Nadbiskup Aldo Cavalli: Međugorje je mjesto milosti, vjere, molitve, obraćenja…

Jutros je u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju nastavljena 28. Međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. Program duhovne obnove sastoji se od predavanja, pobožnosti Klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, sudjelovanja u večernjem molitvenom programu, molitve na Križevcu i Brdu ukazanja.

Počela duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira…

Tema susreta je kao i za sve druge ovogodišnje duhovne obnove u Međugorju: ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) U Gospinoj školi. Sudionicima se obratio i mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Svima je izrazio iskrenu dobrodošlicu na ovaj zanimljiv susret.

”Međugorje je jedno mjesto milosti i vjere, mjesto molitve, mjesto obraćenja, jedno mjesto osobne slobode u odgovoru Gospodinu. Ovo je mjesto kontemplacije”, kazao je mons. Aldo Cavalli, te poželio sudionicima da im ovo budu dani priprave i da im pomognu u radu s hodočasnicima.

Predavač na ovoj duhovnoj obnovi je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

”Običaj je da voditelj ove duhovne obnove bude župnik, budući da je to susret s organizatorima hodočašća, voditeljima centara mira, molitvenih i karitativnih skupina koje su povezane s Međugorjem pa je logično da župnik vodi ovu duhovnu obnovu i dosad je tako bivalo. Pa sam i ja kako sam preuzeo službu automatski i to preuzeo i ovo je prvi put da vodim tu obnovu. Važnost je da oni dođu, da ovo uistinu bude duhovna obnova. Ja sam rekao neće tu biti puno govora, neće  biti predstavljanja, bit će tu više duhovnih nagovora, jer i njima treba duhovna okrjepa, pogotovo kad dođu u Međugorje, da ne moraju raditi, da ne moraju misliti gdje su im hodočasnici, nego da dođu kao hodočasnici i da tu imaju duhovnu obnovu za sebe. Nadam se da će tako biti, i to mi je naglasak, i na tom inzistiram da to bude uistinu jedno vrijeme, kad ćemo se svi, pa i ja zajedno s njima sabrati u molitvi pred Gospodinom, u Klanjanju, i tako se družiti, vidjeti se, mnogi od njih se tako i upoznaju u svojim govornim područjima, razgovaraju, steknu se neke veze koje kasnije budu na dobro hodočasnicima”, kazao nam je fra Zvonimir.

Na duhovnoj obnovi razgovarali smo i s nekima od sudionika, a što su nam rekli poslušajte u audiozapisu.

Dragana Pavlović

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne