FOTO: U Međugorju proslavljena svetkovina Tijelova

U četvrtak, 30. svibnja, Crkva je proslavila svetkovinu Tijelova – svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Ova svetkovina slavi se u prvi četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a za Katoličku Crkvu je ono spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Kao i diljem svijeta, Tijelovo je svečano proslavljeno i u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku slavljene su u Međugorju u 8, 11 i 18 sati. Večernju svetu misu u 18 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju pred tisućama hodočasnika i župljana predslavio je nadbiskup mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a s njim su u koncelebraciji bili i brojni drugi svećenici. Mons. Aldo Cavalli je na početku propovijedi kazao da je Liturgija susret i razgovor s Gospodinom, te da Liturgija znači ostvariti jedinstvo s Gospodinom.

„Danas u liturgiji slavimo stvarnost prisutnosti Isusa među nama, Sina Božjega koji je postao čovjekom. Prije nekoliko tjedana slavili smo u liturgiji Njegovu smrt, Njegovo uskrsnuće, a Njegovim uzašašćem proživjeli smo Njegov prijelaz s ovoga svijeta Bogu Ocu (u Vjerovanju kažemo: sjedi s desne Ocu), što znači da Isus, Sin Božji, više nije fizički među nama. Liturgija nam daje dobro razumjeti kako je Isus, koji je sa čitavim svojim bićem u Bogu, nazočan i među nama: „Uistinu svet si Oče… pošalji Duha svoga, pošalji Duha Svetoga na ovaj kruh i na ovo vino da nam postanu Tijelo i Krv Isusa Krista, Gospodina našega“”, kazao je mons. Cavalli te naglasio kako nas Liturgija prati do istinske stvarnosti Njegove prisutnosti.

„Duh Sveti je taj koji djeluje da ovaj kruh i ovo vino postanu stvarnost Isusove prisutnosti među nama. Duh Sveti nam daje spoznati kako se ostvaruje riječ Isusa, Sina Božjega, izrečena na Posljednjoj večeri o tom kruhu i tom vinu: “ovo je moje tijelo” – “ovo je moja krv” U Duhu Svetom Crkva definira Euharistiju: pravu, stvarnu, supstancijalnu prisutnost Tijela, Krvi, duše i božanstva Isusova pod prilikama kruha i vina.

Mi, nad tim kruhom i tim vinom posvećenim prisutnošću Duha Svetoga, ispovijedamo svoju vjeru u prisutnosti Isusovoj govoreći: Amen, što znači: vjerujem, Gospodine, i u vjeri te vidim, klanjam ti se, ljubim te; i u vjeri vjerujem da me ti voliš”, kazao je mons. Cavalli te propovijed zaključio riječima:

Uvijek u liturgiji, nakon pretvorbe, svećenik govori: “Slaveći spomen smrti i uskrsnuća Isusa, Sina Božjega”:

Liturgija dobro zna da je Isus jednom zauvijek umro za naše grijehe i da više ne umire;

Liturgija dobro zna da je Isus jednom zauvijek uskrsnuo i više ne uskrsava;

Liturgija naviješta “spomen” Njegove smrti i uskrsnuća, što znači: ono što je Isus učinio jednom zauvijek opraštajući nam naše grijehe svojom smrću na križu i svojim uskrsnućem, dovodeći naše postojanje u Božji život koji vječno traje, mi je ne ponavljamo, ali Duh Sveti je čini aktualnom za nas danas u sakramentu posvećenog kruha i vina.

Otajstvo vjere – sakrament vjere: “Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo, dođi Gospodine Isuse.””.

Nakon svete mise, na kojoj su pjevali članovi velikog župnog zbora „Kraljica Mira” kojim je ravnala s. Irena Azinović, na ulicama Međugorja održana je i svečana procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom, a nakon procesije molitveni program se završio klanjanjem Presvetom na vanjskom oltaru pred mnoštvom vjernika.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne