O. Rafael Maria de São José iz Brazila: Radostan je onaj koji se otvori ovoj stvarnosti Međugorja

Otac Rafael Maria de São José dolazi iz Brazila, svećenik je zajednice „Oaza mira”, ima 43 godine i već je šest godina svećenik. Član zajednice je već 23 godine, a u Međugorju živi i djeluje već godinu i dva mjeseca. Kako nam sam kaže zaljubljen je ovo mjesto milosti, te bi mogao ovdje zauvijek živjeti. U četvrtak, 18. siječnja slavio je svetu misu na talijanskom jeziku u Međugorju, a nakon svete mise razgovarali smo s njim, te nam je naglasio kako je živjeti iskustvo Međugorja svakoga dana nešto predivno i kako svakoga dana možemo primiti brojne milosti u ovom posebnom mjestu.

„Za mene je velika radost da mogu živjeti u zemlji gdje se ukazuje Gospa i to je mjesto velike milosti. I zahvalan sam Gospodinu i Gospi na poslanju ovdje gdje ja svaki dan vidim milost, ljubav i Božje milosrđe u svakom hodočasniku, na svakoj svetoj misi, svakoj ispovijedi. Prvi put kad sam bio u Međugorju bilo je 2012. godine, tada još uvijek nisam bio svećenik, nego sam bio posvećena osoba u mojoj zajednici. To je bilo vrijeme u kojemu sam razlučivao svoj poziv i pitao sam i Gospu jednu potvrdu za moj poziv i da me može učvrstiti kod Gospodina. Onda sam 2017. godine bio ovdje nakon moga ređenja kako bih se zahvalio na daru mojega svećeništva i što mogu biti ovdje sa hodočasnicima, to je bio kao jedan izraz zahvalnosti koju sam imao prema Gospi”, kazao je otac Rafael, te dodao kako u Međugorju čovjek može osjetiti prekrasno duhovno iskustvo na koje smo pozvani živjeti svaki dan.

„Ovdje postoje dva sveta mjesta, dva mjesta milosti. To su Brdo ukazanja, gdje sam često molio s drugima, gdje se može osjetiti Božja prisutnost. To je mjesto milosti i lijepo je biti tamo i moliti u miru, u prirodi. Isto tako, postoji i brdo Križevac, brdo križa, a to je također jedno mjesto pokore. Tamo možemo vidjeti križ, znak našega spasenja. To je mjesto puno milosti i puno blagoslova. Biti tamo moleći ispred predivnog križa i povijesnog križa, potiče nas razmišljati i zaželjeti Raj gdje nas Gospodin čeka. Međugorje u ovome vremenu znači ljubav Božju. Preko Gospe ljubav za Crkvu i za svijet. I u općenitom smislu, ali i u smislu ove riječi. Ovo je mjesto velike, velike milosti gdje Duh Sveti djeluje sa snagom svoje ljubavi. Naravno, tu je Majka koja moli za nas, koja nas prihvaća. To čini i sa sadašnjom Crkvom, kao i sa cijelim svijetom”, kazao je otac Rafael i naglasio kako mi moramo biti otvoreni da bi mogli prihvatiti tu milost za Crkvu i za svijet.

„Međugorje je posebno. Ovdje se udiše prisutnost Gospe i također prisutnost Isusa u Euharistiji, u krunici, u ispovjedaonicama. Kao što sam prije rekao da ovdje možemo primiti sve milosti u ovom svetom mjestu. Međugorje za Crkvu znači prisutnost Boga, prisutnost Božju preko Gospe. Radostan je onaj tko se otvori ovoj stvarnosti i onda Gospa može činiti svoj posao u svakom čovjeku. Posebno bih naglasio dvije stvari ovdje u Međugorju koje su vrlo jake. Mogao bih čak reći da su to i tri stvari. Prvo je sveta misa, žrtva Isusova, gdje je cijela potpuna ljubav Gospodinova. Nakon toga to je klanjanje Presvetom, gledati Isusa, biti s Njime, vidjeti Njegovo lice u tišini Euharistije, biti s njim, kontemplirati s Isusom. Živjeti to iskustvo ljubavi ovdje u Međugorju svaki dan je nešto predivno. Treću stvar koju bih naglasio jest ispovjedaonica. Ja sam svećenik i ispovijedam mnoge hodočasnike i vidio sam ispred sebe puno, puno čudesa. Osobito kada su dolazile ranjene osobe s puno tereta i primili su milost i oprost. Poslije su bili sretni i poslije su promijenili život. Znači to su tri stvari vrlo važne, stvari o kojima volim pričati. Sveta misa, klanjanje i ispovijed. Zato je Međugorje jedno mjesto milosrđa”, kazao je otac Rafael te posebno istaknuo kako Međugorje može biti ključno mjesto za brojne osobe, posebno mlade, koje tragaju za svojim životnim pozivom.

„U Međugorju, budući da je mjesto milosti, možemo vidjeti da Gospodin zove na posebno zvanje unutar Crkve. Mnogi mladi koji dolaze ovdje, koji vide ovo mjesto milosti, sudjeluju u programu u župi i idu na ova sveta mjesta, mogu osjetiti poziv. Dečki i djevojke koji su ovdje, otvarajući svoja srca mogu slušati glas Gospodinov koji ih zove k jednom pozivu. To je poseban poziv, jer ovdje je mjesto, kao što sam i prije rekao, mjesto velike milosti. Kada dolazim ovdje otvaram svoja srca i pitam Gospodina što On želi od mene. I On nas ne ostavlja bez odgovora. To je trenutak koji svaki od nas može doživjeti. Poziv je besplatan dar od Gospodina. To je jedan osoban poziv, ali treba pitati Gospodina što On želi od mene. Ovdje u Međugorju Gospodin će pričati u srcu svakoga. To je jedna velika milost. Gospodin nas uvijek poziva na svetost da možemo živjeti tu svetost u našoj zemlji, u našoj obitelji, u župi gdje živimo, na našem poslu, s našim prijateljima. Ali taj poziv je velik jer Gospodin nas puno voli”, kazao je otac Rafael, te nam za kraj razgovora poručio:

„Gospa nas puno voli i oni koji imaju mogućnost doći ovdje u Međugorje je predivno jer dobivamo od Gospodina mir i Njegovu ljubav, ali prije svega Njegov oprost. Tako možemo započeti jedan novi početak. Ako moj život nije tako lijep, ako živim život koji nije u skladu s Božjim zapovijedima i s kršćanskim načelima, mogu zamoliti Gospodina za tu milost ovdje. Gospa gleda sa svojim majčinskim očima svaku našu potrebu i poklanja nam tu milost i možemo imati povjerenja u to. Trebamo imati želju da možemo biti onakvi kakvima nas Isus želi, a to je sveti kako je i On svet”, kazao je svećenik Rafael Maria de São José iz Brazila.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne