Misa zadušnica za nadbiskupa Hosera na godišnjicu njegove smrti

Danas, 13. kolovoza, u 7:30h u crkvi sv. Jakova u Međugorju slavljena je sveta misa zadušnica za pok. mons. Henryka Hosera, prvog apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje. Svetu misu predslavio je dosadašnji međugorski župnik fra Marinko Šakota, a u koncelebraciji su bili sadašnji apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, novoimenovani međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, te brojni drugi svećenici. Podsjetimo kako je papa Franjo mons. Hosera imenovao 31. svibnja 2018. godine apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, a mons. Hoser je preminuo prošle godina 13. kolovoza u kasnim popodnevnim satima u Kliničko-bolničkom centru u Varšavi u 79. godini života, 48. godini svećeništva i u 17. godini biskupske službe. Njegova služba bila je od povijesnog značaja za Međugorje, a njegov rad i susreti sa župljanima i hodočasnicima ostat će uvijek u lijepom sjećanju. Povodom prve obljetnice smrti mons. Henryka Hosera, u našem programu gostovao je novoimenovani međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji se prisjetio vremena provedenog s njim.

„Njegovu ulogu teško je opisati što je sve on učinio za Međugorje, samim time što je došao u Međugorje i ulogom koju je imao, a to je bila uloga otvoriti Međugorje Crkvi. S njim je došao sam Sveti Otac promatrati i gledati što se u vidu pastorala ovdje čini, te što se može poboljšati. Uvijek su naglašavali da je ovdje veliki broj hodočasnika koji prođe kroz godinu dana i kako ne može Crkva ignorirati vjernike koji dolaze, treba bdjeti nad njima i to je upravo bila njegova uloga. Mislim da je tu ulogu odigrao jako dobro, bio je posve uronjen u službu koju su mu dali. Bio je potpuno predan toj službi, ovoj župi i hodočasnicima. To se vidjelo, to su župljani prepoznavali, kao i hodočasnici“, kazao je fra Zvonimir govoreći kako je mons. Hoser bio jedan ponizan, ali veliki čovjek.

„Možemo slobodno reći da su veliki ljudi normalni ljudi, ponizni ljudi, jednostavni ljudi. On je bio veliki čovjek i to se vidjelo na njemu. Kad je bio u prostoriji jednostavno plijenio je pozornost, ali ne time što je on to htio, nego što smo mi svi gledali u njega, a on je bio jako jednostavan… Ničime on nije davao do znanja da je drugačiji od nas, da je on iznad nas. Često se znao šaliti, bio je čovjek sa zdravim humorom, znao nas je nasmijavati za vrijeme naših susreta i objeda, bio je veselog karaktera, ali je bio i ozbiljan i pronicljiv. Velika osoba i veliki čovjek, a u isto vrijeme jako jednostavan i pristupačan. Tko ga je god susreo mogao je to posvjedočiti da ga on nije odbio, već bi razgovarao s njim. Župljani se i dan danas sjećaju njegovih šetnji kroz Međugorje, volio je šetati, volio je ovu župu i mjesto. Uživao je u svemu što ova župa daje, i u ljudima i u prirodi, ali iznad svega u Marijinoj prisutnosti, u molitvenom programu. Bio je pravi čovjek za tu ulogu“, kazao je fra Zvonimir Pavičić naglasivši kako je mons. Hoser bio čovjek bogatog životnog iskustva.

„Imao je životno iskustvo, ogromno. Obnašao je mnoge službe, ne samo u Poljskoj, bio je misionar u Africi, bio je zadužen i za Gospina ukazanja u Africi, mirio je neka zaraćena afrička plemena, u Francuskoj je imao isto kod Palotinaca ogromne zadaće i službe koje je vješto obavljao, u Rimu i Vatikanu službe, zatim nadbiskup Varšave… Čovjek bogatog iskustva koji je upijao sigurno iz svake te situacije gdje je bio, učio je iz svega, stekao jedno veliko životno iskustvo koje mu je pomoglo da i ovdje može susresti ljude, da ne dolazi s predrasudama, da uči, da promatra. A on je uistinu znao lijepo promatrati“, kazao je fra Zvonimir sjetivši se kako su mu mnogi javljali kako mons. Hosera vide na klanjanju, jer je bio dolazio na svako klanjanje, na svaku molitvenu točku, te je bio pobožan čovjek, a nije bio netko tko bi bio samo u uredu i slao dopise, nego je uistinu bio čovjek molitve.

Cijeli razgovor poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne