Sutra se u Šurmancima, u župi Međugorje, slavi Nedjelja Božjega milosrđa

U crkvici u Šurmancima nalaze relikvije sv. Faustine prve kategorije i relikvije sv. Ivana Pavla II., druge kategorije

Sutra u 11 sati u filijalnoj crkvici župe Međugorje, u selu Šurmanci, slavit će se Nedjelja Božjega milosrđa, odnosno patron crkvice, koja je izgrađena prije dvadeset godina, i posvećena Božjem Milosrđu. Crkvica je hodočasničko mjesto mnogih vjernika koji dolaze u Međugorje, a u njoj se nalazi čudotvorna slika Milosrdnog Isusa, ispred koje se dogodilo čudo koje je bilo potrebno za kanonizaciju Faustine Kowalske, a kako je slika došla u Međugorje za naš program govorio je župljanin i sakristan Ljubo Jovanović.

“Slika je naslikana 1982. godine. Sliku je naručio jedan svećenik za svoje potrebe, međutim taj je svećenik umro, i sliku je preuzeo jedan drugi svećenik iz Trenta, koji je imao zajednicu posvećenu Božjem milosrđu i upravo je ta zajednica darovala sliku župi Međugorje. Prije spavanja, umjetnica je čula Božji glas: ‘Sliku trebaš darovati župi Međugorje!’. Ona je to sve jasno čula, ali nije bila sigurna, pa je tražila od Boga dodatni znak, a u to vrijeme Ivan Pavao II. je službeno dolazio u Padovu, a ona je to znala. I ona je rekla približno ovako: ‘Gospodine, ako Ivan Pavao II. dođe kod mene kući, blagoslovi sliku, to je znak da slika treba ići u župu Međugorje.” To je pravo čudo! Zamislite koliko stanova ima u Padovi, i da Ivan Pavao II. dođe kod nje. Ono što je ona tražila tako je i bilo”, govori nam gospodin Jovanović te nastavlja: “Ispred slike se jedno dulje vrijeme molila i vidjelica Marija, i ona je rekla: „Ova slika treba ići u župu Međugorje“. Ali je Gospodin rekao umjetnici, kada slika pođe u Međugorje, da ide u procesiji. I slika dolazi brodom u Split. Iz Splita na jednom improviziranom oltaru na autu, dolazi u Međugorje, u procesiji u kojoj je bila i vidjelica Vicka Ivanković. Slika dolazi u Međugorje točno na 11. godišnjicu ukazanja.”

Ljubo Jovanović u crkvi u Šurmancima s moćima sv. Faustine Kowalske FOTO: Matei Ivanković

“Kada je Ivan Pavao II. trebao proglasiti Faustinu svetom, trebalo je jedno čudo posredstvom slike Božjeg milosrđa. I upravo se to čudo dogodilo ispred ove slike koja je u našoj crkvi. Čovjek koji je bolovao od tri bolesti, zvao se Ugo Festa, i on je bolovao od distrofije mišića, epilepsije i vid mu je bio oštećen 70 posto i bio je trajno prikovan za kolica, i liječnici su mu rekli da ga može samo molitva ozdraviti. I 1990. godine ide na hodočašće u Rim. U Rimu susreće majku Tereziju i Ivana Pavla II. Oni ga tješe, a Ivan Pavao II. mu kaže: ‘Hajde ti kod naše Faustine u Trento”, gdje je ta slika bila prije, i tu je se dogodilo ozdravljenje. Ugo Festa se tri dana molio ispred slike i četvrti dan čuje tri puta Isusov glas: ‘Ustani, ozdravio si!’ On je mislio da je malo prispao, nije mogao vjerovati, pa je rekao: ‘Gospodine ako me želiš ozdraviti, dođi ti kod mene pa me ustani’. I on svjedoči: ‘Vidim Isusa, oživljava sa slike, dolazi meni do kolica, stavlja mi ruke pod lakte“, i tada istovremeno ozdravlja od sve tri bolesti. Da bi se zahvalio Bogu ide s majkom Terezijom pomagati beskućnicima”, priča nam Ljubo Jovanović, te dodaje da se u crkvici u Šurmancima nalaze relikvije sv. Faustine prve kategorije i relikvije sv. Ivana Pavla II. druge kategorije.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne