9.4 C
Međugorje
28.11.2323.

Fra Zvonimir Pavičić: Živite s Kristom i na kraju svoga života budite pobjednici

Trećeg dana 34. Festivala mladih večernju svetu misu, uz koncelebraciju 524 svećenika, predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je u svojoj propovijedi kazao da iz Svetog pisma možemo iščitati koliko nas Bog voli.

”Kako je lijepo slušati Isusa i njegove riječi! Kako je lijepo osjetiti koliko nas Isus voli! Isus je pokazao koliko nam je Bog blizak. Pokazao nam je da on nije neka ljudstva tvorevina niti da je neki daleki, udaljeni Bog. Isus nam je pokazao da je Bog Otac, da je on naš Stvoritelj, koji nas tako dobro poznaje i koji nas toliko ljubi”, kazao ej fra Zvonimir osvrćući se na evanđeoski ulomak koji nam donosi prispodobu o sijaču.

”Mi smo različiti. Ima nas svakakvih. I dobro nas je Isus opisao ovom prispodobom. Neki se zbog neke podvale ili nekoga grijeha ili sablazni lako odaleče od Boga. I danas imamo puno toga načina blaćenja Crkve i svećenika, pa mnogi tzv. vjernici zbog toga istupaju iz Crkve, dakle, lako ih Zli zavede, uvuče u svoju zamku. Drugi pak nemaju korijena pa čim dođe nekakva nevolja ili situacija da treba dati svjedočanstvo za Boga, otpadaju, prepadaju se, pokolebaju se.

A čini mi se da je najviše slučaja onih koji su zasijani u trnje: »to je onaj koji sluša Riječ, ali briga vremenita i zavidljivost bogatstva uguše Riječ, te ona ostane bez ploda.« Izgleda da danas nitko nije izuzet od ovoga, od ove brige za vremenito. Svi smo toliko upućeni na naše poslove, na ono što trebamo odraditi. Obasuti smo tolikim informacijama. Današnji trend društvenih mreža je takav da jednostavno u čovjeku guši ono malo volje za molitvom”, kazao je međugorski župnik, pozivajući mlade da čitaju Bibliju i idu na svetu misu kako im vjera ne bi bila samo nešto usputno jer ”onaj koji u svom srcu ima plodno tlo za Božju riječ, onaj koji želi s Bogom graditi svoj život i koji ništa ne stavlja ispred Boga. Služi se svime, ali služi jedino Bogu. Takav donosi obilat rod!”

Poručio je i da, bez obzira koliko daleko mi odlutali od Boga, Bog nikad ne odustaje od nas, a ”toj ljubavi Bogu i prema bližnjemu uče nas Božje zapovijedi koje je dao Mojsiju” i da nas njegove zapovijedi ne ograničavaju nego nas njim želi zaštiti od propasti.

”Zato se nemojte dati zavesti onim mislima Krist DA, Crkva NE, Bog DA, zapovijedi NE. Nego po zapovijedima, po nauku Crkve upoznajite Krista, upoznajite Boga koji nas ljubi i koji želi s nama živjeti vječno!

Dragi mladi, ovdje ste na duhovnoj obnovi. Ozbiljno pristupite toj obnovi. Prepustite se Gospodinu tako što ćete moliti krunicu; slaviti euharistiju; što ćete uzeti Bibliju u ruke i čitati i razmatrati; što ćete dopustiti Bogu da vas vodi, ne nejasnim riječima ljudi, nego svojom jasnom riječju – Isusom Kristom! I nemojte se ničega bojati. Tko živi s Kristom, taj pobjeđuje svako zlo! Živite s Kristom i na kraju svoga života budite pobjednici”, zaključio je fra Zvonimir Pavičić.

Poslijepodnevni program danas je počeo je svjedočanstvom oca o. Andrejsa Mediņša, svećenika iz Latvije koji je prvim dolaskom u Međugorje prije 27 godina.

”Ne mogu sebi zamisliti ni jednu godinu, bez odlaska u Međugorje i poniranja u dubine Marijine škole molitve. Prvi dolazak ovamo dao mi je potpunu potvrdu da nikad u životu nisam bio sam i da nisam pogriješio što sam povjerovao da Bog postoji, u i to što sam mu se potpuno predao”, kazao je o. Medinš, nakon kojega je mladima svjedočio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, a u prijepodnevnom dijelu programa nakon molitve katehezu je držala s. Matija Pačar, dok su svoja svjedočanstva iznijeli bračni par Inma Garcia i Josip Sušac te za Majčino selo fra Dragan Ružić i Marijan Tustonja.

Ovaj treći dan završio je meditacijom sa svijećama i molitvom pred križem koju je predvodio fra Renato Galić.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne