Obredi Muke Gospodnje u Međugorju: Križ je znak našega spasenja

Danas, 29. ožujka, na Veliki petak – spomendan Kristove muke i smrti, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju s početkom u 17 sati održan je obred Muke Gospodnje kojemu je prethodila molitva svete krunice od 16 sati koju je predmolio fra Karlo Lovrić. Obred Muke Gospodnje predvodio je međugorski župni vikar fra Ivan Hrkać, a s njim su u zajedništvu bili međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, fra Vjeko Milićević te brojni drugi svećenici. Muku Gospodina našega Isusa Krista pjevali su fra Zvonimir Pavičić i fra Vjeko Milićević uz članove međugorskog župnog zbora „Kraljica Mira” koji djeluju pod vodstvom s. Irene Azinović.

„Braćo i sestre, danas je Crkva u velikoj šutnji. Započeli smo ovo bogoslužje u velikoj tišini, bez zvonjave zvona, bez sviranja i pjevanja. Crkva Kristova to smo svi sabrani ovdje večeras na spomen Kristove muke. Osjećamo se kao zatečeni, svjesni da ne možemo dokučiti strahotu ni izvanrednu uzvišenost ovoga trenutka i Božje veličine, Božje blizine s nama. Okupljeni na ovom svetom obredu spominjemo se najtežega dana i najtežih trenutaka koje je Isus doživio boraveći na zemlji. A prošao je zemljom čineći samo dobro. Križ je središte današnjega dana, križ kojemu se danas klanjamo za nas nije tek sredstvo mučenja na kojemu osuđenici umiru u groznim mukama. Križ je znak našega spasenja. Možda smo se već toliko navikli vidjeti Isusa razapeta na križu da nam taj znak i više nema pravo značenje”, kazao je fra Ivan Hrkać u svojoj propovijedi, te dodao:

„Zastanimo stoga barem danas na trenutak, posvijestimo sebi da smo otkupljeni predragocjenom cijenom koju je za nas platio Sin Božji. Posebno ovdje u Međugorju u zahvalnosti srca gdje nam odzvanjaju Isusove riječi s križa „Evo ti Majke”. A Majka Marija koja je nijemo u srcu prebirala i ovaj najmučniji čas Isusova života i danas s nama darovana kao ona koja moli za nas, koja nas preporučuje Sinu svome, želi nas privući otajstvu križa, križa Kristova kako bi preodgojila naša srca, naše riječi i djela, naš život u svjetlu radosne vijesti koju je na ovu zemlju donio Isus. Donesimo stoga s našom Majkom pred svoga raspetog Spasitelja sve ono što jesmo, naše radosti i žalosti, nade i tjeskobe, zdravlje i bolesti, sve što nas čini takvima kakvi jesmo jer On je naše boli ponio na drvo križa. Dao Gospodin da današnja naša šutnja, tišina i sabranost prerastu u klicanje uskrsne zore, ne samo u bogoslužju Crkve, nego i u našim životima. Amen.”

Na kraju obreda Muke Gospodnje vjernici su sudjelovali u obredu ljubljenju križa, a kako je to i običaj u cijeloj Katoličkoj Crkvi, danas su se i u Međugorju skupljali milodari za Svetu zemlju. Danas na Veliki petak održana je i molitva križnoga puta na Križevcu u 11 sati, a molitvu je pred tisućama župljana i hodočasnika predmolio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne