FOTO: Nadbiskup Cavalli krizmao 56 mladih u župi Međugorje

Danas je u župi Međugorje pod svetom misom u 10 sati u crkvi sv. Jakova sakrament svete potvrde primilo 56 krizmanika. Svetu potvrdu podijelio im je nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a u koncelebraciji su još bili međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić te fra Jure Barišić i fra Ivan Hrkać. U prigodnoj propovijedi nadbiskup Cavalli je kazao da tko je od nas kao Adam i Eva, taj govori ‘da’ Sotoni i ‘ne’ Bogu, a tko je od nas kao Isus, govori ‘da’ Bogu i ‘ne’ Sotoni. Primajući Duha Svetoga mi želimo živjeti kao Isus: ‘da’ Bogu, ‘ne’ Sotoni.

„Ako kroz svoj život postaneš jedan ‘da’ Bogu, rasteš s Isusom i postaješ snažan. Ako postaješ snažan, prenosiš drugima snagu Božju, kao Isus. Ako kroz svoj život postaneš jedan ‘da’ Bogu, rasteš s Isusom i postaješ dobar. Ako postaješ dobar, prenosiš drugima dobrotu Božju, kao Isus. Ako kroz svoj život postaneš jedan ‘da’ Bogu, rasteš s Isusom i postaješ darežljiv. Ako postaješ darežljiv, prenosiš drugima milosrđe Božje, kao Isus. Ako kroz svoj život postaneš jedan ‘da’ Bogu, rasteš s Isusom i postaješ pun razumijevanja. Ako postaješ pun razumijevanja, prenosiš drugima ljubav Božju, kao Isus.

Duh Sveti, koji ti se danas daruje u sakramentu Potvrde, izvor je Isusove prisutnosti u tebi. Čuvaj uvijek u sebi prisutnost Duha Svetoga, kako bi postao poput Isusa, pun snage, dobrote, darežljivosti i ljubavi. Duh Sveti se ne vidi, ali djeluje. Duh Sveti se ne vidi, ali ostvaruje. I sada, po sakramentu Potvrde, prenijet ćemo svima vama prisutnost Duha Svetoga”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Nakon propovijedi uslijedilo je dijeljenje sakramenta svete potvrde, a svetu potvrdu primili su 23 krizmanika i 33 krizmanice.

„Prije svega zahvaljujem se dragom Bogu što nam je dao da možemo dočekati ovaj dan kada naši mladi spremno idu Bogu i primaju Duha Svetoga. Dragi krizmanici, vi niste blago i ponos samo svoje obitelji, nego ste blago i ponos čitave naše župne zajednice. Danas ste primili ne samo neke darove Duha Svetoga, nego ste primili Duha Svetoga da vas on vodi pravim putem i drži vas u blizini Crkve, blizu Boga. Svaki dar koji primamo trebamo i održavati svojim djelima, a ja se nadam da ćete i vi tako živjeti da Duh Božji uvijek prebiva u vama. Danas lijepo proslavite u krugu svoje obitelji, vi predvodite molitvu prije objeda, ali isto tako navečer sjetite se zajedno sa svojom obitelji zahvaliti Bogu. Dragi roditelji, hvala vam u ime Crkve što svoju djecu upravljate Bogu, i dalje činite tako, a mi ćemo vam pomagati”, kazao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, zahvalivši se fra Ivanu Hrkaću, fra Marinu Mikuliću i fra Antoniju Primorcu koji su krizmanike pripremali u školi i u župu, zahvalio se časnim sestrama koje su pripremile crkvu, župnom zboru „Kraljica Mira” koji je svojim pjevanjem uveličao sveto misno slavlje, te nadbiskupu Aldi Cavalliju koji je predslavio današnje svečano misno slavlje i podijelio mladima sakrament svete potvrde, a nakon što su uputile riječi zahvale, dvije krizmanice darovale su cvijeće mons. Cavalliju. Jučer su mladi krizmanici u pratnji svojih roditelja i kumova pristupili i sakramentu svete ispovijedi, a nakon Euharistijskog slavlja u crkvi, radosno slavlje nastavilo se u obiteljima.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne