Kardinal Sarah na otvorenju Mladifesta: Došli smo u Međugorje obnoviti svoju vjeru u Isusa Krista

Izlaskom predstavnika zemalja prisutnih u Međugorju sa zastavama započeo je 32. Međunarodni molitveni festival – Mladifest. Brojni mladi sa svih strana svijeta stigli su i ove godine u Međugorje. Uoči početka svete mise u 19 sati međugorski župnik fra Marinko Šakota pozdravio je mlade te predstavio zemlje sudionice ovogodišnjega susreta. Prvog dana Mladifesta u Međugorju su mladi iz: SAD-a, Češke, Francuske, Austrije, Meksika, Nikaragve, El Salvadora, Poljske, Nizozemske, Rumunjske, Italije, Njemačke, Španjolske, Slovenije, Svete Zemlje, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine, Paname, Venezuele, Slovačke…

Prije početka misnog slavlja okupljenima se obratio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto koji je donio poruku pape Franje, a njegovo pismo tisućama mladih koji sudjeluju na Mladifestu pročitali su mladi iz župe Međugorje – Andrija Šego i Katarina Džida. Papa je mladima poručio da se ne boje primiti Kristovu Riječ i prihvatiti Njegov poziv.

Poruka Svetoga Oca sudionicima Festivala mladih

Svečano misno slavlje u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima i još 266 svećenika predslavio je kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Na početku svoje homilije kardinal Sarah je pojasnio zbog čega su tisuće ljudi ovih dana došle u Međugorje.

”Došli smo ovamo, u Međugorje, obnoviti svoju vjeru u Isusa Krista, našega Otkupitelja, to jest uspostaviti autentičan i vitalan odnos s Njim, našim Gospodinom i našim Bogom, kako bismo u molitvi mogli odgovoriti na presudno pitanje: Kako pronaći Isusa i kako se ponašati u Njegovoj prodornoj i suverenoj Prisutnosti? Drugim riječima, tražimo li uistinu Boga? Ili preciznije, koje je mjesto Boga u našem životu? Osjetili smo potrebu doći na ovo hodočašće, koje je poput duhovnih vježbi, jer živimo uronjeni u svijet koji pokušava živjeti bez Boga, dok mi želimo susresti Gospodina; došli smo napuniti baterije kako bismo bolje živjeli u Njegovoj Prisutnosti i kako bismo mogli svjedočiti sjaj Istine i Milosrđa Božjeg’’, kazao je kardinal Sarah.

Danas nas Krist Gospodin poziva da gledamo u visine; zaista je bitno podsjetiti suvremene potrošače da jedemo kako bismo živjeli, a ne da živimo kako bismo jeli!. Isus, koji poznaje čovjekovo srce, želi odgovoriti na naše najdublje želje, na naše najbitnije težnje, na ovu glad za Ljubavlju i ovu žeđ za Apsolutnim koja nas muči, istaknuo je kardinal Sarah.

”Isus vidi našu tjeskobu pred prazninom naše egzistencije prepuštene samoj sebi, bez Dobrog Pastira koji nas vodi i uvodi u svoju svetu zemlju, kako kaže današnji Psalam.

Gospodin nas, dakle, poziva da pređemo „na drugu obalu“. To je važan simbol: „prijeći na drugu obalu“ znači odreći se lakog puta i krenuti Božjim putem. „Prijeći na drugu obalu“ znači i više od toga: prihvatiti svoje ozdravljenje od velike rane našega vremena: vjerske ravnodušnosti, moralnog relativizma, individualizma i egocentričnog hedonizma. Papa Benedikt XVI. na ovu temu govorio je o „izlasku iz sebe“.

A jedini lijek koji nas može izliječiti od ove smrtne bolesti za našu dušu je Kruh Života, Presveta Euharistija. Grčki su oci definirali euharistiju kao „pharmacon tès zoes“, „životni lijek“, današnji psalam kaže: kruh jakih za nas bolesne”, kazao je kardinal Sarah, koji je na kraju svoje homilije pozvao da ”hrabro radimo na Božjem djelu, tražeći najprije i prije svega Njegovo Kraljevstvo”.

”Imajmo u Njega povjerenja i budimo uvjereni se da će nam sve ostalo, to jest Njegova milost i vječna sreća, biti dodatno darovani. Neka nas Gospa Međugorska obrati i pomogne nam činiti Božje djelo i sve nas blagoslovi. Amen”, riječi su kojima je svoju homiliju prve večeri 32. Festivala mladih u Međugorju zaključio kardinal Robert Sarah, a nakon mise je uslijedilo klanjanje pred presvetim.

Homilija kardinala Roberta Saraha na otvorenju 32. Mladifesta

Program ovogodišnjeg, za razliku od prošlogodišnjeg, Mladifesta sastoji se od prijepodnevnog i poslijepodnevnog programa (molitva, pjesma uz međunarodni orkestar i zbor, kateheza, svjedočanstva) te večernjeg programa (krunica, euharistija, klanjanje, molitva sa svijećama, molitva pred križem, igrani film zajednice Cenacolo…).

Ujutro, drugog dana Mladifesta, mladi će od šest sati moliti krunicu na Podbrdu, a od 10 sati počinje jutarnji program kojega ćemo izravno prenositi našim radiovalovima, videoplatformama, a u prijenos će se uključiti i partnerski mediji.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne