovljeni mir”, i poziva onda na obraćenje srca: “primite Boga, otvorite srce, da se Bog, koji je mir, utjelovi u vašem srcu”, i onda ta konverzija, obraćenje srca, dovest će do općeg pomirenja. Tako da te poruke mogu izgledati, ne slične nego gotovo iste, ali ih se uvijek daje u nekom drugom kontekstu. I Gospa uvijek vapi: “Niste me poslušali”. Ona u mnogim porukama govori: “Niste me poslušali, obratite se, poslušajte moj vapaj”, zapravo rekla bih, Gospa nas moli: “Dajte već jednom otvorite to svoje srce i uši Bogu”, da bi Bog mogao djelovati u nama, kao vjernicima, kao ljudima i posebno je meni znakovito što se obraća baš župljanima župe Međugorje: “Vi niste privilegirani, nego ste pozvani i to je vaš privilegiji da s mnom, Marijom, molite za obraćenje cijeloga svijeta.”

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne