Nadbiskup Luigi Bonazzi u Međugorju: Sudjelujmo i mi u borbi za mir

Mons. Luigi Bonazzi, apostolski nuncij u Albaniji predslavio je večeras (4. travnja 2022.) svetu misu u Međugorju. Koncelebrirali su apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, nadbiskup metropolit nadbiskupije Tirana-Drač u Albaniji mons. Arjan Dodaj i još šestorica svećenika.

Na početku je nadbiskup Bonazzi kazao kako mu je zadovoljstvo prvi put slaviti svetu euharistiju ovdje u Međugorju. Pozdravljajući vjernike i koncelebrante naglasio je i kako je prijatelj s nadbiskupom Cavallijem te da dolaze iz istog mjesta.

”U ponedjeljku smo petog korizmenog tjedna. Približavamo se Uskrsu i znamo da je prvi dar uskrslog Isusa mir. Imamo potrebu da nam Kraljica mira podari mir. U zajedništvu s cijelom crkvom molimo za dar vjere i mira”, kazao je mons. Bonazzi uvodeći u misno slavlje.

Mons. Bonazzi u svojoj homiliji osvrnuo se na čitanje iz Knjige proroka Danijela koji ”nam govori o ženi koja je uhvaćena – o Suzani. Optužili su je za nešto od čega se ne može obraniti i koja je njezina reakcija?”, upitao se nadbiskup Bonazzi.

”Ne traži ljudski način kako bi se izvukla iz te poteškoće, podiže oči i obraća se Gospodinu, govoreći mu: ‘Ti znaš da sam nevina, pomozi mi’. Ovo je kršćanski stav kada u naš život uđe iznenadna poteškoća koju ne možemo riješiti. Kršćanski stav, iznad svega, je pogledati prema gore, prema nebu, prema Bogu. Staviti svoje pouzdanje u Gospodina i vidjeti što nam On želi reći”, kazao je nadbiskup Bonazzi, osvrnuvši se i na rat u Ukrajini naglašavajući kako smo svi pogođeni tom velikom tragedijom te da svi patimo zbog tog rata.

”I Rusi pate zbog toga, jer zlo čini zlo posebno onome tko ga čini. Jedan glas koji ide prema nebu i govori ‘Gospodine, pomozi nam’, mislim da je to posebno glas pape Franje, koji od samoga početka snažno progovara da se zaustavi ovaj rat, ali ne obraća se samo političarima. Obraća se prvenstveno Gospodinu i moli nas da i mi to činimo. Milost i dar mira je toliko veći od svega onoga što žele političari. I mi se ujedinimo, kao Suzana, s papom Franjom i molimo Ga da nam pomogne. I ovo vrijeme koje nas priprema za svetkovinu Uskrsa neka nam pomogne da svi tražimo dar mira. Nastojmo i mi sudjelovati u ovoj borbi koja je borba za mir”, riječi su kojima je svoju homiliju zaključio nadbiskup Bonazzi, a cijelu njegovu homiliju možete poslušati u audiozapisu.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne