Fra Jure Barišić o molitvenom programu i novim aktivnostima u župi Međugorje

Od danas 1.rujna mijenja se satnica molitvenog programa u župi Međugorje. Večernji molitveni program počinje krunicom u 17 sati, a sveta misa je u 18 sati. Molitva krunice na Podbrdu bit će nedjeljom u 14 sati, a Križnog puta na Križevcu petkom u 14 sati.

Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu utorkom i četvrtkom bit će u 19 sati, a subotom u 21 sat. O promjeni satnice molitvenog programa u Međugorju u našim Međugorskim minutama govorio je fra Jure Barišić, župni vikar u župi Međugorje. On je istaknuo kako hodočasnici koji dolaze u Međugorje na poseban način ističu da vole sudjelovati u Klanjanju Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, posebno subotom koje je bilo u ljetnom razdoblju od 22 sata.

„Osim hodočasnika koji tu borave i koji to vole, bilo je na klanjanju dosta i naših župljana. Jednostavno kako dan prolazi i kako ide svom smiraju najljepše je dan završiti pred Isusom, njemu izreći molitvu. Kad smo uvidjeli kako ljudi vole klanjanje odlučili smo da i nakon 1. rujna nastavimo sa subotnjim klanjanjem koje će biti sada sat vremena ranije, dakle od 21 – 22 sata“, kazao je fra Jure.

Župljani župe Međugorje uključeni su u brojne aktivnosti župe. Djeluje kroz Framu, Franjevački svjetovni red, uključeni su u zborove, a fratri su odlučili od ove jeseni pokrenuti i Biblijsku grupu.

„Svi smo se u Međugorju posvetili brizi za hodočasnike kroz kateheze i seminare, ne samo mi fratri, nego i svi koji ovdje žive. I onda se rodila jedna ideja da kroz advent i korizmu započnemo s katehezama koje su namijenjene  prvenstveno našim župljanima i vidjeli smo kako je bio lijep odaziv. Nakon toga smo razmišljali što od 1. rujna opet ponuditi župljanima. Prije smo imali Biblijsku sekciju koju je vodio naš bibličar fra Ivan Dugandžić i ona je prestala s radom, no onda smo odlučili ponovno krenuti s Biblijskom sekcijom koja će biti svakoga četvrtka u prostorijama Radija. Kateheze o Bibliji imat ćemo mi fratri. Plan je upoznati se bolje s Biblijom, i upoznati župljane s važnosti Božje Riječi, te tako potaknuti svakoga na čitanje Biblije, kako osobno, tako i u obitelji. Plan je da svaku biblijsku knjigu od knjige Postanka do knjige Otkrivenja prođemo. Neke ćemo dijelove skupa čitati, upoznat ćemo se sa sadržajem određene knjige i nadamo se i uzdamo u Božju pomoć da će to biti jedna prelijepa kateheza, duhovna obnova za sve nas. Ova Biblijska sekcija je za svakoga, nema dobne granice“, istaknuo je fra Jure i pozvao sve da se odazovu, a prijaviti se može u Župnom uredu do nedjelje. Prva kateheza će biti održana u četvrtak, 7. rujna.

Mise na svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu će biti slavljene u župnoj crkvi u 8, 11 i 18 sati. U nedjelju nakon Male Gospe je blagdan Uzvišenja Svetoga Križa i sveta misa na Križevcu. Sveta misa će biti slavljena u 11 sati.

Cijeli razgovor s fra Jurom Barišićem poslušajte u audiozapisu.

Vedrana Vidović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne