Nedjelja Božjega milosrđa svečano proslavljena u Šurmancima

U nedjelju, 7. travnja, na Nedjelju Božjega milosrđa posebno svečano bilo je u filijalnoj crkvici Božjeg milosrđa u Šurmancima, u župi Međugorje, gdje je svetu misu u 11 sati predslavio međugorski župni vikar fra Marin Mikulić koji je na početku svoje propovijedi kazao kako je Isus došao među svoje učenike i pokazao im svoje ruke i noge da vide njegove rane kako bi u njega povjerovali, a oni su se obradovali jer su vidjeli Isusa.

„Pala je ona sumnja sa srca da Isus možda nije uskrsnuo. Isus u njih dahne Duh i kaže im „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe opraštaju im se, kojima zadržite zadržani su im”. Isus je ovom rečenicom svojim učenicima nagovijestio da čine ono milosrđe koje je on učinio kroz svoje 33 godine dok je koračao ovom zemljom. A najveće milosrđe jest to praštanje grijeha gdje nam Gospodin neizmjerno kroz svoje milosrđe oprašta sve naše grijehe. Često puta čujem kako me pitaju ”Velečasni, kako da ja zadobijem Božje milosrđe, što moram učiniti?” Ovdje nam može puno pomoći njegova majka, naša Blažena Djevica Marija. Zašto? Zato što je Marija ”Vrata milosrđa”, jer je po njoj ušlo milosrđe u naš svijet. Možemo kazati da je Isus utjelovljeno Božje milosrđe jer se kroz Isusovu osobu javila ona milosrdna ljubav, ljubav Očeva. I to Božje milosrđe je potpuno besplatno, ne možemo ga ničim kupiti. Ono je obilno vrelo nježnosti, velikodušnosti i bezuvjetne ljubavi. Ne moramo ga ni kupiti, ne moramo ga ni zaslužiti. Ono nam je u potpunosti darovano”, kazao je fra Marin Mikulić te dodao kako u latinskom jeziku „milosrđe” dolazi od dvije riječi, bijeda i srce.

„Božje srce dolazi ususret svakoj ljudskoj bijedi. Rane grijeha i zlo koje živi u nama zbog naše tuge i našega obeshrabrenja, sve to dotiče Božje milosrđe, to besplatno i obilno vrelo prispijeva do svakoga čovjeka, iskazuje se u onome obliku koji odgovara njihovim osobnim potrebama. Patnja i nevolja su doista predmet Božje nježnosti, jer je Bog onaj dobri Samarijanac koji povija sve naše rane. Što smo mi svetiji to više ovisimo o Božjem milosrđu ili zbog grijeha koji su nam oprošteni ili zbog dobra koje činimo, budući da je sve to milost. Sve nam je darovano od Božjega milosrđa i sve od njega dolazi. Ne od naših zasluga, nego jednostavno od besplatne Božje ljubavi. Marija je, dakle najbogatija od svih stvorenja, najsvjetlija i najljepša, najponiznija i najsiromašnija jer je znala da je sve primila od Boga. Jest, Marija je sve primila od Boga besplatno i stoga nama besplatno sve to daje. Marija nema ničega osim Boga koji je vidljiv u njezinoj potpunoj poniznosti i siromaštvu srca. Postoje četiri preduvjeta koji nam pomažu da možemo lakše primiti Božje milosrđe, a te preduvjete imala je i Blažena Djevica Marija i sada ih nama daje. To su pouzdanje, poniznost, zahvalnost i praštanje”, kazao je fra Marin te svoju propovijed završio riječima:

„Po svojoj majčinskoj milosti potiče nas na djela ljubavi i milosrđa. Njezina nježnost i ljubav imaju snagu vjere. Zato je važno da se molimo za milost da možemo Mariju primiti u svoja srca, da se možemo predati njezinom Sinu tako da nam Ona može dati ono što nam je najpotrebnije i ono što je Ona primila od Boga, a to jest dat će nam beskrajno pouzdanje, čvrstu vjeru, poniznost, nadu, zahvalnost, zajedno sa svojim pogledom koji je pun ljubavi i poniznosti i sa dobrotom koja je duboko ukorijenjena u njezinu životu. Ako sve to živimo zajedno s Marijom, Ona će za nas tražiti ono što nam je najpotrebnije, a to je Božje milosrđe koje je vrelo beskonačnosti. Amen, hvaljen Isus i Marija”, kazao je između ostaloga fra Marin Mikulić u svojoj propovijedi.

U filijalnoj crkvici Božjega milosrđa u Šurmancima, u kojoj se okupilo mnoštvo župljana i hodočasnika iz raznih dijelova BiH i Hrvatske, nalazi se ikona Milosrdnog Isusa ispred koje se dogodilo čudo, a koje je bilo presudno za kanonizaciju poljske redovnice Faustine Kowalske, koju je sv. papa Ivan Pavao II. proglasio svetom 30. travnja jubilarne 2000. godine.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne