Homilija nadbiskupa Alde Cavallija na Dušni dan u Međugorju

Danas na Dušni dan (2. studenog 2022. godine godine) misno slavlje na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predvodio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli. Njegovu homiliju prenosimo u cijelosti, a možete je poslušati i u audiozapisu.


 

Prvo čitanje uzeto je iz knjige o Jobu. Ovaj tekst posebno se osvrće na dva problema koji oduvijek uznemiruju čovječanstvo: patnja i smrt. Zašto patimo? Zašto moramo umrijeti?

Čak i u ovom tragičnom kontekstu, u kom ne nalazi odgovor, Job ima duboko duhovno iskustvo što ga dovodi vidjeti ono što se po ljudski ne može vidjeti, iskustvo koje nadilazi patnju i smrt, ali se odnosi na čitavu njegovu opstojnost:

Ja znam da Bog postoji. Ja znam da ću poslije svoje smrti vidjeti Boga. Ja ću ga vidjeti i moje će ga oči gledati.

Ja to ne razumijem, kaže Job, ali Vječni Bog živi sa mnom i prati me.

Isus na križu povika: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?”

I odmah potom: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj, predajem život svoj”.

Ja to ne razumijem, kaže Job, ali znam da me vječni Bog uvijek prati. Ja ne razumijem, viče Isus, ali znam da je Bog sa mnom: u tvoje ruke predajem život svoj.

Isus je uskrsnuo, Isus je živ: navješćuju Apostoli. Mi smo blagovali s njim. Isus je živ. Isus je pobijedio smrt, Isus više ne trpi. Isus je pobijedio patnju i smrt.

Isus nas sada prati na našem životnom putu i daje nam snagu živjeti dobro, nikada ne gubiti nadu, uvijek živjeti, uvijek se obnavljati, obnavljati druge.

Stanovnici grada Korinta u Grčkoj, slušajući svetoga Pavla kako govori o Isusovu i našem uskrsnuću, upitaše ga: „Kako mrtvi uskrsavaju? S kojim tijelom mrtvi uskrsavaju?“

Sveti Pavao, ponovno proživljavajući susret s uskrslim Isusom, piše: Ono što stavljamo u grob kvarljivo je, slabo je, nestaje. Ono što uskrsne nepokvarljivo je, slavno, jako. Materijalno se tijelo stavlja u grobnicu, a uskrsava duhovno tijelo.

Isus je uskrsnuo. Djevica Marija je s Isusom i njegovim slavnim tijelom, uskrsnut će naši dragi, mi ćemo uskrsnuti.

S tom sigurnošću u svetoj misi koju sada slavimo sjedinjujemo se sa živim Gospodinom Isusom i u Njemu, živom, sjedinjujemo se sa svim našim dragim pokojnicima, koji u Isusu već žive i u Njemu ih susrećemo. U Isusu, u svetoj misi, mi danas živimo zajedništvo živih, zajedništvo svetih. Amen!

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne