Nadbiskup Aldo Cavalli na Veliki četvrtak pozvao na služenje, rast i darivanje sebe drugima

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na Veliki četvrtak, 28. ožujka, u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, brojni vjernici i hodočasnici uvedeni su u Vazmeno trodnevlje Isusove muke, smrti i slavnoga uskrsnuća.

U svojoj propovijedi nadbiskup Cavalli pozvao nas je da ”pođemo ovu večer Velikog četvrtka u školu Isusa, jedinog Učitelja”, a potom i pojasnio čemu nas Isus uči.

”Prva točka može se sažeti u samo jednu riječ: služiti, služiti, služiti. Pranje nogu: Isus je Učitelj koji služi svojim učenicima. Isus je Učitelj u službi svih nas. ‘Ako dakle ja, Gospodin i Učitelj, vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.’

Marija iz Nazareta za nas je primjer kako se postaje vjerodostojnim učenicima Gospodinovim: ‘Evo me, službenica sam Gospodnja, neka mi bude po Njegovoj riječi!’ I cijeli je svoj život služila Sinu Božjemu kao domaćica”, kazao je nadbiskup Cavalli podsjetivši još jednom na potrebu za služenjem i naglašavajući kako je ”Marija istinska službenica Gospodnja”.

Nadbiskup Cavalli kazao je kako se druga točka Isusovog učenja može sažeti u riječ – rasti te podsjetio na prispodobu o talentima.

”Ako želiš vjerodostojno služiti, poput Isusa, poput Marije, moraš razvijati primljene darove, primljene kvalitete… Uvijek moraš bolje živjeti primljeno poslanje. Tko želi vjerodostojno služiti, postupno mora postajati najbolji od svih, ne iz oholosti, već da služi bolje. Ovo je pravo darivanje sebe samoga drugima, kao što je to Isus učinio: ‘Ovo je moje tijelo, koje se predaje za vas, ovo je kalež moje krvi, moga života, koji se predaje za vas”, kazao je mons. Cavalli podsjećajući na nas ne veličinu Euharistije, koja je ”dar Isusova života za nas, da služi svakome od nas”.

”Žívimo u punini ovaj Veliki četvrtak, u kojemu ponovno živimo dar, u kojemu se Isus, Sin Božji, darovao za nas, da bismo i mi postali vjerodostojni Božji službenici, razvijajući tijekom života primljeno poslanje, u korist drugih”, kazao je nadbiskup Aldo Cavalli i svoju homiliju zaključio riječima da svatko od nas treba biti sluga Božji, jer je Isus iz Nazareta Sluga Božji, a Marija iz Nazareta Službenica Božja.

Sutra na Veliki petak ujutro u crkvi sv. Jakova u Međugorju nema nikakvih obreda. Križni put za župljane i hrvatske hodočasnike na Križevcu je u 11 sati. Krunica je u 16 sati, a obredi Velikog petka u 17 sati. Veliki petak je dan strogog posta i nemrsa. Na Veliki petak se kod obreda čašćenja križa prikupljaju milodari za Svetu zemlju.

Na Veliku subotu krunica počinje u 20 sati, a vazmeno bdijenje u 21 sat. Svete mise na Uskrs su u Međugorju u 7, 8, 11 i 18 sati. Na Uskrs, nakon jutarnjih misa održat će se uskrsna tombola. Sav prihod ide u humanitarne svrhe. Akciju su organizirali framaši i trećari koji su tijekom korizme prikupljali darove i priloge.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne