FOTO: Više od 300 vjernika na drugom danu velike devetnice Kraljici Mira župe Krista Kralja Čitluk

Nastavljena je treća velika zavjetna molitvena devetnica ususret 42. obljetnici ukazanja Kraljice Mira u župi Međugorje koju zajednički organiziraju župa Krista Kralja iz Čitluka i Udruga “Zavjet Gospi”. I ove nedjelje, 7. svibnja, predvođeni župnikom fra Mirom Šegom, te župnim vikarima fra Lukom Ćorićem i fra Ivanom Sliškovićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih mjesta okupili su se u 15 sati ispred župne crkve u Čitluku, odakle se njih oko 300 hodočasnika u molitvi krunice Božjega milosrđa, te molitvi Gospine krunice uputilo prema Brdu ukazanja u Bijakovićima preko Krehin Gradca i Vionice. Korak po korak, mladi i stari, djeca, očevi i majke, bake i djedovi, svi u jednoj hodočasničkoj koloni u podnožje Brda ukazanja su stigli oko 16:45 sati, te su zatim nastavili moliti radosna otajstva Gospine krunice penjući se sve do Gospina kipa. Umorni, ali blagoslovljeni posvjedočili su nam o blagoslovima koja primaju na ovom hodočašću.

„Prošle godine išli smo cijelo vrijeme, moja obitelj i ja, dva puta smo preskočili zbog bolesti. Ove godine smo krenuli ispočetka, pa se nadamo da ćemo uz Božju pomoć i do kraja uspjeti. Započeli smo ispred župne crkve krunicu Božjega milosrđa, tada smo nastavili moliti Gospinu krunicu preko Vionice i dalje putem do Podbrda i ovdje gore na Brdo ukazanja. Ovako veliko hodočašće znači puno za moju obitelj, za cijelu župu i pozivam sve da nam se pridruže da nas bude što više”, kazala nam je kratko Dijana Rozić iz Čitluka, a nekoliko riječi s nama je podijelila i Ana sa Služnja koja svake godine, već treću godinu zaredom hodočasti od Čitluka do Brda ukazanja.

„Svake godine smo tu, svake godine idem sa Čitlučanima. Nedjelja mi je nezamisliva bez ovoga hodočašća, ovo razdoblje, ovih devet nedjelja, to mi je nezamislivo da ne dođem, da ne idem pješke, da se ne popnem. Postala mi je kao jedna tradicija, osim što idem sa svojom obitelji kroz godinu vrlo često nedjeljom, a ovo pogotovo ne bih propustila. Kao i svaki puta pođemo od župne crkve, idemo kroz Bare, zatim prema Krehinom Gracu i Vionici i izađemo u Bijakoviće. Zaista, putem bude puno obitelji koji nas časte, iznesu piće i slatkiše i bude velika okrjepa, baš kao i ovdje u podnožju Brda gdje bude pripremljena voda. Ovo hodočašće me podsjeća na početke Međugorja, ovo je lijep poticaj da se ponovno vratimo na izvorsko i da nam nedjelja zaista bude sveti dan za obitelj i za svakog pojedinca. Pozvala bih i ostale koji su nedjeljom slobodni i doma su, koji ne rade taj dan, koji su dobrog zdravlja, da dođu. Neka dođu jednom, a već drugi i treći put neće im se morati govoriti, da dođu u zahvali Kraljici Mira”, kazala je Ana koja je nakon završetka molitve krunice, sa stotinama drugih vjernika zapjevala pjesmu “Došli smo ti, Majko draga”, a poslije završne pjesme sve prisutne blagoslovio je fra Ivan Slišković.

Zavjetna molitvena devetnica nastavlja se i iduće nedjelje, 14. svibnja, polaskom u 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, a ova velika devetnica završava 24. lipnja, na uočnicu Gospinih ukazanja u župi Međugorje, kada će se održati veliko zavjetno hodočašće vjernika iz cijele Hercegovine.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne