Homilija Fr. Jacoba Nampudakama, generala reda Družbe apostolata sv. Vinka Palottia na misi u Međugorju

Večeras, 25. studenog 2021., u Međugorju je središnje večernje misno slavlje predvodio Fr. Jacob Nampudakam, general reda Družbe apostolata sv. Vinka Palottia. Njegovu homiliju prenosimo u cijelosti:


 

Draga braćo i sestre u Kristu,

Velika mi je radost slaviti Svetu Euharistiju ovdje, na ovom svetom mjestu, u zajedništvu s ostalom subraćom iz cijelog svijeta. Naša neizmjerna zahvalnost ide braći franjevcima i njihovom velikodušnom vodstvu, ljubavi i molitvi za nas.

Došli smo i danas zahvaliti Bogu za dar našeg ljubljenog subrata i biskupa mons. Henryka Hosera za njegovo svjedočanstvo života i za velikodušnu pastoralnu službu, ovdje u Međugorju i u mnogim drugim mjestima u svijetu. Molim da bi mons. Hoser mogao moliti za nas s neba, posebno za sve obitelji svijeta.

Gospa Međugorska dala je poruku mira, mira, mira. Mir nas privlači, mir nam daje hrabrost koja se rađa iz strastvene istine, mir nam daje mogućnost otkrivanja Boga u svemu, a posebno u najmanjima.

Gospa kaže: “Mir je dragocjeni dar od Boga. Tražite, molite i dobit ćete ga. Govorite o miru i nosite mir u vašim srcima. Njegujte ga kao cvijet koji je potreban vode, nježnosti i svjetlosti. Budite oni koji mir nose drugima.” (25. veljače 2003.)

Mir je temeljna poruka Biblije, a to postavlja još dublje pitanje: Tko je tvoj Bog? U poruci za Svjetski dan mira, 1984. godine, sveti Ivan Pavao II. je ustvrdio: ”Naš odgovor je, naš izbor koji se temelji na vrijednosti”.

Papa je rekao: “Vrijednosti koje danas odabereš, odlučit će hoće li odnosi među narodima i dalje biti zasjenjeni tragičnim napetostima u kojima Bog nije važan i gdje se dostojanstvo ljudske osobe žrtvuje potrebama jedne ideologije koja pokušava od ljudi napraviti božanstvo. Vrijednosti za koje se zalažete određuju hoćete li biti zadovoljni naslijeđem prošlosti u kojoj mržnja i nasilje guše ljubav i pomirenje. Budućnost vaše braće i sestara ovisit će o odlukama koje svatko od vas danas donese.”

Ili, kaže Papa: „uzrok mira, stalni i bitni izazov naših dana, pomaže vam da otkrijete sebe i svoje vrijednosti.  Poziv da budemo mirotvorci tada će čvrsto počivati na pozivu za obraćenjem srca. To će biti osnaženo i predanošću jednom iskrenom dijalogu. Nastojat će se smanjiti oružje, čije postojanje plaši veliki broj ljudskih  srdaca. Posvetit ćemo se izgradnji kulturnih, gospodarskih, društvenih i političkih mostova, koji će omogućiti veću razmjenu među narodima. Promicat će se stvarnost mira kao stvarnost za sve ljude, ne kao slogan koji dijeli ili aktivnostima koje uzalud izazivaju strasti, već mirnim povjerenjem koje je plod zauzetosti za prave vrijednosti i za dobro cijeloga čovječanstva“.

I tako je, rođenje betlehemskog Djeteta, vječna novost koja nam omogućuje da se svake godine ponovno rađamo i da se posvetimo cilju Kneza mira. Papa Franjo, tijekom našeg Božića u lockdownu, rekao je da iščekivanja rođenja jednog djeteta, “donosi uzbuđenje u kojemu ne mislimo o umoru, naporima i neprospavanim noćima, jer nas ispunjava velikom, neizmjernom srećom”. Stoga, ako se zbog toga što ste izabrali mir, osjećate obeshrabreni ili nesposobni, ponovno se sjetite što je papa Franjo rekao te noći: «Bog ti kaže: ‘Hrabro, ja sam s tobom’. On to ne čini riječima, već tako što postaje dijete s tobom i za tebe».

Gospa nas podsjeća: „Zato, dječice, molite posebno u ovo vrijeme da se u vašim srcima rodi mali Isus, tvorac mira. Samo ćete molitvom postati moji apostoli mira u ovom nemirnom svijetu. Zato molite dok vam molitva ne postane radost.” (25. studenoga 1999.)

Uskrsli je oduvijek želio mir. Mir nasuprot strahu, podjeli, neskladu. Izvor mira je zajedništvo s Bogom, s drugima i sa svime stvorenim. I priroda se, također, buni kada poremetimo Božje stvaranje i poredak. Kao što je papa u miru, Benedikt XVI. napisao:  „Koliko je prirodnih resursa rasuto ratovima! Mir unutar naroda i među narodima pružio bi, također, i veću zaštitu prirode. Degradacija prirode je zapravo usko povezana s kulturom koja oblikuje ljudski suživot: kada se ‘ljudska ekologija’ poštuje unutar društva, i ekologija okoliša  ima koristi od toga. Knjiga prirode je jedna i nedjeljiva: jednom riječju, cjeloviti ljudski razvoj. Naše dužnosti prema okolišu povezane su s našim dužnostima prema ljudskoj osobi. Bilo bi pogrešno podržavati jedan skup dužnosti dok gazite drugi. Ovdje leži ozbiljna kontradikcija u našem mentalitetu i praksi danas: ono što ponižava osobu, uznemirava i okoliš i šteti društvu.”

Stoga je cjelovito i duhovno obraćenje, put do mira. Danijel se spasio od lavske jame zbog njegove vjernosti Bogu. Evanđelje kaže da je vaše oslobođenje blizu kroz Isusovo rođenje. Pobjeda je to svjetla nad tamom, to nas također uči prorok Danijel, dok Gospodin dolazi s oblacima dok “je gledao  noćna viđenja”.

Bit će ratova, nasilja, a još traje i pandemija, ali naše je oslobođenje blizu kada Isus uđe u naš život.

Zato Gospa kaže: “Brinete se za sve drugo, a za dušu i duhovni život najmanje. Probudite se iz umornog sna vaše duše i recite Bogu svom snagom Da. Odlučite se na obraćenje i svetost. S vama sam dječice, i pozivam vas na savršenstvo vaše duše i svega što činite.“ (25. ožujka 2001.)

Ovo je poslanje Marije, Kraljice mira. Ona koja ujedinjuje svu svoju djecu pomažući nam da živimo oslobođenje od grijeha kroz spasiteljska djela Njezinoga Sina. Majka Ljubavi, koja svoju djecu skuplja pod svoj plavi plašt.

Neka ovo sveto mjesto podari mir svima koji traže Tvoga Sina Isusa, posebno u nadolazećem došašću i Božiću.

Zaključit ću molitvom Gospi:

Međugorje
To je ljubav Božja
Luka spasenja
Mjesto blagoslovljeno Nebom
Luka Nade
Uživa se predokus Raja
Vrata Božjeg milosrđa
Oaza milosti koje Bog udjeljuje preko Presvete Djevice Marije
Mjesto Mira i ljubavi gdje se upoznaje oprost do te mjere da se plače od uzbuđenja

Zdravo, Marijo,
milosti puna,
Gospodin s Tobom.
Blagoslovljena Ti među ženama
i blagoslovljen Plod utrobe Tvoje,
Isus.
Sveta Marijo, Majko Božja,
moli za nas grešnike,
sada i na času smrti naše.
Amen.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne