Fra Antonio Primorac: Kojega li velikoga dara, za majku imati Mariju Bezgrješnu

Danas, 8. prosinca, Crkva slavi svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Posebno svečano bilo je u župi Međugorje gdje su se danas svete mise u župnoj crkvi sv. Jakova slavile u 6 sati, kada se slavila sveta misa zornica, te u 11 i 18 sati. Večernje svečano sveto misno slavlje u 18 sati u prepunoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je međugorski župni vikar fra Antonio Primorac, uz koncelebraciju više svećenika, a svetoj misi prethodila je i molitva krunice od 17 sati koju je predmolio fra Karlo Lovrić. Fra Antonio je na početku prigodne propovijedi kazao da iako se na svetkovinu Navještenja Gospodinova i na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije čita isti tekst Lukinog evanđelja, te dvije svetkovine se bitno razlikuju.

„Sadržaj ove prve je Isusovo začeće po Duhu Svetom od Djevice Marije, a druga svetkovina predstavlja odgovor vjere na pitanje kako i zbog čega je Marija, kako smo čuli u zbornoj molitvi, unaprijed oslobođena i od trenutka začeća pošteđena grijeha. „Zdravo, milosti puna!“ – izraz koji nas uvjerava da je Djevica Marija potpuno zahvaćena milošću i da je nije oskvrnuo niti jedan grijeh, pa ni onaj iskonski, istočni grijeh. Dogma je to koja je službeno potvrđena 8. prosinca 1854. bulom pape Pija IX. Ineffabilis Deus. „Zdravo, milosti puna!“ – čuli smo u evanđelju o jednom drugom začeću, začeću po Duhu Svetom. Znajući da će u svojoj slobodi postati Majkom njegovog Sina, Bog je oslobodio Mariju od svake ljage grijeha kako bi ona primila Spasitelja svijeta u svoje biće, koje je milosti puno”, kazao je fra Antonio Primorac te dalje u prvom dijelu propovijedi govorio o Adamu i njegovu skrivanju od Boga, čime je ušao u stanje grijeha te o posljedicama grijeha.

„Nasuprot njemu, stoji Djevica Marija koja, stvarno bezgrješna, svjesna svoje malenosti i neznatnosti, jest puna milosti i zato ima moć prihvatiti Onoga koji će preuzeti na sebe krivnju svih ljudi da bi ih vratio u milost, da bi ih vratio u Božju blizinu. „Grijeh je rodio neprijateljstvom između zmije i žene, između roda njezina i roda ženina: „on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu“. U ovo neprijateljstvo izloženi su i Marija i Isus, izloženi istoj napasti, ali zbog svoje poniznosti neće potpasti pod nju. Ostat će u milosti Božjoj i neće nasjesti zavodljivosti grijeha. Tome smo i mi izloženi danas – i nas grijeh zavodi, ali kao uzor Bog nam daruje Bezgrješnu Djevicu. Na njoj je vidljivo kako je Bog zamislio čovjeka i kako je čovjek izgledao prije prvog pada. U ovom slavlju, slavlju bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, čovjek uviđa iskonsku Božju volju s čovjekom, uviđa Njegovu blizinu i Njegovo traženje koje ni danas ne prestaje. Na putu traženja sjaji zvijezda Marije Bezgrješne, toga „sigurnoga znaka nade i utjehe“. Da bismo stigli do Isusa, pravog svjetla, sunca koje je obasjalo sve sjene povijesti, potrebna su nam svjetla koja će biti blizu nas, ljudske osobe koje odražavaju svjetlo Kristovo te tako osvjetljuju put kojim nam je ići. A koja je osoba svjetlija od Marije? Tko bi mogao biti naša zvijezda nade osim nje, zore koja je navijestila dan spasenja?”, kazao je fra Antonio, te dodao da nas liturgija danas, u vrijeme došašća, potiče slaviti svečani blagdan Bezgrješnog začeća Marijina.

”Otajstvo milosti Boga koji je od prvoga trenutka njezina postojanja obavio stvorenje određeno da postane Majkom Otkupiteljevom, očuvavši je od ljage istočnoga grijeha. Gledajući Nju, prepoznajemo veličinu i ljepotu Božjega nauma za čovjeka: postati ”sveti i bez mane u ljubavi”, po slici našega Stvoritelja. Kojega li velikoga dara, za majku imati Mariju Bezgrješnu! Majku koja isijava ljepotom, prosijava ljubavlju Božjom. Svima nama jest uzor i putokaz”, kazao je fra Antonio Primorac koji je zatim naveo molitvu sv. Bernarda, nadahnutu Marijinim naslovom “Zvijezdo jutarnja”, te je svoju propovijed završio riječima:

„I mi smo ovdje okupljeni na ovom svetom mjestu, pod Majčinim okriljem, i tražimo da nas pouči moliti. Da nas pouči tražiti uvijek i u svemu volju Božju, tražiti i živjeti Krista u svom životu. Njoj s vjerom upravljamo svoju molitvu, dok molimo: Majko, Kraljice mira, Bezgrješna Marijo, zvijezdo mora, svijetli nad nama i vodi nas na našem putu! Amen.”

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne