Fra Massimo Fusarelli: U Međugorju me zaustavljaju kao franjevca, ne znaju da sam generalni ministar

Generalni ministar reda Manje braće fra Massimo Fusarelli s cijelom upravom Franjevačkog reda sudjelovao je u Međugorju prošli tjedan na generalnoj skupštini Unije Manje braće Europe. Slavio je i svete mise u crkvi sv. Jakova u Međugorju i u crkvi sv. Ante Padovanskog na Humcu, a posjetio je i Majčino selo. Naravno, fra Massimo nije propustio posjetiti i Radiopostaju Mir Međugorje, gdje ga je ugostio i s njim razgovarao Andrija Šego, a razgovor je prevodila Marija Dugandžić.

Hodočasnici nisu znali da sam ja generalni ministar, zaustavili su me kao svećenika, franjevca i to mi se jako dopalo, jer se tu dogodio jedan neposredniji susret i svaki put sam u tim susretima slušao teške situacije, ali uvijek ispunjene nadom i povjerenjem. Ti susreti su uvijek bili umotani u suze, ali i u nadu, i kao svećenika to me duboko dira

Na početku razgovora kazao je kako su ovi susreti jako važni za povezivanje i razmjenu iskustava.

”Promjene su neprestane pa ovi susreti svake dvije godine omogućuju provincijalima da se upoznaju, da mole zajedno i podijele snove i izazove za budućnost, ali i poteškoće. Europa je sve ujedinjenija, ali je i podijeljena, zato su ovi susreti važni da bi zajedno išli naprijed, a ne podijeljeni”, kazao je fra Massimo koji se osvrnuo i na izazove današnjice.

”Prvi zadatak, prvi izazov koji stoji ispred nas je biti tražitelji Duha, odnosno biti osobe sposobne gledati današnju stvarnost očima Duha. Rečeno još jednostavnije, prvi izazov je vjera, ne samo intelektom, umom ili na moralnoj razini nego vjera s dubokim duhovnim iskustvom. To traženje osobne vjere i zajedničke vjere, kao franjevci, pomaže nam da se uskladimo  u različitim načinima duhovnog traženja koje su danas prisutne u Europi. Moramo nastojati biti u dijalogu s osobama koje su izvan naših granica. Moramo prepoznati da Duh Sveti radi u različitim i kontradiktornim kulturama.

Drugi izazov je biti u tom traženju unutar vrijednosti i vizije franjevačkog humanizma, a to znači intelektom, životom, izborom predložiti ljudima osobnu bliskost, ali i zajedničku. To od nas franjevaca traži da se otvorimo kao fratri i da otvorimo oaze nade za sve one koji traže istinu. Izazov je i hodati zajedno, više surađivati.

Jasno, u izazovima smo i našega kontinenta u različitosti kultura i svega ostalog te nastojimo biti prisutni u našem vremenu. Predložio sam da imamo jedno zajedničko tijelo koje će pratiti i proučavati promjene koje se događaju na europskom tlu. Ponekad mi se čini da smo uplašeni ovom situacijom i povlačimo se, a trebamo se suočiti s tom situacijom. I drugi izazovi koje smo prepoznali, osim ovoga svega, su novi prostori u kojima možemo surađivati u budućnosti naših provincija u Europi. Sinodalni put koji se rodio u svijetu i u Europi u tome nam može pomoći”, kazao je fra Massimo Fusarelli, koji je u kratko vremena već treći put došao u Međugorje.

Marija Dugandžić, Andrija Šego i fra Massimo Fusarelli FOTO: Mateo Ivanković

”Uvijek ovdje dolazim zbog posla vezanog za franjevce, a ne kao hodočasnik, ali mogu reći da u sebi sada nosim jedan osjećaj mira, jedno iskustvo molitve… Ono što sam ovdje susreo je kako je ta molitva prihvaćena i življena. Mi smo rođeni u Porcijunkuli pod zaštitom Svete Marije Anđeoske i ovdje smo se ponovno susreli pod Majčinim plaštem i vjerujem da idemo dalje pod njezinim zagovor i po njezinom zagovorom i da nas ona prati.

Mogu, kao fratar reći, da me u svakom mom dolasku uvijek netko od hodočasnika zaustavio da bi sa mnom porazgovarao. Oni nisu znali da sam ja generalni ministar, zaustavili su me kao svećenika, franjevca i to mi se jako dopalo, jer se tu dogodio jedan neposredniji susret i svaki put sam u tim susretima slušao teške situacije, ali uvijek ispunjene nadom i povjerenjem. Ti susreti su uvijek bili umotani u suze, ali i u nadu, i kao svećenika to me duboko dira”, kazao je fra Massimo Fusarelli, a cijeli razgovor s njim, poslušajte u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne