Fra Zvonimir Pavičić uveden u službu međugorskog župnika

Danas je u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, pod svetom misom u 11 sati, fra Zvonimir Pavičić svečano uveden u službu župnika župe Međugorje. Svetu misu predslavio je mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a u koncelebraciji su bili dosadašnji međugorski župnik fra Marinko Šakota, novi međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, te drugi svećenici. Na početku samoga obreda uvođenja fra Zvonimira Pavičića u službu župnika, fra Antonio Primorac pročitao je dekret biskupa Petra Palića kojim je fra Zvonimir Pavičić određen i imenovan kao novi župnik u Međugorju.

„Poštovani fra Zvonimire, radi dobro duša i pastoralne skrbi za vjernike u ovoj biskupiji, na prijedlog mons. Alde Cavallija, apostolskog vizitatora s posebnim ovlastima za župu Međugorje, ovime Vas razrješujem službe župnog vikara u župi sv. Jakova apostola st. u Međugorju, na koju ste imenovani dekretom od 12. kolovoza 2017., te Vas imenujem župnikom župe sv. Jakova apostola st. u Međugorju, prema odredbama zakonika kanonskog prava. Kako određuju odredbe zakonika kanonskog prava, dužni ste također položiti ispovijest vjere i prisegu o dobrom i vjernom upravljanju župnim dobrima. Povjeravam Vam spomenutu župu sa svim pravima i dužnostima koje su povezane s pastoralnom brigom za vjernike. Srdačno Vam zahvaljujem na dosadašnjem marljivom pastoralnom djelovanju u ovoj Biskupiji, i za vašu novu službu molim obilje Božjega blagoslova i zagovor Blažene Djevice Marije, majke Crkve i sv. Josipa. Uz pozdrav u Gospodinu, Petar Palić biskup.“

Nakon toga je fra Zvonimir Pavičić obnovio obećanje kojega je dao prilikom svoga svećeničkog ređenja, te je primio ključeve crkve kako bi s vlašću upravljao narodom kojega mu Bog povjerava, da dijeli sakramente, te zasluži jednom sa svojim stadom ući u vječne stanove. Potom je svetom vodom blagoslovio sebe i sve vjernike okupljene na ovom svečanom misnom slavlju, a u svojoj propovijedi se kratko osvrnuo na današnje Evanđelje.

„Sigurno nam teško u ušima odzvanjaju Isusove riječi kada kaže da nije došao donijeti mir nego razdjeljenje. Jer mi Isusa prihvaćamo i vidimo kao onoga koji donosi mir, koji ljubi sve ljude i propovijeda dobro, a sada odjednom sam za sebe kaže da donosi razdjeljenje. Kako to? Odgovor nam se krije u prvom čitanju. Prorok Jeremija, pozvan od Boga u svojoj mladosti, pozvan kralju i narodu priopćiti Božju riječ koja im se neće svidjeti, zbog koje će ga oni baciti u bunar. Zamislimo samo, Božji prorok odbačen, prezren, bačen u bunar koji je bio prazan tako da je bio u glibu, u dubini zemlje. Božji prorok, a nisu ga mogli niže i dublje baciti. Tim su činom odbacili Boga i Njegovu riječ, jer za njih je to bilo previše, nisu mogli povjerovati da su to Božje riječi i Njegova volja za njih, a ipak je bila. I tako iz neposluha prema Bogu nastaje nemir među njima, te ropstvo i poraz od drugoga naroda. Razdjeljenje, dakle, braćo i sestre dolazi onda kada ne prihvaćamo Božju poruku, Božju riječ za nas. Kada ju odbacujemo jer nam je preteška i ne možemo ju ili ne želimo izvršiti. Tada dolazi do razdjeljenja između Boga i čovjeka, te između onih koji žele s Bogom graditi svoj život i onih koji biraju neki drugi put. Vjerujem da smo svi u svom životu nekada iskusili ovo razdjeljenje sa svojim bližnjima, kada smo stali uz Božji zakon, a drugi su nas onda odbacili. I zar se to isto ne događa i danas u svijetu? Tko god zastupa Boga i Njegov zakon biva poput Jeremije prezren i bačen u bunar društva, izoliran i ignoriran od svih sredstava priopćavanja, kako se njegov, odnosno Božji glas ne bi čuo“, kazao je fra Zvonimir, dodavši da je dobro sebi posvijestiti kako se ovo razdjeljenje ne događa samo između nas i drugih, nego da se može dogoditi i u nama samima svaki put kada odstupamo od Božjih zapovijedi, a idemo linijom manjeg otpora kako bi se svidjeli društvu.

„Nije lako uvijek uskladiti svoj život s Božjom riječju, ali to nije nemoguće. Ne trebamo se bojati osuda društva, pa niti mogućeg razdjeljenja. Kad nam je teško stajati nasuprot onih koji odbacuju Boga, trebamo poput psalmiste zazvati, a to smo danas svi pjevali, „Gospodine, u pomoć mi pohitaj“, i Gospodin će doći upomoć i bit će naša snaga, naš spasitelj. Da nije nemoguće uskladiti svoj život s Božjom riječju govori nam i toliki oblak svjedoka, toliki sveci o kojima govori i poslanica Hebrejima. Neka nam oni budu stalni pokazatelj da svoj život trebamo uvijek usmjeravati prema Bogu i usklađivati s Božjom riječju. Neka nas njihov zagovor uvijek prati, a osobito Majčinski zagovor Kraljice Mira i nebeski zagovor našeg zaštitnika sv. Jakova“, zaključio je fra Zvonimir Pavičić tim riječima svoju propovijed.

Na kraju misnog slavlja, sve okupljene fra Zvonimir Pavičić je zamolio da mole za njega i za sve svećenike koji djeluju u ovoj župi da mogu dobro služiti i Bogu i ljudima, a dosadašnji župnik fra Marinko Šakota poručio je svima da zahvalimo Gospodinu i Majci Mariji na novom župniku te se na kraju zahvalio Gospodinu, Gospi i župljanima na svemu što je bilo tijekom svih ovih godina, te zatražio oprost ako je nekoga povrijedio.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne