4.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Fra Massimo Fusarelli: Obraćenje je moguće, ako svaki dan živimo Evanđelje

Nisam mogao zamisliti, bez da vidim vlastitim očima, jedan ovakav spektakl, prizor mnoštva, vjere i molitve. Znak je to da Gospodin Isus još uvijek zna fascinirati mlade i pozvati ih na susret s Njim, na vjeru…

Danas, drugog dana Mladifesta (2. kolovoza 2022. godine) na blagdan Gospe od Anđela središnje večernje misno slavlje predvodio je genralni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli uz koncelebraciju 550 nadbiskupa, biskupa i svećenika.

Prije mise, kao i svaku večer molila se krunica, a fra Massimo Fusarelli je kazao kako je ”s radošću i iznenađenjem prihvatio poziv biti danas ovdje s vama, Njegove Ekselencije mons. Alde Cavallija”.

”Nisam mogao zamisliti, bez da vidim vlastitim očima, jedan ovakav spektakl, prizor mnoštva, vjere i molitve. Znak je to da Gospodin Isus još uvijek zna fascinirati mlade i pozvati ih na susret s Njim, na vjeru, slijediti Ga cijelim svojim životom, dragi mladi, koji je pun iščekivanja za budućnost, čak i u ovom vremenu za koje se čini, da nam krade budućnost.

Hvala vam za vaše svjedočenje, svjedočenje vjere i molitve. Gospodin je sigurno zadovoljan. Djevica Marija kliče, a vjerujem i da je sveti Franjo sretan i prisutan ovdje i pomaže svima da se vrata prema nebu lakše otvore

Danas nije bilo koji dan, nego 2. kolovoza, dan u kojemu mi franjevci s cijelom Crkvom, ponizno tražimo i možemo dobiti Asiški Oprost. Gospa od Anđela dočekala je svetoga Franju u onoj kapelici, u Porcijunkuli, koju je on sam snažno ljubio, a i danas prima mnoge koji zazivaju Gospodinovo oproštenje. Danas, u ovoj franjevačkoj i župnoj crkvi prima sve nas, osobito sve vas mlade koji još uvijek zazivate mir, počinak i istinsku utjehu mira”, kazao je fra Massimo, koji se osvrnuo na evanđeoski izvještaj o Navještenju Mariji, za kojega je kazao kako je ”jedinstven i originalan u cijeloj Bibliji”.

Homilija generalnog ministra Reda manje braće fra Massima Fusarellija na 33. Mladifestu

”Dragi mladi, kad riječ Gospodina Isusa dopre do nas i rani naše srce, u početku smo izgubljeni, to je iskustvo mnogih od nas, jer je to riječ veća od naših, nova je u odnosu na ono što mi možemo izreći. Ovo iznenađenje, ova izgubljenost i također strah od riječi, koja nas tjera izići iz sebe i usmjerava nas prema licu Gospodina Isusa, dobri su za nas. Kako možemo prihvatiti ovu Gospodinovu riječ. Marija ostaje usmjerena prema riječi koju čuje, ne umara se primati je. U drevnim prikazima Marija je predstavljena s knjigom Riječi Božje u utrobi, dok čeka Isusa. Marija je prihvatila ovu Riječ u svome srcu prije nego ju je rodila u tijelu. Marija nam pokazuje put svakodnevnog slušanja evanđelja, zastajanja u šutnji uz njega i jednostavno, prihvaćanja ove Riječi u našemu životu kao puta vjere. Obraćenje je moguće? Da, ali ako svaki dan živimo Evanđelje’’, kazao je fra Massimo Fusarelli, koji je mladima u Međugorju zahvalio za njihovo svjedočenje.

”I želim reći hvala vam za vaše svjedočenje. Dolazite iz svih krajeva svijeta. Hvala vam za vaše svjedočenje, svjedočenje vjere i molitve. Gospodin je  zadovoljan. Djevica Marija kliče, a vjerujem i da se sveti Franjo, danas i ovdje, smiješi i pomaže svima nama otvoriti vrata Gospodinovog oprosta”, riječi su kojima je svoju propovijed zaključio fra Massimo Fusarelli. Nakon mise je održana procesija s Gospinim kipom i Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Marija nam pokazuje put svakodnevnog slušanja evanđelja, zastajanja u šutnji uz njega i jednostavno, prihvaćanja ove Riječi u našemu životu kao puta vjere. Obraćenje je moguće? Da, ali ako svaki dan živimo Evanđelje

U poslijepodnevnom programu svoje svjedočanstvo mladima govorio je Talijan Davide Colono, koji je pričao o svojim obiteljskim problemima, razvodu te ponovnoj pomirbi sa suprugom, zahvaljujući dolascima i molitvi u Međugorju.

U jutarnjem dijelu programu katehezu je držao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a svjedočanstvo su imali pomoćni biskup Zaporoško-kharkivske biskupije iz Ukrajine mons. Jan Sobilo i djevojka iz Svete zemlje Maisa Araf.

Program se nastavlja ujutro u devet sati molitvom Duhu Svetom, a potom će fra Massimo Fusaralli  mladima držati katehezu, a onda slijede svjedočanstva do podne. Poslijepodnevni programa počinje u 17 sati svjedočanstvom, nastavlja se krunicom u 18 i svetom misom u 19 sati, koju će predslaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne