FOTO: Tisuće hodočasnika molilo za mir na 31. Hodnji mira od Humca do Međugorja

Tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta, a među njima i brojni župljani Međugorja te vjernici iz okolnih župa, u velikoj molitvenoj koloni stigli su jutros malo prije 10 sati pred crkvu sv. Jakova u Međugorju u 31. Hodnji mira koja je i ove godine krenula u 6 sati ispred crkve sv. Ante na Humcu. Brojne hodočasnike iz Ukrajine, Francuske, Brazila, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske, Hrvatske… na polasku je blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig.

”Humac je uvijek bio povezan s Međugorjem, od prvih dana. Sjećam se naših starih fratara s Humca koji su svaki dan išli ispovijedati u Međugorje. Svaki dan su njih četvorica išli ispovijedati, pomagati međugorskim svećenicima i time doprinosili sakramentu svete ispovijedi, čime su puno učinili za Međugorje. Mnogi hodočasnici iz Međugorja dolaze na Humac u svetište sv. Ante, tako da smo čak nekako postali jedno”, kazao ej fra Dario Dodig, a hodočasnike je pozdravio i međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je zahvalio njemačkom hodočasniku Hubertu Liebherru. On je zajedno s još nekoliko prijatelja Međugorja i inozemstva 1992. godine i pokrenuo ovu Hodnju, vjerujući Gospinim riječima da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti.

Liebherr podsjetio kako se prije točno 30 godina molilo za mir u našim prostorima, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a sada 30 godina poslije molimo za mir u Ukrajini i u cijelom svijetu. U ovogodišnjoj Hodnji mira posebno brojni i aktivni bili su hodočasnici iz Ukrajine koji su molili za mir u svojoj zemlji.

”Došla sam iz Ukrajine. S hodočasnicima iz Ukrajine dolazim već dvadeset godina. Išli smo na Hodnju mira u Ukrajini je rat i svi ljude žele mir i molimo se za mir. Na početku Hodnje mira molilo se za mir u BiH, a sada se, trideset godina poslije, moli za mir u Ukrajini. Plakali smo. Bit će mir u Ukrajini. Međugorje je ljubav, mir i praštanje”, kazala nam je Marijana iz Ukrajine.

”Stigli smo prije dva dana tu. Došli smo s nakanama molitve za djecu, imamo ih četvero, za zdravlje, sreću blagoslov… Sve ono što jedna obitelj može poželjeti”, kazala nam ej jedna hodočasnica, naglašavajući posebno molitvu za mir u Ukrajinu.

Adam iz Poljske u Međugorju je na jednotjednom hodočašću.

”Drugi sam put u Međugorju, nakana mi je moliti za mir u Ukrajini i svijetu. Osam nas je u skupini”, kazao je Adam, a Tracy koja je iz Kansas Cityja, iz SAD-a došla s dvije kćerke.

”Bili smo u Međugorju više puta, ali ovo je naša prva Hodnja mira. Stoga, molim vas molite se da uspijem. Ne pješačim puno pa sam malo nervozna. Preplavljena sma osjećajima d aje toliko ljudi ovdje u Hodnji i molitvi za mir”, kazala nam je Tracy, koja je, naravno, uspjela doći do crkve sv. Jakova.

Župljani Međugorja i ove godine su pokazali svoje milosrđe, te su brojnim hodočasnicima nudili osvježenje ispred svojih domova. Hodnju mira ove godine vodio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a pred crkvom sv. Jakova u Međugorju hodočasnike je dočekao fra Renato Galić, koji je na kraju Hodnje mira predvodio kratko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Nakon toga brojni hodočasnici nastavili su ispred crkve i dalje moliti i pjevati, te radosna srca slaviti Boga i zahvaljivati Kraljici Mira za sve milosti.

Danas je svetkovina Presvetog Srca Isusova, ujedno i uočnica Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Svete mise u župnoj crkvi su u 8, 11 i 19 sati. Nakon večernje svete mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 6 sati ujutro. Sutra, na 41. godišnjicu ukazanja, svete mise su u 6, 7, 8, 9 i 11 sati, a svečana sveta misa 41. obljetnice ukazanja, koju će predslaviti provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, je u 19 sati. Mogućnost za ispovijed bit će već od 5 sati ujutro.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne