Nadbiskup Aldo Cavalli: Marija je velika jer je cijeli život živjela u Duhu Svetom i razumjela svoje poslanje

Večeras, na blagdan Pohoda Blažene Djveice Marije, središnje večernje misno slavlje u Međugorju predvodio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, u koncelebraciji s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i brojnim drugim svećenicima.

Misi je kao i svaku večer prethodila molitva krunicu, koju je predmolio fra Slavko Soldo, a večeras, posljednjeg dana Gospinog mjeseca svibnja, Međugorje je u molitvi i izravnim prijenosom bilo povezano s Rimom u molitvi krunice.

Papa Franjo, u zajedništvu sa svetištima diljem svijeta, u bazilici Svete Marije Velike, predvodio je molitvu krunice za mir, za one koji pate zbog rata u Ukrajini i ratova diljem svijeta.

I Međugorje sudjelovalo u molitvi krunice s Papom za dar mira

U svojoj homiliji nadbiskup Cavalli govorio je o načinu na koji Bog djeluje, o tome kako je izabrao Mariju iz malenog Nazereta da postane Majka Božja, o tome kako ide Elizabeti, koja je čekala rođenje djeteta za nekoliko mjeseci, ”što je bio veliki znak”.

”I nitko nije primjećivao da je Marija bila u početku svoje trudnoće. Baš nitko! Bog, Duh Svetu ulazi u Elizabetu i ona mijenja svoje oči. Nema više ljudski nego Božji pogled. I kada je ugledala Mariju uskliknula je: ‘Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?’ Kako je Elizabeta mogla imati Božje oči? U Duhu Svetom! A mi ovdje sada, kako možemo znati da je Isus prisutan među nama? Kako možemo znati da je prisutan među nama, kad je njegovo tijelo kod Boga, a ne ovdje?

Duh Sveti je taj koji čini da vjerujemo kako je Isus koji je kod Boga – jer je uzašao kod Boga – da je ovdje nazočan. To vjerujemo u Duhu svetom, da nam oprašta i da nas ljubi. Marija shvaća da je sve što se njoj događa Božje djelo i zato kaže: ‘Velika mi djela učini Svesilni’. I poslije je Marija nastavila svoj život u Nazaretu s Josipom i Isusom, i cijeli život bila je domaćica. Nitko u Nazaretu nije primijetio da je ona bila Majka Božja. Baš nitko! Nisu primijetili ni da je Isus bio Božji sin, jer je trideset godina bio obični zanatlija u malom mjestu Nazaretu. Tako Bog djeluje”, kazao je mons. Cavalli dodajući kako je ”Marija velika jer je cijeli život živjela u Duhu Svetom te je razumjela svoje poslanje na savršen način ostala potpuno vjerna svome poslanju do križa i do uskrsnuća”.

Nadbiskup Cavalli pozvao nas je da češće zazivamo Duha Svetoga u sebi, primjerice kada želimo riješiti neki problem, ili da ga zazovemo u osobe koje trebamo susresti…

”Upravo u Duhu Svetom Crkva je živa i živi u Kristu, koji je živ. Ne zanemarimo nikada djelovanje Duha Svetoga u nama. Zanemarujemo djelovanje Duha Svetoga u nama, kada ne živimo poslanje koje nam je dano, zanemarujemo ga kada smo osrednji. Međutim, Duh Sveti raste u nama kada smo dinamični i kada se talenti koje imamo razvijaju i rastu. I to je današnje Marijino učenje, njezina pouka – jednostavna djevojka iz Nazareta u koju je Bog stavio Duha Svetoga i učinio je Majkom Sina Božjega, a Ona je ostvarujući svoje poslanje odgovorila sto posto. Ostvarila je sve svoje talente. Neka tako bude za svakoga od nas u milosti i nazočnosti Duha Svetoga”, kazao je mons. Cavalli, a cijelu njegovu propovijed možete poslušati u audiozapisu.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne