FOTO: Primanja i obećanja međugorskih framaša

U Framu je primljeno 16 novih članova, njih dvadesetero dalo je prva obećanja, dok je 37 mladih iz župe Međugorje svoja obećanja produžilo za još godinu dana.

Večeras su na večernjoj svetoj misi u Međugorju održana svečana primanja i obećanja u međugorsku Franjevačku mladež. U Framu je primljeno 16 novih članova, njih dvadesetero dalo je prva obećanja, dok je 37 mladih iz župe Međugorje svoja obećanja produžilo za još godinu dana.

Svečanu svetu misu, uz koncelebraciju fra Marina Mikulića, duhovnog asistenta Frame Međugorje i još četvorice svećenika, predslavio je područni duhovni asistent za Framu Hercegovine fra Jozo Hrkać.

”Dragi framaši, evo nas ovdje na posebno radosnom događaju, događaju gdje ste odlučili svoju mladost posvetiti Bogu, svoje živote predati u Njegove ruke i svoju volju staviti u Njegovu providnost.

Za svoje geslo izabrali ste: ”Dođite, kličimo Gospodinu”, a najveće i najuzvišenije klicanje je ono klicanje koje nam je Krist ostavio u presvetoj Euharistiji. Sjetimo se riječi našega utemeljitelja koji je rekao: ”Neka se potrese zemlja, nek’ od groze zaurla pakao, kad pod svećenikovim rukama na oltar nam dolazi sam Isus Krist”.

Smisao Frame je da vas formira kao cjelovite osobe s posebnim naglaskom na duhovnu dimenziju, na najvažniju dimenziju. I ono što biste vi trebali, kroz ovaj period boravka u Frami, na poseban način naučiti, to je voljeti molitvu i voljeti Boga.

E upravo On je razlog naše radosti, upravo On je razlog našega klicanja i zato ćemo im svoja srca pripraviti za susret s njim. Otvorimo mu svoja srca, predajemo mu svoje slabosti. On je ona je koji nas može izliječiti, koji nas može ozdraviti, koji nas može osloboditi… Ali traži iskreno srce, srce koje se ne boji reći: ”Slab sam, trebam te”, kazao je na početku mise fra Jozo Hrkać, a u svojoj se propovijedi osvrnuo na kako je rekao ”četiri momenta iz evanđelja”, povezao ih sa svetim Franjom i današnjim vremenom kako bi ih približio ovim mladim ljudima.

”Prvi moment je Isusov boravak u sinagogi. Svako Isusovu djelovanje, svako Isusovu nastupanje bilo je plod molitve, dolazilo je iz molitve i vraćalo se molitvi.

Dragi framaši, na poseban način vam stavljam na srce ovaj temelj molitve.

Smisao Frame je da vas formira kao cjelovite osobe s posebnim naglaskom na duhovnu dimenziju, na najvažniju dimenziju. I ono što biste vi trebali, kroz ovaj period boravka u Frami, na poseban način naučiti, to je voljeti molitvu i voljeti Boga.

Sveti Franjo u godini je 200 dana proveo u molitvi i samoći, a djelovao samo ovaj ostatak. Upravo to se treba dogoditi i u životu svakoga od nas, da molitva postaje sastavni dio nas, da dopustiš da te obuzme, da dopustiš da te zanese…

Ako u Frami Bog nije na prvom mjestu, ovo je sve samo dio folklora, onda smo mi samo jedna od brojnih okupljenih zajednica, ali koja nema svoju bit, svoju srž, svoje srce… Molitva je upravo srce svake Frame. Zato na poseban način učite se moliti i učite se voljeti molitvu. Sveti Franjo u godini je 200 dana proveo u molitvi i samoći, a djelovao samo ovaj ostatak. Upravo to se treba dogoditi i u životu svakoga od nas, da molitva postaje sastavni dio nas, da dopustiš da te obuzme, da dopustiš da te zanese… Onda će ovo klicanje ”Dođite, kličimo Gospodinu” biti svakodnevna pjesma moga srca”, kazao je fra Jozo izdvajajući mnoštvo zaneseno Isusovim naukom kao drugi moment iz evanđelja koji je stavio pred Framaše te ih pozvao da po primjeru svetog Franje budu zaneseni Božjom riječi.

”Ono čime su oni ostali zaneseni, mi imamo priliku čuti svake nedjelje na svakoj svetoj misi, ali imamo priliku i pročitati i u svojim kućama, a to je sveta Božija riječ.

Kristov nauk nam se uvijek nalazi na dohvat ruke, a da bi im i ostali zaneseni, trebamo se prepustiti njoj. Ovdje na poseban način vam može pomoći sveti Franjo. Većina vas ovdje ste srednjoškolci, neki ste studenti, ali ono definitivno što vas brine, to je vaša budućnost. Što sutra? Što sutra upisati? Što sutra raditi? Kako će izgledati moja budućnost? Isti problem imao je i sveti Franjo, a vi znate kako je sveti Franjo riješio problem svoje budućnosti. Upravo kroz Sveto pismo.

Znamo koliko je često u ključnim trenutcima otvarao Božju riječ, da mu Božja riječ progovori. On nije imao sigurnost kao što je nemate ni vi, ali bio je sretan u Božjoj sigurnosti”, kazao je fra Jozo i naglasio kako se u Božjoj riječi nalaze odgovori na sva pitanja te da ga ”samo ga treba pronaći”.

Bog za svakoga od nas ima plan i jedino je ispravno taj plan ispuniti. Jedino ispunjanje toga plana čini čovjeku sretan i ispunjan život.

Kao treći moment iz večerašnjeg evanđelja fra Jozo Hrkać je izdvojio glas nečistoga koji kaže: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš?« (Mk 1, 24)

”Vjerujem da je svatko od nas čuo ovaj glas. Koliko puta je ovaj glas progovorio preko ljudi oko nas? Koliko puta je ovaj glas progovorio kroz mene? Ne dozvolite da ovaj glas zloga nadvlada Kristov glas u vama. Taj glas zloga često će vam i u nutrini vašoj progovoriti i optužiti vas, ali ne dozvolite da ovaj glas bude glasniji od glasa Krista koji te zove, koji te ljubi, koji računa na tebe… Bog za svakoga od nas ima plan i jedino je ispravno taj plan ispuniti. Jedino ispunjanje toga plana čini čovjeku sretan i ispunjan život”, kazao je fra Jozo, koji mladima govorio o popularnosti, slavi i utjecaju, osvrćući se na dio evanđelja u kojem se kaže: »I pročulo se odmah o njemu posvuda…« (Mk 1, 28)

”Mi živimo u društvu gdje je natjecanje, tko će biti popularniji, tko će biti utjecajniji. I mi već od male dobi želimo postati poznati, slavni, utjecajni… Samo uzmete mobitel i uvjerite se u tu istinu. Međutim, dobro uvijek dođe na vidjelo. Isus nije težio za populizmom, nikada nije odustao od svoga stava, nikada nije popustio ni najmanje, a ipak, za dobro se uvijek pročuje.

Nemojte nikada žuriti u svom životu. Doći će i vaših pet minuta. Dođe pet minuta svake osobe, ali nemojmo zaboraviti ono što nam govori naš utemeljitelj: ‘Čovjek vrijedi samo onoliko koliko vrijedi pred Bogom i ništa više’. To je ona glavna popularnost kojoj trebamo težiti.

Vi se nalazite na pravom putu. Vi ste izabrali onaj pravi dio. I ne bojte se, ne bojte se. Vidi Bog vaše predanje, zna Bog i vaše slabosti. Zna Bog i da niste savršeni. Zna Bog i da ona izrečena obećanja nećete do kraja ispuniti, ali to nije prepreka da Bog djeluje u vama i preko vas. Zato budite hrabri, budite odvažni, jer jedino s Njime ništa nam nije nemoguće.

Što nas znači da nas svijet poznaje, da nas svijet časti, da nas svijet plješće, da govori bravo, tako je. Publike imamo na svakom koraku. Otiđete na stadion i bit ćete dio jedne. Ali zapravo, kad čovjek sabere svoj život, jedino što je bitno to je da je naš život upisan u knjizi života. E to je ono što ostaje za vječnost”, kazao je fra Jozo Hrkać pa podsjetio na biblijsku priču o bogatašu i Lazaru.

”Na ovom svijetu bogataš je bio itekako popularan zato što imao mnoštvo, što je bio utjecajan, a Lazar je bio prosjak koji je sjedio ispred njegove kuće, čije ime je poznavao samo mali broj ljudi. Međutim, u nebu se okrenu situacija. I tako ostaje zapisano u Svetom pismu. U nebu Lazar ima ime, a bogataš je samo bezimeni lik. Zato trudite se, postići Božju popularnost. Trudite se postati poznati po dobru, da vaše ime sutra bude zapisano u knjizi života, koja ostaje za vječnost. Vi se nalazite na pravom putu. Vi ste izabrali onaj pravi dio. I ne bojte se, ne bojte se. Vidi Bog vaše predanje, zna Bog i vaše slabosti. Zna Bog i da niste savršeni. Zna Bog i da ona izrečena obećanja nećete do kraja ispuniti, ali to nije prepreka da Bog djeluje u vama i preko vas. Zato budite hrabri, budite odvažni, jer jedino s Njime ništa nam nije nemoguće”, kazao je fra Jozo Hrkać, područni duhovni asistent hercegovačke Frame te je na kraju je čestitao međugorskim Framašima.

Duhovni asistent međugorske Frame fra Marin Mikulić zahvalio je svima koji su došli, framašima koji su sve pripremali, zahvalio je članovima obitelji framaša koji su pripremali hranu za ovo slavlje, bratstvima Franjevačke mladeži čiji su predstavnici bili u Međugorju večeras, a pristigli su iz 16 bratstava…

”Najprije želim zahvaliti dragome Bogu na ovome danu, na ovoj radosti, na ovome slavlju, na ovim mladima koji si imali hrabrosti reći da, da žele slijediti Gospodina po primjeru svetoga evanđelja. To je hrabrost reći da, jer svjedočiti vjeru i širiti evanđelje u današnjemu svijetu, to je zaista velika hrabrost.

Zato, dragi mladi, ja vam u svoje osobno ime kao vaš duhovnik želim čestitati na ovoj vašoj odluci i na vašoj hrabrosti.

Želim vam mir i ustrajnost na tom putu, da ustrajete u tome što ste obećali. Možda neće biti lako svakoga dana obdržavati ono što ste obećali, ali tu je važan trud. Važno je da dajete svoj maksimalni trud. Bit će tu dana kad se to može obdržavati, ali bit će dana i kad se to ne da obdržavati. Želim da se svakoga dana sjećate ovoga dana i onoga što ste obećali, da sebi to posvijestite u glavu i neka vas na tom putu prati zagovor naše Nebeske Majke i Kraljice Mira i zagovor našeg svetoga oca Franje”, kazao je na kraju misnog slavlja fra Marin Mikulić posebno ističući zbor koji je pjevao na svetoj misi, a koji je sastavljen od bivših međugorskih framaša koje je već pozvao da se pridruže i sljedeće godine kada će Frama Međugorje proslaviti 30 godina postojanja. Nakon mise nastavljeno je druženje međugorskih framaša s gostima iz drugih bratstava Frame.

Cijelu propovijed fra Joze Hrkaća poslušajte u audiozapisu.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne