19.4 C
Međugorje
27.06.2222.

Osmi dan devetnice Kraljici Mira: Idite u zagrljaj Majke

U nedjelju 19. lipnja nastavljena je iz Čitluka velika devetnica u povodu 41. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje u organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i udruge “Zavjet Gospi”. Do završetka devetnice ostalo je još samo završno hodočašće 24. lipnja na Uočnicu Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Predvođeni župnikom fra Mirom Šegom i župnim vikarima fra Goranom Azinovićem i fra Lukom Ćorićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih župa i mjesta osmi put su hodočastili do Brda ukazanja. S molitvom i pjesmom na usnama vjernici su kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće stigli do Brda ukazanja u Bijakovićima, a župljani Međugorja su i ovoga puta iskazali svoje milosrđe nudeći umornim hodočasnicima hranu i piće. Neki od sudionika hodočašća rado su s nama podijelili svoje dojmove.

„Ovo je treća godina našega hodočašća, u petak ćemo ako Bog da imati veliko završno hodočašće na Uočnicu, a polazak iz Čitluka je u 16:30 sati. Pozivamo sve naše župljane i vjernike iz okolnih mjesta da nam se pridruže. Što reći za ove devetnice? Baš smo pričali usput kada smo se penjali na Podbrdo kako će nam jednostavno faliti ova hodočašća nedjeljom, iako ćemo mi ostati naravno u molitvi. Ovo hodočašće nam donosi posebne milosti i posebne darove. Hvala Bogu dragom, hvala Gospi našoj Majci, a posebno hvala našim svećenicima fra Miri, fra Goranu i fra Luki jer s njima je ovo puno, puno lakše”, kazao je Zvonimir Ostojić iz Čitluka koji je još jednom pozvao sve da pridruže na velikom zavjetnom hodočašću u petak 24. lipnja, a polazak je ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku u 16:30h.

„Ovi dojmovi se ne mogu tek tako prenijeti, ovo je uistinu puno više nego sami hod! Ovo je milost koja se osjeti. Vidim da se svi skupa nekako otvaramo na ovom hodočašću, a često kada pričamo naša tema je ovo hodočašće nedjeljom na Brdo ukazanja. Svatko od nas ima poseban razlog zašto dolazi, a svatko od nas kaže kako mu je žao propustiti ako ne ode nedjeljom Gospi”, kazala je Lucija Bajkuša iz Čitluka.

Iz nedjelje u nedjelju, kako ove, tako i prošle godine uz hodočasnike iz Čitluka uvijek je obitelj Ostojić iz Bijakovića koja raširenih ruku i otvorena srca dočeka ispred svoje kuće hodočasnike, te im ponudi piće, kolače, a ovoga puta i lubenicu. Gospođa Vesna Ostojić progovorila je za naš program.

„Ovo hodočašće je nešto prekrasno. U prvom redu se zahvaljujem svim ljudima dobra srca, prvenstveno vašem svećeniku a našem župljaninu fra Miri koji je dijete Bijakovića, kao i fra Goranu i fra Luki. Hvala svim ljudima koji hrle u zagrljaj Majke, a kako vi hrlite u zagrljaj Majke tako smo moja obitelj i ja osjetili potrebu da ovom malom gestom, jednom ljudskošću napravimo nešto od našega srca za vas. Jer ovaj mir koji ostaje iza vas to se ne može opisati”, kazala je Vesna te iskazala želju da bude još sličnih hodočašća, a njena obitelj će ih uvijek rado dočekati.

Povodom ove velike geste obitelji Ostojić, župljani Čitluka na čelu sa župnikom fra Mirom Šegom odlučili su jednom sitnicom zahvaliti obitelji na njihovu trudu. Kada su stigli do njihovog doma kratko su se zaustavili, uzeli ponuđenu hranu i piće, a zatim je fra Miro poklonio obitelji Ostojić knjigu „Hvala ti, Marijo, za 40 godina milosti”, te uputio prigodne riječi zahvale u ime svih hodočasnika.

Župljani Međugorja, osim što su nudili osvježenja ispred svojih domova, također su i hodočastili, a jedna od njih je Lucy Jerković koja je kratko kazala „Ovo su nam velike milosti dane i samo ih želim prigrliti i ljubiti i biti dio ove divne hodnje.”

Nakon što su stigli na Brdo ukazanja, vjernici su izmolili radosna otajstva Gospine krunice, te sedam Očenaša kod Gospina kipa, a hodočašće je završilo Marijinim hvalospjevom „Veliča duša moja”.

Tekst: Sanja Pehar
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne