Kraljice mira hvala: Hodočasnici s Pelješca zahvaljuju Gospi za vjeru, zdravlje, obraćenje…

Posljednjega vikenda u mjesecu svibnju, koji je na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji, u Međugorju su boravile skupine hodočasnika iz SAD-a, Njemačke, Rumunjske, Francuske, Španjolske, Poljske, Ukrajine i Hrvatske, a bilo je i domaćih  hodočasnika iz BiH.

Iz Hrvatske, s poluotoka Pelješca, pješice su od Humca do Međugorja, hodočastili sestra Maja Pavla i fra Dražen iz Karmela Božjeg Milosrđa, te Ivan Roso.

Njihova svjedočanstva emitirali smo u našemu programu, u novoj rubrici “Kraljice mira hvala”, koju od ponedjeljka do petka emitiramo od 8 sati i 20 minuta, i kojom se pripremamo za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju. Donosimo njihove najzanimljivije misli, a cijele razgovore s ovim hodočasnicima poslušjte u audiozapisima.

Obitelj se u Međugorju vratila vjeri

Sestra Maja Pavla, posvjedočila je za naš program, kako su ona i njena obitelj u Međugorju doživjeli iskustvo živoga Boga i povratak vjeri, obraćenje te nastavila kako se ”nakon tih iskustava, kao djevojčica, u osnovnoj školi krstila”.

”Nakon toga obitelj je baš krenula u vjeri i nekako mene baš Međugorje prati u svim ključnim trenucima i moje mladosti, i obraćenja i otkrivanja redovničkog poziva i rasta u vjeri, nekako uvijek se tu uz Majku stvari dublje i nježnije događaju i rješavaju na putu vjere, tako da se uvijek rado iznova vraćam”, kazala je sestra Maja.


 

Bog im ozdravio kćer

Ivan Roso s Orebića u rubrici “Kraljice mira hvala” posvjedočio nam je kako su još dok su bili momak i cura, on i njegova supruga dolazili u Međugorje.

“I uvijek bismo osjećali poziv od Marije Majke. To se događalo često, kad bi išli na Podbrdo i na Križevac, ali najveću prisutnost smo imali jedanput na Križevcu, kada sam svoju drugu kćer, koja je tada imala 5 godina, cijelim putem do vrha donio, nosio sam je u naručju. Žena je hodala bosa, s najstarijom kćeri i kad smo gore došli, na vrh, nevjerojatnu smo ljubav tada osjetili u našem srcu i od tada mi dolazimo stvarno često. Prije 6 godina na svetkovinu Božanskog milosrđa, nama je Bog ozdravio kćer, koja je bolovala od autoimune bolesti. Mi smo to svjedočanstvo predali i u Vatikan, i ovdje u Međugorje. I od tada mi kad god možemo, dolazimo Majci i našem dragom Isusu”, kazao je Ivan Roso nagalašavajući, uz to snažno svjedočanstvo odzdravljena, i važnost obiteljske molitve.


 

U Međugorju duše dirnute, ganute i otvorene za ispovijedi

I fra Dražena Mariju Vargaševića iz Karmela Božjega Milosrđa, upitalo smo da nam kaže svoje iskustvo Međugorja?

“Međugorje je za mene kao jedna velika crkva na otvorenom, velika živa crkva. Kao jedan veliki duhovni centar, škola molitve, u kojoj pronalazim, zgusnuto, veliku koncentraciju milosti i kao jedno povlašteno mjesto, koje je Nebo na jedan način pomilovalo. Gospodin je pogledao, poljubio ovo mjesto, dajući mu posebnu milost Majčine prisutnosti i to sam osobno sve više prepoznavao što sam više na Međugorje gledao jednostavnim očima, a dok sam ga previše analizirao, racionalno i pokušao pronaći uzorke i posljedice svih mogućih pojava i odnosa ovdje, bilo mi je otežavajuće. Ali kad sam se jednostavno, jednostavnijim i srcem koje je bliže djetinjem, otvorio milosti koja se ne može zanijekati, onda sam zapravo doživio blagoslov tog Međugorja i rado o Međugorju govorim, osobito dok sam bio u nekim drugim zemljama. Bilo mi je drago susresti ljude kojima je Međugorje promijenilo život, dakle Gospodin preko Međugorja, Majka preko milosti Božje koju nam posreduje, i pokušaj da prenesem drugima, taj poticaj da samo dođu na ovo mjesto, barem iz znatiželje, jer sam duboko uvjeren da se ovdje za svakoga skriva nešto posebno i da će Gospodin svakomu, na njemu prihvatljiv i razumljiv način, udijeliti nešto što mu je u životu važno”, kazao je fra Dražen, podijelivši s nam i svoja iskustva ispovijedi, budući da se za Međugorje se kaže da je ispovjedaonica svijeta.

“Doživio sam osobno ovdje prekrasne ispovijedi, a i doživio sam prekrasna iskustva ispovijedajući. I jedno i drugo se duboko usjeklo u moje iskustvo i mogu kazati da su ovdje duše na poseban način dirnute, ganute i otvorene, i da se događaju vrlo kvalitetne ispovijedi. Jednostavno ta ljubav koja se može ovdje doživjeti, privlači nas da se odreknemo onoga što nije ljubav“, zaključio je fra Dražen.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne