FOTO: Obred primanja i zavjetovanja Franjevačkog svjetovnog reda Međugorje

U utorak, 12. ožujka u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju pod svetom misom u 19:30 sati održana su svečana primanja i zavjetovanja u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda župe Međugorje. Svetu misu predslavio je fra Zvonimir Pavičić, međugorski župnik i duhovni asistent OFS-a Međugorje, a s njim je u koncelebraciji bio fra Marin Mikulić, duhovni asistent Frame Međugorje koja je svojim pjevanjem uveličala ovo svečano sveto misno slavlje. Franjevački svjetovni red župe Međugorje je 2013. bio kanonski oblikovan, a danas broji 52 člana, od toga je 48 zavjetovanih članova, a četvero su simpatizeri bratstva. U prigodnoj propovijedi fra Zvonimir Pavičić je kazao da oni koji će biti primljeni u bratstvo i oni koji će dati zavjete moraju shvatiti koja je bit ovoga događaja.

„To je ono što smo ponavljali kroz zadnje vrijeme i što uvijek vrtimo i ono što ćete vi čitati. Dakle, vraćamo se na svoje početke. Vraćamo se na svoje krštenje, na savez koji ste sklopili s Bogom na svome krštenju i obnavljate svoja krsna obećanja. Zašto ih obnavljate? Da biste živjeli po Evanđelju. Ništa novo, ništa čudesno, ništa izvanredno, nego ono svakidašnje na koje ste pozvani živjeti kao i svi drugi kršćani. Ali vi dajete svoje zavjete da ćete ići u srž Evanđelja, da ćete istraživati Božju riječ, da ćete se truditi po njoj živjeti. Ono što bih ja volio i vama i svima drugima, a i sebi samome, da nikada ne budemo sitničavi, da nikada ne budemo samo oni koji će gledati pravila, jesam li ispunio neka pravila, nego da budemo oni koji će srcem pristajati uz Gospodina. A onaj koji srcem pristaje uz Gospodina taj može i primijetiti da ga je Gospodin ozdravio, da mu je Gospodin darovao novi život“, kazao je fra Zvonimir Pavičić te dodao kako se u Evanđelju spominje puno vode, spominje se voda u Hramu.

„Spominje se u proroku Ezekielu voda koja prolazi u Hram, koja izvire u Hramu, koja ozdravlja. Spominje se i u Evanđelju ovo kupalište koje ozdravlja čovjeka. Mi smo svi dodirnuli tu vodu, ta je voda sve nas dotaknula, ta je voda sve nas oprala upravo u trenutku našega krštenja. Zato su i ova čitanja danas znakovita što su upravo na današnji dan jer se vi spominjete svojega krštenja i ono što sam rekao, obnavljate taj savez koji ste sklopili s Gospodinom na svome krštenju, odnosno koji su vaši roditelji sklopili u ime vas s Gospodinom. Pa neka sav ovaj govor o vodi i vas podsjeti da ste u krštenju Bogu rekli „Da“, da sada obnavljate taj savez, da sada obnavljate taj svoj „Da“ sa svojom sviješću, s punom sviješću, ali isto tako i s punim srcem i s potpunim predanjem Gospodinu. Pozivam sve vas, osobito vašu braću i sestre iz mjesnog bratstva, da mole za vas, da vas prate molitvom. Nitko ne može sam živjeti. Može se sam zavjetovati, ali je potreban onaj drugi koji će ga podržati, koji će ga pokrenuti. Vi imate toliko priča i toliko iskustava gdje su vas upravo druga braća i sestre potaknuli onda kad ste možda pali, kad ste bili u nekoj težoj situaciji, kad su vas pogurali svojim riječima, svojom vjerom, svojom molitvom. Pa i vi budite takvi jedni prema drugima i neka nas sve Gospodin blagoslovi da možemo živjeti, vjerovati punim srcem i po toj vjeri primati od Gospodina ozdravljenje“, kazao je, između ostaloga, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić u svojoj propovijedi.

Nakon propovijedi upriličen je i sam obred svečanih primanja i zavjetovanja u kojemu su tri osobe primljene u bratstvu, devet osoba je obnovilo svoje zavjete, a dvije osobe su dale trajne zavjete, to jest za sve vrijeme svojega života. Nakon svete mise slavlje je nastavljeno uz zakusku i prigodno druženje članova bratstva, njihovih obitelji i prijatelja.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne