‘Sve činim novo’ – Svjedočanstvo Darija i Ive Vasilj u emisiji Susret

„Sve činim novo“ naslovili smo svjedočanstvo uz početak došašća. Svjedočili su Iva i Dario Vasilj, supružnici iz Međugorja, roditelji troje djece. Prvi susret zahvaljuju ulogama Marije i Josipa u izvedbi živih jaslica. Dario je izabran za ulogu Josipa, a kako Cenacolo u Biogradu nema i žensku zajednicu, za ulogu Marije mame ovisnika predložile su Ivu.

Dario je siguran da je njihov susret bio dar Milosrdnog, odgovor na njegove molitve. Slijedilo razdoblje bez komunikacije jer je valjalo biti poslušan pravilima Zajednice Cenacolo.

„Imao sam 31 godinu kad sam ušao u Zajednicu. Do tada sam svoju vjeru živio tradicionalno – nedjeljna sveta misa, nisam nešto previše molio, nisam postio, nisam čitao Sveto pismo, ispovijedao sam se jednom-dvaput godišnje. I kad sam išao na svetu misu nisam se pričešćivao. A kao bio sam dobar katolik – kršćanin. Za mene, sad kako gledam, i da nisam ušao u Zajednicu, nije to dobar katolik – kršćanin. To je loš kršćanin. A Zajednica živi Evanđelje“, reći će Dario i dodati kako je ondje živio pet „Gospinih“ kamenova, a da toga nije bio svjestan.

„Po povratku U Međugorje shvatio sam da me Gospa tamo preodgojila. Tih je pet kamenova: euharistija, sveta ispovijed, post, molitva (krunica) i Sveto pismo“, objašnjava Dario što znači tih pet kamenova, dodajući kako „u tih pet kamenova nije klanjanje, ali ono meni puno pomaže da shvatim što Bog traži od mene“.

Osim što je čudesan način na koji je upoznao svoju suprugu, čudesno je i dobivanje novog posla u istom danu u kojemu je dobio otkaz na prethodnom poslu. Bog je uslišao njegove molitve za novi posao koji bi volio i u kojem bi radio za Gospodina. Molio je svakodnevno i to na način da je milosni sat, svaki dan od 15 do 16 sati, provodio u kapelici pred Presvetim.

„To je još jedno čudo. Moja je ovisnost prošlost i bilo bi besmisleno vraćati se u nju ako se ne događa nešto novo u sadašnjosti za budućnost. Zato svjedočim, otvaram sebe do kraja ljudima da se oslone na Gospodina kad dođu u teške situacije. Sam ništa ne bih mogao napraviti. Išao sam u kapelu i Njemu predavao. Bogu je sve moguće“ svjedoči Dario koji je nakon 3-4 mjeseca svakodnevne jednosatne molitve pred Presvetim dobio posao. I to onakav kakav je mogao samo sanjati.

 

”Imao sam 31 godinu kad sam ušao u Zajednicu. Do tada sam svoju vjeru živio tradicionalno – nedjeljna sveta misa, nisam nešto previše molio, nisam postio, nisam čitao Sveto pismo, ispovijedao sam se jednom-dvaput godišnje”

Dario Vasilj

Slično iskustvo imao je i kada je molio za duhovni poziv ili brak.

„Opet je Gospodin brzo odgovorio, nakon par mjeseci. Isto – milosni čas. Gospodin bira trenutak, a mi trebamo biti ustrajni, svaka je molitva uslišena“, tvrdi Dario.

Mame ovisnika koje su Ivu predložile za ulogu Marije nisu bile za njihovu vezu, ali im nije uspjelo razdvojiti ih.

„Zajednička molitva krunice, devetnica i druge molitve pomažu nam u zajedničkom životu, u izazovima obiteljskog života“, reći će Iva.

Dario naglašava kako je „dosta brakova kod nas u krizi. Planiramo i neke duhovne obnove za bračne parove“ i već sada poziva.

„Samo dođite, a ostalo će Bog napraviti. Nisu bračne krize veliki problem samo se treba predati Gospodinu i moliti zajedno. Što god planiram, što god radim – prvo dođem u našu kapelicu u Međugorju, tu iznesem svoje planove, svoje želje i onda postim da me On vodi. A On uvijek dovede tamo gdje treba“, svjedoči Dario Vasilj u čijem se životu kao moto i te kako potvrdio smisao došašća ‘Sve činim novo’.

Cijelu emisiju ‘Susret’ poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne