Međugorje očekuje više od 2000 framaša na proslavi 30 godina Frame Hercegovina

Više od 2000 framaša iz cijele Hercegovine i njihovih prijatelja i uzvanika, očekuje se na svečanoj proslavi 30. obljetnice Frame Hercegovina koja će se održati u subotu 28. svibnja u Međugorju pod geslom ”Hvaljen budi, Gospodine moj!”.

Fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovine kaže kako je 20. obljetnica proslave Frame Hercegovina održana u župi i svetištu sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog gdje je osnovana prva Frama u Hercegovini, a za ovu 30. obljetnicu odabrano je Međugorje.

Ističe kako je Organizacijsko vijeće dugo razgovaralo o programu obljetnice, jer ovakve proslave iziskuju čak trodnevni program.

Fra Marin Karačić

”Znamo i sami koliko je plodova Frama donijela za našu Hercegovinu, za Franjevačku mladež i obitelj. Cilj nam je bio kako svih tih 30 godina staviti u program jednog dana. Ali potrudili smo se sve na jedan način zaokružiti, da pristupimo ovom događaju sa svih strana i da barem ”načnemo” dio toga što smo pripremili”, kazao je fra Marin za naš radio, te dodao ”Frame nam dolaze iz cijele Hercegovine, a i iz Bosne, i Hrvatske imamo goste”.

Govoreći o programu kaže kako sve započinje u subotu 28. svibnja već u 8 sati prijavama, a onda će od 9 sati krenuti program uvodnim pozdravima i molitvom. Obratit će se međugorski župnik fra Marinko Šakota, Ana Marija Nuić, područna predsjednica Frame Hercegovina i fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina. Fra Mladen Vukšić će donijeti osvrt na djelovanje Frame u Hercegovini jer on je sve započeo ”donijevši” Framu iz Italije u Hercegovinu. Predavanje ”Autentičnost sv. Franje Asiskog” održat će fra Sretan Ćurčić, a pozdrav će uputiti i Andrea Karlović – Mrvica koja je bila međunarodna koordinatorica Frame. Održat će se predstavljanje monografije i CD-a koji su objavljeni u povodu 30. obljetnice Frame Hercegovina. S. Matija Pačar zadužena je za katehezu na temu ”Molitva Franjevačke mladeži. Od 15 sati popodne program se nastavlja uz svjedočanstva fra Bože Milića koji je prvo svećeničko zvanje Frame, a sudjelovat će i fra Marko Galić, časni brat, te Kristijan i Antonia Primorac. Slijedit će dodjela zahvalnica i proglašenje dobitnika nagradne igre.

Sudionici proslave 30. obljetnice Frame Hercegovina uključit će se potom u molitveni program u crkvi sv. Jakova u Međugorju, u molitvu krunice, te slavljene svete mise koju će predslaviti fra Miro Šego, provincijski vikar, a pjevat će zbor Frame Hercegovina. Slijedit će klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, te predstavljanje dokumentarnog filma o Frami Hercegovina kroz 30 godina – ”Hvaljen budi, Gospodine moj!”.

Naš novinar Dragan Soldo s fra Marinom Karačićem

”Cijelu prošlu godinu smo pripremali materijale i ideje, jer uistinu je veliki događaj i šteta bi bilo propustiti da ga što ljepše obilježimo”, kaže dalje fra Marin Karačić, ”tako da smo objavili monografiju i nosač zvuka, album zbora Frame Hercegovina, na kojem se nalaze sve himne dosadašnjih Sabora, te ostale pjesme koje su bliske framašima i koje rado pjevaju, a snimili smo i dokumentarni film – ”Hvaljen budi, Gospodine moj!”.

Fra Marin je također tijekom odrastanja bio framaš, a o tome razdoblju ističe ”meni je uvijek fascinantno govoriti o Frami. Stavio sam i naslov za tekst u monografiji ”Dio smo nečeg veličanstvenog” i svatko od nas je dio tog velikoga mozaika koji nas nadilazi. Frama nas je sve nadišla, i Bogu hvala na tome. Nekada nismo svjesni što imamo u mladima i nismo svjesni koliko bogatstvo Hercegovina posjeduje u našim mladima. Mene je Frama odgojila! Sjećam se svoje srednje škole i proslave deset godina Frame Široki Brijeg, zatim 2012. godine na Humcu sam kao bogoslov došao svjedočiti na 20. obljetnici Frame Hercegovina i evo sada za 30. obljetnicu vodim projekt proslave, organizaciju svega sa svojim Vijećem. Drago mi je da mi je Bog pružio priliku da budem dio svega izbližega, uistinu koliko god ovo bilo naporno i koliko god bilo posla, to je uistinu lijep rad, jer veliki je blagoslov raditi s mladima i Framom”.

Fra Zvonimir Pavičić je voditelj zbora Frame Hercegovina i trenutno je na službi u župi Međugorje kao župni vikar. U pripremama za obilježavanje 30. godišnjice Frame Hercegovina nesebično je nekoliko mjeseci sudjelovao u pripremama i onda nekoliko dana u samome snimanju prigodnog albuma koji je objavljen. Zbor Frame Hercegovina sačinjen je od framaša koji dolaze iz cijele Hercegovine, a njihov broj je oko 100. Fra Zvonimir jasno ističe kako mu je sudjelovanje u Frami bilo najljepše razdoblje života.

Fra Zvonimir Pavičić

”Srednja škola ne bi bila to, ne bi bila tako zabavna i tako dobro vrijeme da nije bilo Frame. Frama je unijela puno važnih trenutaka u to razdoblje, puno radosti, puno duhovne dubine, promatranje i razmatranja otajstva života. Imao sam duhovne asistente franjevce koji su nas uvlačili u dubine i koji su nas poticali da rastemo u svim segmentima i po našim talentima, ali isto tako u duhovnosti. Nadam se da i mi to danas pružamo mladima, da i oni mogu rasti u svojim talentima i umijećima koje imaju, ali najvažnije u duhovnosti i vjeri u Boga”, kazao je fra Zvonimir, a gosti u našem programu bili su framaši, članovi zbora Frame Hercegovina koji su sudjelovali u snimanju albuma.

Album su snimali nekoliko dana. Oni koji su u Međugorje stigli iz udaljenijih mjesta i župa u Međugorju su našli smještaj u domovima svojih braće i sestara po Frami. Hrvoje Grubišić je iz Posuškog Gradca kaže uz osmjeh kako je ”Frama senior”, ali i da je Bogu zahvalan i ponosan što je mogao biti dio zbora koji je snimao prije nekoliko godina pjesmu ”Kraljica Mira”, ali i sada album u povodu 30. godina Frame Hercegovina. Kaže, ”Frama mi znači puno! Mislim da me je primijenila i izgradila kao osobu. Kroz godine puberteta kroz koje svi prolazimo, Frama me usmjerila na pravi put i Bogu sam zahvalan što postoji Frama Hercegovina i sve Frame u toj velikoj obitelji. Mislim da bi svatko trebao proći kroz takvo jedno iskustvo.”

Hrvoje Grubišić, Mateja Bagarić i Marija Brbor

Mateja Bagarić je iz Tomislavgrada i prvi je put u snimanju za zbor Frame Hercegovina. Naglašava kako se možda može vidjeti mali umor, ali i velika radost na licima što se ostvaruje ovaj projekt. Dodaje, ”Frama je bratstvo i to se uistinu osjeća i nadilazi ljudske, svjetovne dimenzije, jer se osjeća zajedništvo i prisustvo nečeg višeg… Mi smo svi mladi ljudi, prolazimo kroz razne kušnje i pokušavamo odrasti i izgraditi se kao osobe. To sa sobom nosi različite terete, no Frama je mjesto koje može pomoći u tom radu i rastu.”

Marija Brbor je s Humca kod Ljubuškog, kaže kako se nakon dvije godine raznih izolacija framaši u punini radosti susreću jedni druge. Marija kaže ”Frama nas uči biti u svijetu, ali ne biti od svijeta. I to je mene ponajprije naučila Frama jer sam tu već 11 godina. Puno mi znači kada se okrenem unatrag i vidim kakva sam osoba bila i kakva bih bila da nisam dio Frame. To je nešto što me je izgradilo, jer Frama izgrađuje mlade kada im je najpotrebnije, kada ne slušaju savjete, nego u Frami imaju bliske osobe koje ih usmjeravaju lagano i nenametljivo. Oni sami odabiru biti dio Frame. Vidiš dobar primjer, pa te brat ili sestra gura naprijed, sve je to lijepo i daješ sve za Gospodina.”

Framašima želimo dobrodošlicu u Međugorje i blagoslov po zagovoru Kraljice Mira!

Tekst: Dragan Soldo
Foto: Mateo Ivanković

 

 

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne