FOTO: Blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu – Svijećnica u Međugorju

Danas, 2. veljače, te 40. dan nakon Božića, Crkva slavi blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu, odnosno Svijećnicu. Spomen je to na događaj kada su Josip i Marija, prema Mojsijevu zakonu prikazali Isusa u Jeruzalemskom Hramu, a taj događaj je opisan u Evanđelju po Luki. U hramu se nalazio i starac Šimun koji je Isusa nazvao Svjetlom, rekavši riječi “svjetlost na prosvjetljenje naroda”, pa se tako u narodu današnji blagdan zove i Svijećnicom. Također, danas se na svetim misama održava i obred blagoslova svijeća. Tako se danas u Međugorju na blagdan Svijećnice slave svete mise u 8, 11 i 18 sati. Svečanu svetu misu u 11 sati u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je međugorski župni vikar fra Dragan Ružić. Fra Dragan je na početku svete mise blagoslovio svijeće, te se u propovijedi osvrnuo na današnji ulomak iz Evanđelja, te je kazao kako današnji blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu ili Svijećnica potječe još iz 4. stoljeća. Najprije se taj blagdan počeo slaviti u Jeruzalemu, a potom se proširio i po cijelom kršćanskom svijetu.

„I Marija i Josip trebali su iskusiti ove iste osjećaje kako su bili navikli u školi božanske riječi. U ovom slučaju ipak radost vjere i nade dobivala je, u nazočnosti u Hramu pravoga i jedinoga osloboditelja Prvorođenca Spasitelja, osnovni i glavni razlog za sve druge radosti. Tu radost iskusili su najprije Šimun, starac, pobožan čovjek koji je služio tolike godine u Hramu, u susretu s Isusom. Isti osjećaj radosti doživjela je i ova starica Ana koja je svoj život proživjela kao udovica već od 20-ih godina svoga života, pa do 84. bila je udovica, ali je ostala vjerna Hramu. I mi, draga braćo i sestre, poput Šimuna trebamo poći u susret Gospodinu koji je došao da oslobodi svoj narod. Nije li to smisao procesija koje su nekada postojale za ovo liturgijsko slavlje? Nije li to smisao svijeća koje blagoslivljamo i nosimo upaljene u ruci idući u susret Gospodinu? To je simbolička potvrda središnjeg događaja povijesti”, kazao je fra Dragan Ružić te naglasio kako je Krist postao Svjetlo svijeta kako bi raspršio njegove tmine.

“Smisao blagoslovljenih i upaljenih svijeća jest poput Šimuna, recimo i poput Marije, da mi idemo u susret Kristu mašući plamićkom svoje vjere u njega uvjereni da samo idući prema Kristu mi smo našli krajnje odredište svojih želja i svojih nadanja. Ako se naš put ne susreće s onim po kojem Krist prolazi i osvjetljava ga, osuđeni smo zauvijek tapkati u tami bez cilja i zanosa, u opasnosti da postanemo žrtve vlastitih tlapnji i iluzija. Draga braćo i sestre, spasenje treba tražiti, treba željeti, čekati ga s ljubavlju, požurivati ga svojim životom kao što su to učinili starci Šimun i Ana. Potrebno se uključiti u Isusov usud kao što je to učinila Marija koja je dan za danom rastući u svom teškom prijanjanju vjere uz Sina, od Majke postala njegova najvjernija i najsavršenija učenica. Što učiniti kako bi se išlo u susret Kristu? Kako bismo ga pratili u njegovoj žrtvi? Najprije treba oživjeti snagu i zahtjev Evanđelja u svome životu, potom staviti Krista na svijećnjak svojega života vadeći ga ispod posude svojih interesa, svojih strasti i svoje rastresenosti. Nadalje, odlučivati se za istinsko dobro čovječanstva pod svaku cijenu. Zasnivati i čistiti u Isusu svoj život kako bismo svijetu donosili Duha Svetoga”, kazao je fra Dragan te dodao kako se Isus u otajstvu prikazanja objavljuje kao onaj koji pripada Bogu, Jedinorođenac Božji, Prvorođenac mnoge braće.

“Obnovimo svoju pravu vjeru u njega, ne dopustimo da se utrne svijeća užažena na našem krštenju. Po zakonu Prvorođenci pripadaju Bogu sjećajući se otkupa djece u Egiptu i obreda prvina. Odlučimo i mi smatrati svoju djecu kao Božju djecu pozorni na njihov božanski poziv. Naša djeca ne rađaju se da budu u službi nama, nego u službi Bogu. Ako pravedno, kako se činilo u drugim vremenima i kulturama sada nadiđenima, nema više očišćenja rodilje, uvijek je lijepa i potrebna stvar blagoslov Božji zazvati za svako rođenje jer od Boga dolazi svako očinstvo i svako majčinstvo. Na kraju Krist ulazi u Hram kako bi od svoga života načinio prinos spasenja. Ujedinimo se s Marijom Kristu s njegovim evanđeljem ljubavi, posebno prema posljednjima, prema onima koji su siromašni i odbačeni. Draga braćo i sestre, pojavilo se Svjetlo pravde, Krist Bog naš. Odlučimo izaći iz tmine kršćanstva ugašenog neznanjem, bezvoljnošću i sebičnošću. Odlučimo hoditi u svjetlu Evanđelja ljubavi Božje prema čovjeku”, kazao je fra Dragan te svoju propovijed zaključio riječima:

„Danas na ovaj blagdan Svijećnice ili Kalandore slavi se dan posvećenog života, dakle redovničkog života. Postoje osobe kao što smo mi franjevci koji svjedoče svijetu ljepotu nasljedovanja Krista po evanđeoskim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti. Molimo za sve redovnike kako bi mogli probuditi svijet molitvom, proročkim svjedočenjem i nazočnošću među siromašnima i odbačenima kako bi po njima zasjao u Crkvi i osvijetlio svijet Krist Gospodin, Svjetlo svih ljudi. Amen”, kazao je fra Dragan Ružić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne