FOTO: Počela molitvena devetnica iz Čitluka povodom 41. obljetnice ukazanja Kraljice Mira

Na početku marijanskog mjeseca svibnja od 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, započela je molitvena devetnica povodom 41. obljetnice ukazanja Kraljice Mira u Međugorju. Predvođeni župnikom fra Mirom Šego i župnim vikarima fra Goranom Azinovićem i fra Lukom Ćorićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih župa i mjesta, hodočastili su do Brda ukazanja.

Hodočašće je započelo u Čitluku molitvom krunice Božjega milosrđa, te se nastavilo molitvom žalosnih, slavnih i otajstvima svijetla Gospine krunice, kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće. Nekolicina vjernika s nestrpljenjem je čekala ispred svojih domova, te puni radosti i s velikim osmijehom na licima, priključivala se velikoj koloni, koja je brojala nekoliko stotina vjernika.

Svoja iskustva s nama su podijelili neki vjernici koji su hodočastili i prošle godine.

”Bogu hvala na ovakvom lijepo danu i 1. svibnju, što smo s Gospom, a ne negdje uz roštilj, neku vodu i slično, nego uz molitvu. Bilo je prelijepo i jedva čekamo iduću nedjelju. Ovo je postala radost, prava radost… Ove godine idem zahvaliti Gospi na tolikoj milosti, koju ovdje daje i koliko godina se ovdje ukazuje i poziva nas na molitvu, post, da se barem na mali način odazovemo Njenom pozivu. Ja sam se iznenadio koliko je vjernika bilo, bilo mi je drago, i nadam se da će tijekom idućih nedjelja biti više i više vjernika. Vidio sam da je bilo vjernika iz okolnih župa i iz Mostara, Ljubuškog, Širokog Brijega. Pozivam i ostale, dođite molimo se i radujemo se zajedno”, kazao je Josip Primorac iz župe Čitluk

”Ove godine sam odlučio hodočastiti zato što sam bio i prošle godine, a razlog je to što čovjek osjeti milosrđe i blagoslov, kada odradi jedan dio devetnice, a najljepše je kada može odraditi cijelu devetnicu na svoju nakanu i potrebu. Gospa sve nas ovdje privlači jer Bog je nama dao Sina preko Majke, dakle preko Majke dolazimo do Sina, preko Majke dolazimo do Boga. Dojmila me ustrajnost sviju, onih najmlađih do onih najstarijih, i to neposustajanje. Pozvao bih i ostale vjernike i poručio im, dođite i otvorite srca i očekujte i dogodit će se to što tražite”, kazao nam je Ivan Volarić, također, iz čitlučke župe, a na hodočašću je bilo i puno djece. Jedan od njih je osmogodišnji Jure Odak.

”Na ovo hodočašće sam išao sa svojom tetkom i sa svojom ostalom obitelji. Bio sam prošle godine i bilo mi je super, i ovaj put mi je bilo dobro. Volim ići na Brdo ukazanja zato što se tamo Gospa ukazala”, rekao je Jure.

Dolaskom na Brdo ukazanja vjernici su izmolili radosna otajstva Gospine krunice, i 7 očenaša ispred Gospinog kipa, a svojim glasom atmosferu je uveličao hrvatski pjevač Ivan Gamulin Gianni, koji je uz pratnju vjernika otpjevao pjesmu Aleluja.

Zavjetna molitvena devetnica nastavlja se i iduće nedjelje od 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, a završava na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, 24. lipnja 2022. kada će se održati veliko zavjetno hodočašće.

Više doznajte iz audiozapisa.

Tekst: Andrija Šego
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne