FOTO: Blagdan sv. Faustine Kowalske svečano proslavljen u Šurmancima

Crkva danas slavi blagdan sv. Faustine Kowalske. Rođena je 1905. godine u Poljskoj. Odrasla je u siromašnoj obitelji kao treće od desetero djece. Od rane mladosti isticala se ljubavlju prema molitvi, radu i osjetljivosti za siromahe. Faustininim ulaskom u samostan započinju i njezina mistična iskustva koja je opisala u svom Dnevniku. Viziju Isusa kao Kralja Božjeg milosrđa, odjevenog u bijelu haljinu i sa zrakama koje izlaze iz Njegova srca, imala je 1931. godine. Naime, preko Faustine Isus je svijetu prenio veliku poruku Božje milosti i pokazao uzor kršćanske savršenosti koja se zasniva na povjerenju u Boga i milosrđu prema bližnjima. Faustina je umrla od tuberkuloze 5. listopada 1938. godine, u dobi od 33 godine. Na njezinoj duhovnosti nadahnjivao se i papa Ivan Pavao II. koji ju je svetom proglasio 30. travnja 2000. godine. Istoga je dana ustanovio i Nedjelju Božjega Milosrđa, koja se od tada slavi u prvu nedjelju nakon Uskrsa.

U župi Međugorje, filijalna crkva u Šurmancima posvećena je Božjem Milosrđu. U toj crkvi nalazi se slika Milosrdnog Isusa ispred koje se dogodilo čudo, presudno za kanonizaciju sv. Faustine Kowalske. U toj je crkvi jutros, na blagdan sv. Faustine svetu misu u 8 sati predslavio fra Antonio Primorac. U propovijedi je spomenuo sliku Milosrdnog Isusa i kazao kako mnogi mole krunicu Božjeg milosrđa te se mnogi utječu Njegovom milosrđu.

“I ovaj današnji spomendan, kao i općenito pobožnost Milosrdnog Isusa, crpi svoj izvor u križu, u Kristovu križu koji je zapravo pokazao da je njegova ljubav puno jača od svakog grijeha, koji je pokazao da je Njegovo milosrđe veće od bilo kakvog našeg prijestupa. Neka nam spomendan današnje svetice sv. Faustine Kowalske istinski približi ovu Kristovu ljubav kako bismo i mi svojim životom svjedočili ono što nam je darovano – onu svetost koju nam je Krist darovao, onu svetost na koju Krist i poziva”, kazao je fra Antonio Primorac hodočasnicima i župljanima, a poslije svete mise neki od njih su za naš program kazali nekoliko riječi.

“Jutros sam došla na euharistijsko slavlje zahvaliti Milosrdnom Isusu na svemu što čini u mom životu, što čini za ovaj naš kraj i ovo vrijeme u kojem živimo i zamoliti ga za sebe i za sve nas, milosrdno srce i milosrđe koje nam je jako potrebno da budemo jedinstveni, kako bi možemo praštati, ljubiti i prihvaćati. Vjerujem svakim danom i svakom molitvom i uzdahom da zaista milosrđe Božje nastanjuje se u naša srca i da nas preobražava. Hvala mu na svemu”, kazala nam je Anita Lovrić s Humca kod Ljubuškog dodavši kako Dnevnik sv. Faustine ima već dugi niz godina, a i mnogima ga je darovala jer, kako kaže, to je jedno blago.

“U srcu sam imao misao da danas sv. Faustina slavi svoj nebeski rođendan, a tu je njena slika, kip i posvećena crkva, i baš sam došao da proslavimo uz najveće moguće milosrđe – uz Gospodnji stol. Njen Dnevnik sam pročitao i stvarno sam impresioniran njenom pristupu i odnosu s Gospodinom. Tu se može iščitati onaj osobni odnos s Isusom, kako je ona razgovarala s Isusom, baš istinski na prvom mjestu ona ljubav koja se osjećala, a koju je ona kroz svoj život i redovništvo zračila”, kazao nam je Milan Herceg, također s Humca kod Ljubuškog.

Župljanin Ljubo Jovanović govorio nam je o mjestu i njegovoj povijesti u kojoj je svoje mjesto našlo i štovanje Milosrdnog Isusa, te kako je crkva sagrađena 2000. godine, a iste te godine sv. Ivan Pavao II. je proglasio Faustinu svetom, a također te godine je proglasio i svetkovinu Božjeg Milosrđa. Govorio je i o povijesti slike Milosrdnog Isusa koja se nalazi u crkvi, a koja je bila presudna za kanonizaciju svete Faustine Kowalske. Kako se ta kanonizacija uz čudesno posredstvo slike Milosrdnog Isusa dogodila, te što su nam sve kazali hodočasnici jutros u Šurmancima, poslušajte u audiozapisu.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne