Fra Bože Milić na 43. obljetnicu ukazanja u Međugorju: Ovdje svatko dobije što traži iskrena srca

Danas, na 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju su, uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i BiH, i skupine hodočasnika iz: Španjolske, Portugala, Češke, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske, Austrije, Mađarske, Ukrajine, Litve, Irske, Kolumbije, Kostarike, Meksika, SAD, Brazila, Koreje, Kine i Novog Zelanda.

Cijeli dan, kao i u danima prije obljetnice, mnoštvo župljana i hodočasnika bilo je na svim međugorskim molitvenim mjestima, kao i u redovima za ispovijed, a tijekom dana slavilo se 20 svetih misa.

Središnje misno slavlje u 19 sati predslavio je nekadašnji župni vikar u Međugorju, a danas gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić. Među koncelebrantima su bili provincijal i vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i fra Miro Šego, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić i još 364 svećenika.

Fra Bože Milić na početku svete mise pozvao je na molitvu za mir u svijetu, za mir u obiteljima, posebno za mir u našim srcima.

”Mir se nalazi u ljudskom srcu ili ga nema nigdje. U ljudskom srcu počinje rat ili počinjen mir. Neka to bude naša molitva večeras. Smijemo Gospodinu preko Blažene Djevice Marije izreći i svoje osobne molitve i potrebe. I to je dobro i zato smo ovdje. Iznesmimo svoja srca pred Gospodina i Gospu. On nas razumije, On zna što nam treba, a mi smijemo izreći ono što nam treba i zbog čega smo ovdje došli, ali ovdje smo najprije okupljeni kao zajednica, kao Crkva i neka naše nakane budu velike i budu široke. Molimo za crkvu, molimo za cijeli svijet…”, pozvao je na početku svete mise fra Bože Milić, koji je kroz svoju propovijed govorio o snazi i važnosti molitve o čemu nam Gospa govori.

”I ove godine okupili smo se oko kraljice Mira kao što to činimo više od 40 godina. I ove godine želimo se utjecati Njoj, Majci i kraljici Mira moleći za sebe i za cijeli svijet. Zahvaljujemo Gospodinu koji nam šalje svoju Majku da bude s nama u ovim vremenima velikih promjena. Ona nas najbolje razumije, Ona nam najbolje može pomoći, jer zna što je dobro za naše vrijeme i što je potrebno činiti. Gospa je naša utjeha i utočište svih ovih godina. Ona s velikom ljubavlju i brižnošću prati što se događa i aktivno sudjeluje u životu našem i cijeloga svijeta. Ona pažljivo promatra što je potrebno današnjem svijetu”, kazao je fra Bože Milić dodajući kako Gospa vidi i naše potrebe, svakodnevne obične male stvari, kao i potrebe u posebnim prilikama.

”Zahvalni smo jer ovdje svi nalazimo hranu koja godi svakom ukusu, hranu prikladnu za svaku dušu koja traži, koja žeđa… ovdje svatko dobije što traži iskrena srca. Netko traži utjehu, netko ozdravljanje, netko smisao, netko mir, netko novi početak, netko traži način kako dalje unatoč svim problemima, a Marija nam dolazi i vodi nas jasno i sigurno. Ovdje nas majčinska i Božja ruka sve grli, hrabri i govori da se pouzdamo u Božju providnost i da će tako stvari ići u dobrom smjeru, govori nam da se prepustimo Božjoj volji po uzoru na Nju koja je to učinila na savršen i potpun način”, kazao je fra Bože naglašavajući kako se dok izražavamo svoje molitve i potrebe ”ovdje najprije govorimo neka mi bude po Tvojoj riječi jer to je najbolje za mene, za nas i za cijeli svijet”.

”Mi vjernici znamo da je najbolje kad se po nama vrši Božja volja, ne da mi vjernici nešto činimo, nego da se po nama vrši Božja volja”, kazao je fra Bože pojašnjavajući kako nas Gospa potiče da hrabro uđemo u komunikaciju s Gospodinom.

”I mi moramo napraviti korak. I mi moramo odlučiti početi moliti. I mi moramo odlučiti sakramentalno živjeti. I mi moramo stati u red pred ispovjedaonicu. Mi smo ti koji moramo napraviti možda i odlučujući korak s Božjom pomoći, jer smo slobodna bića. Ljudi smo slobodne volje, sposobni za odnos i komunikaciju s Bogom. Gospa nas potiče da tu budemo hrabri, da se ne bojimo. Nije vrijem da se bojimo. Nije trenutak da oklijevamo. Ovo je vrijeme kad se traži hrabrost, odlučnost, kad se traži od vjernika da dopuste Bogu da djeluje u njihovim životima. Ovo je vrijeme u kojem nam Bog preko Marije pokazuje što se događa kad čovjek dopusti da Bog djeluje u njegovom životu. Tada stvari dolaze na svoje mjesto, tada događaji idu svojim tijekom”, kazao je fra Bože i pojasnio da kad dopustimo da Bog djeluje u našim životima nećemo biti oslobođeni problema, brige, bolesti, nego ćemo u svemu tome osjetiti i doživjeti Božju pomoć i gledati sretna rješenja. Propovijed fra Bože Milića možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje se nastavilo u tišini do 7 sati ujutro.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne