FOTO: U Međugorju se održava seminar za ministrante iz hercegovačkih franjevačkih župa

U Međugorju se ovih dana od petka 8. prosinca, do nedjelje 10. prosinca održava seminar za ministrante iz hercegovačkih franjevačkih župa pod geslom „Euharistija je moja autocesta do Neba” čiji je autor blaženi Carlo Acutis. Ministranti su smješteni u franjevačkoj Kući mira (Domus Pacis) u Bijakovićima gdje imaju svoj program, a također pohode i brojna molitvena mjesta u župi Međugorje, te sudjeluju na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova. Ovakvi susreti u Međugorju se održavaju već dvadesetak godina, a ove godine na seminar je došao 41 ministrant iz više franjevačkih župa u Hercegovini. Seminar vode dvojica mladih fratara, fra Andrija Majić koji je župni vikar na Humcu, te fra Ivan Hrkać koji je župni vikar u Međugorju.

Jutros, drugog dana seminara, ministranti su molili radosna otajstva Gospine krunice na Brdu ukazanja koju je predmolio fra Ivan Hrkać, koji je s ministrantima na svakoj postaji otajstava imao kratko razmatranje. Došavši do Gospina kipa na Brdu ukazanja, ministranti su izmolili još i Vjerovanje, sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu, te nakon toga ostali neko vrijeme u osobnoj molitvi. Nakon molitve zajedno su sišli s Brda ukazanja, gdje su nam po silasku ukratko kazali svoje dojmove. Seminar nam je predstavio fra Ivan Hrkać koji je kazao da je i on sam prije 10-15 godina sudjelovao na ovakvom seminaru za ministrante koji mu je puno značio u odabiru životnog poziva.

„Ovih dana smo na seminaru za ministrante, a to je ujedno i promocija duhovnih zvanja Hercegovačke franjevačke provincije. S nama se u Međugorju ovih dana od 8. do 10. prosinca nalazi 41 ministrant iz različitih naših franjevačkih župa. To su većinom stariji ministranti, osmi i deveti razred, a ima ih i nekoliko mlađih. Ovaj seminar i promocija duhovnih zvanja već dvadesetak godina se događa u Međugorju, u našoj Kući mira, gdje ministranti imaju priliku čuti svjedočanstva o duhovnom pozivu, čuti predavanja o svetoj misi – Euharistiji, o ministriranju i svemu onome što je vezano za taj poziv, a sama riječ ”ministriranje” dolazi od latinske riječi ”ministrare” što znači služiti. Ministranti služe Bogu na oltaru, služe svećeniku, ali onda uloga ministranta nije samo u crkvi, nego da on služi u svojoj obitelji, u svojoj školi, u svojoj igri, ondje gdje se nalazi. Kroz ovaj seminar potičemo kako je lijepo ministrirati, da oni budu poticaj drugim momcima da se upišu, poticaj dječacima da dođu na susrete ministranata, ali isto tako da stvarno budu primjer Isusa Krista u svome životu. Ovogodišnje geslo koje smo odabrali za ovaj seminar je „Euharistija je moja autocesta do Neba”, to je citat blaženog Carla Acutisa”, kazao je fra Ivan te dodao da su na ovom seminaru ministranti između ostaloga imali predavanje i o Euharistiji.

„Hercegovačka franjevačka provincija odabrala je fra Andriju Majića, župnog vikara na Humcu i mene iz Međugorja, da vodimo ovaj seminar. Isto tako udijelili su nam i dvojicu pomoćnika, dvojicu postulanata koji su rodom iz Međugorja, to su Andrija Šego i Tomislav Barać koji poznaju ovaj teren, tako da nam oni dosta olakšavaju stvari u ovom programu. Tijekom programa, osim molitve, ministranti sudjeluju dvije večeri na večernjem molitvenom programu, na krunici i svetoj misi, ispovijedaju se. Danas su pohodili Podbrdo, nakon ručka će igrati nogomet na našem školskom igralištu, poslije toga ići će i na našu Radiopostaju Mir gdje će pogledati jedan kratki film o Međugorju, Gospinim ukazanjima i svemu onome što se događa u Međugorju. Posjetit će također i kip Uskrsloga Isusa, također će vidjeti na temeljima naše stare crkve spomenik podignut franjevcima, kao i kapelicu koja je posvećena Kraljici Mira. Tako da će ujedno vidjeti cijelo naše Međugorje. Nadamo se da će svima njima ostati lijepe uspomene. Fra Andrija i ja smo posvjedočili kako smo i mi prije 10-15 godina isto tako bili na ovom seminaru, a danas smo svećenici, fratri i Bogu hvala, pa tako danas mi možemo taj seminar voditi”, kazao je fra Ivan Hrkać, a svoje dojmove ukratko su nam kazali ministranti.

„Osmi sam razred, te sam ministrant već četiri godine. Ova tri dana koja provodim na ovom seminaru u Međugorju bila su jedna od najljepših dana u mome životu. Fratri su odlično govorili i imali su odlična predavanja, jako mi se sviđa program i nadam se da ću opet to ponoviti”, kazao je Jure Musa iz župe Krista Kralja u Čitluku,.

„Ja sam iz župe sv. Petra i Pavla na Kočerinu. Imam 13 godina i osmi sam razred, a već tri godine ministriram. Ovo mi je prvi put da sam na ovom seminaru u Međugorju i volio bih opet to ponoviti”, kazao je David Mikulić iz župe sv. Petra i Pavla na Kočerinu.

„Dolazim iz župe sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima. Imam 13 godina, također sam osmi razred, te sam ministrant već tri i pol godine i volio bih opet sudjelovati na ovom seminaru u Međugorju. Jako mi se sviđaju ove tri i pol godine koliko sam već ministrant i želim i dalje biti ministrant”, kazao je Josip Kundid.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne