Počeli radovi na pripremi terena za spomenik ubijenim fratrima iz župe Međugorje

U tijeku su radovi na pripremi terena za spomenik ubijenim fratrima iz župe Međugorje. Radi se pored temelja stare župne crkve gdje će spomenik biti postavljen.

Župljani daruju novac za spomenik ubijenim fratrima iz međugorske župe, za što im se iz Župnog ureda zahvaljuju i napominju kako donacije i dalje mogu donositi u župni ured.

”Ove godine je 77 godina od ubojstva većine hercegovačkih franjevaca. Iz župe Međugorje su šestorica. Petorica su rodom iz župe (fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj), a fra Križan Galić je bio na službi u Međugorju kad je ubijen.

U spomen na njih i kao poticaj nama na življenje evanđelja po njihovu primjeru želimo izgraditi spomenik spomenutim ubijenim franjevcima. Njima želimo dodati još fra Bernardina Smoljana koji je ubijen u Mostaru, a koji je bio župnik u župi Međugorje, sa župljanima sagradio križ na Križevcu i započeo gradnju nove župne crkve”, objavili su iz Župnog ureda Međugorje.

Maketa spomenika pobijenim fratrima FOTO: Mateo Ivanković

Od trojice autora najbolje ocijenjeni rad je od akademskog kipara Tonija Kozarića. Drugo i treće mjesto zauzeli su akademski kipari Frane Šitum i Zdenko Jurišić.

”Krv mučenika sjeme je novih kršćana, zato želimo staviti njih kao uzore, kako bismo gledali u njih i kako bi jačala naša vjera”, kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, najavljujući izgradnju ovoga spomenika.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne