Fra Marinko Šakota hodočasnicima iz Latinske Amerike: U Božjoj riječi otkrivamo hranu

U Međugorju se od 20. do 24. ožujka održava duhovna obnova za 95 hodočasnika koji su došli iz gotovo cijele Latinske Amerike. Hodočasnicima je na programu molitva na Brdu ukazanja i na Križevcu, slušanje kateheza, te sudjelovanje na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Organizatorica ovog hodočašća Mary Fernandez do sada je organizirala oko 160 hodočašća u Međugorje, a voli kazati da joj je život posvećen hodočasnicima i Gospi.

„Ovo je jedna duhovna obnova u Međugorju koju imamo s fra Marinkom još od kada je postao međugorski župnik. Ovdje nas je 95 hodočasnika iz Latinske Amerike i SAD-a. Organizacija ovakvih hodočašća ima svoju dugu povijest još od 1990. godine kada nam je duhovne obnove vodio fra Jozo Zovko, to je trajalo do 2009. godine kada nas je dvije godine vodio fra Danko Perutina, a poslije fra Danke pa sve do danas duhovnu obnovu vodi fra Marinko Šakota i tako bude svake godine”, kazala nam je Mary Fernandez koja je prije nekoliko godina u intervjuu za Glasnik mira svjedočila da je prvi put u Međugorju bila 1988. godine i kako kaže od tada joj je srce ostalo u Međugorju. Ovu duhovnu obnovu vodi bivši međugorski župnik fra Marinko Šakota, a danas, drugoga dana hodočašća, susreli smo ih u dvorani Ivana Pavla II. gdje im je fra Marinko održao katehezu na temu Božje riječi.

„Kada čitamo Sveto Pismo mi često mislimo kako se radi o drugima, lako prepoznamo da su drugi ti kojima je upućena ta riječ i da se oni trebaju obraćati i mijenjati. A Isus kaže „Danas što ste čuli se ispunilo na meni”, dakle što smo čuli to se odnosi na mene, tu se radi o meni, i tako trebamo čitati Božju riječ. Naša nutrina, naše srce je tlo. Nekada ne razumijem Božju riječ, i to je normalno, te tada netko ostavi Božju riječ, ali je važno znati kakvo je tlo na koje pada Božja riječ, kakvo je moje srce. Je li moje srce raspoloživo, je li moje srce kao plodna zemlja? Za Božju riječ je potrebno vrijeme i pozorno srce i raspoloženo srce. Biti otvoren čovjek, a to znači čovjek koji je spreman čuti nešto novo. Jedan svećenik je svjedočio: „Trideset godina sam svećenik i nisam shvatio važnost posta. Tek u Međugorju sam otkrio post. Dakle, bilo je tu trideset korizmi, čitao sam Božju riječ, nailazio sam na tekstove o postu, ali nisam shvatio prepoznao i shvatio važnost posta. Isus je postio, proroci su postili, i sad se pitam koliko još toga važnog ima što je zapisano u Svetom Pismu, a što čeka na moje obraćenje da bi ih ja otkrio i prepoznao”. Božja riječ je nekada tvrda kao orah. Orah ima svoju vanjštinu i ljusku koja je tvrda. Takva je i Božja riječ, jednostavno nekada ne razumijemo, ne vidimo ništa posebno i teško mi je shvatiti, i to je normalno. Ali važno je znati kada otvorim orah unutra je hrana. Takva je i Božja riječ, tvrda možda izvana, ali ako uzmem vremena i ako je moje srce otvoreno, spremno čuti nešto novo, malo pomalo otvara se Božja riječ, kao orah, i u Božjoj riječi otkrivam hranu, pravu hranu”, kazao je fra Marinko Šakota te dodao da se trebamo brinuti za život, a to je normalno, ali da se ne brinemo tjeskobno.

„To znači, ja se brinem za život i stvari, to je normalno i potrebno. I vi ste se brinuli prije polaska u Međugorje za sve, planirali ste put i pitali ste se kako će to sve biti, ali onda je važno prepustiti se Gospodinu. Gospodine, Ti vodi, Tvoja zadaća je brinuti se za mene, a moja zadaća je imati povjerenje u tebe. Ja sam puno godina organizirao Mladifest u Međugorju sa svojim timom suradnika. Mi smo pripremali Mladifest, ozbiljno ga pripremali. Tu bude jako puno mladih, sigurno ste čuli za to. No, kada počne Mladifest ja kažem: „Gospe draga, Majko Marijo, ti sada vodi. Ti vodi”, i to je razlika. Dakle, dobro je primijetiti sve, ali sada ti vodi. Zašto je to važno? Jer onda nisam ja najvažniji, nego ti draga Majko vodi, Duše Sveti ti vodi. Onda se ja opuštam, nisam više napet, nisam više nervozan kako će biti i što će biti. Ne. Ti Gospodine, vodi. Duše Sveti ti vodi i to je to. Tako isto i ostale stvari u životu”, kazao je fra Marinko Šakota. Na kraju kateheze fra Marinku su hodočasnici su postavljali brojna pitanja vezana za Međugorje kao i za današnju katehezu, a na koja je fra Marinko rado odgovarao. Kateheza je završila zahvalnom molitvom Duhu Svetom, a hodočasnici će u Međugorju ostati još tri dana.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne