Fra Ivan Hrkać u korizmenoj katehezi govorio o pobožnosti u čast sedam Marijinih žalosti

U srijedu, 6. ožujka u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju održana je treća po redu korizmena kateheza srijedom. Međugorski fratri i ove godine održavaju župne kateheze svake srijede kroz korizmu nakon večernje svete mise u 19:30 sati. Tako je treću župnu katehezu u korizmi održao međugorski župni vikar fra Ivan Hrkać koji je govorio o pobožnosti u čast sedam Marijinih žalosti, o važnosti ove pobožnosti koja se posebno moli u ovo korizmeno vrijeme, a nakon završetka kateheze s nama je podijelio nekoliko riječi.

„Večeras je održana treća korizmena kateheza u našoj župi, tema ove župne kateheze bila je pobožnost Gospi od sedam žalosti. Govorili smo o onome što je Gospa u svom životu proživjela u žalostima, od onog proročanstva proroka Šimuna koji govori ”Tebi samoj će mač boli probosti dušu” i kako se taj mač boli kroz ovu pobožnost koja je nastala u 13. stoljeću razvijala, gdje je taj mač boli probo Marijinu dušu, Marijino srce. Od tog samog proročanstva, do bijega u Egipat, izgubljenog Sina u hramu, gledajući svoga Sina kako nosi svoj teški križ, preko Kristova raspeća, muke i smrti, do toga da ga je držala u naručju nakon Njegove smrti i polaganja u grob. Kroz ovu katehezu približili smo to iskustvo Marijine boli, Marijine patnje i žalosti povezujući to s našom životnom boli, patnjom i žalosti koju svi proživljavamo u svom životu, ali s nadom u Kristovo uskrsnuće koje otklanja svaku našu bol i patnju”, kazao je fra Ivan Hrkać.

„Ova korizma je uvijek vrijeme zapravo da posvijestimo gdje smo mi, gdje mi proživljavamo svoje životne teškoće, probleme, patnje i tuge, ali i da Kristovo uskrsnuće odagnava od nas sve to i da smo zapravo pozvani biti radosni svjedoci radosne vijesti koju nam je Krist ostavio. Posebno bih se osvrnuo na tu sedmu pobožnost, mača boli koji je probo Marijinu dušu, a to je onaj trenutak kada Isusa polažu u grob. Ako se malo sjetimo da Isus kada se rodio u ovom svijetu nije imao mjesta gdje da bude primljen, njegovo rođenje je u jaslicama, u štalici, a tako isto nakon doživljaja Njegove muke i smrti nema svoj grob, ali i to će mu se darovati, jer znamo Josip iz Arimateje daruje svoj grob gdje Marija polaže i svoju tako jednu veliku bol u grob, ali kada je kamen odvaljen s groba bit će odvaljena i Marijina tuga i bol koju je proživjela”, kazao je fra Ivan Hrkać te najavio kako će se sljedeća župna kateheza kroz korizmu održati u iduću srijedu, 13. ožujka u dvorani sv. Ivana Pavla II. s početkom u 19:30 sati.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne