Svetkovina Velike Gospe proslavljena u Međugorju

Danas, 15. kolovoza Crkva slavi svetkovinu Velike Gospe, odnosno svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Tijekom dana tisuće vjernika, kako stranih tako i domaćih, hodočastile su u Međugorje, u ovo mjesto molitve i mira, molili su na Brdu ukazanja i na Križevcu, pristupali sakramentu ispovijedi, te sudjelovali na svetim misama koje su se danas u župnoj crkvi sv. Jakova slavile u 6, 7, 8, 9, 11 i 19 sati. Svetu misu u 6 sati predslavio je fra Dragan Ružić, u 7 sati međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, u 8 sati fra Ivan Hrkać, u 9 sati fra Marin Mikulić, te u 11 sati fra Antonio Primorac. Središnje svečano misno slavlje bilo je u 19 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju koju je pred brojnim hodočasnicima i župljanima predslavio međugorski župni vikar fra Jure Barišić, a u koncelebraciji su bili fra Antonio Primorac i brojni drugi svećenici, dok je pod svetom misom pjevao veliki župni zbor „Kraljica Mira” pod vodstvom s. Irene Azinović. Fra Jure Barišić je na početku svoje propovijedi kazao kako nijedan svetac u katoličkoj Crkvi nije toliko čašćen i nije mu posvećeno u jednoj liturgijskoj godini toliko blagdana kao što je to prema Blaženoj Djevici Mariji.

„To je iz razloga što Blaženu Djevicu Mariju pronalazimo u onim ključnim trenucima Isusova života. Sva njezina veličina proizlazi iz njezine ovisnosti o svome sinu Isusu Kristu. Zato kada častimo i vršimo pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji mi imamo siguran put ili zvijezdu vodilju koja nas vodi do Isusa. U tom smislu ona je naša zagovornica, ona je naša posrednica, u konačnici ona je naša Majka. Iako Sveto pismo ne donosi opsežno njezin život, ipak se iz onoga što je o njoj zapisano dade vidjeti sva njezina veličina koja je sadržana u Elizabetinoj izjavi ‘blažena ti što povjerova’”, kazao je fra Jure Barišić dodavši kako nam za današnju svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Crkva daje na razmišljanje evanđeoski ulomak po Luki u kojem Marija ide u posjet Elizabeti.

„Prva stvar koja se uočava iz evanđelja je da je Marija pohitila u gorje kako bi joj služila i bila od pomoći, a Elizabeta kad je čula Marijin glas se napunila radošću. Nositi Boga drugima, drugima biti na pomoći, služiti drugima spada u jednu od najljepših kršćanskih djela milosrđa. A Marija je upravo bila takva. Pozorna i pažljiva na čovjeka u potrebi. Tu se krije i poruka za nas vjernike, a ta je koliko mi vidimo čovjeka u potrebi, jesmo li pažljivi i pozorni kao Marija. Odnosno, nosimo li mi Boga svojim bližnjima i njih tako razveseljujemo. Ne smijemo zaboraviti kako biti pažljiv i pozoran kao Marija znači biti budan za druge, za njih imati oko”, kazao je fra Jure te dodao kako iz toga proizlazi još jedna Marijina karakteristika koja je važna za naš svakodnevni život, a to je slušanje.

„Čujem te i slušam te nije jedno te isto. Upravo je Marija imala takvu osobinu da je svu svoju pozornost usmjerila na drugoga. Zato u svojoj svakodnevnosti svaki put kad posvetimo svoju pozornost svome sugovorniku, mi poručujemo da nam je on važan, želim saznati što ti imaš za reći. Cijenim tvoju riječ. To je ono što posebno nedostaje danas, da jedni drugima dademo na važnosti, odnosno da poštujemo jedni druge”, kazao je fra Jure te naglasio da smo danas gotovo zaboravili slušati i posvećivati pozornost na riječi osoba pokraj nas, jer nam je mobitel sve više u rukama, te da pogledamo koliko vremena provedemo komunicirajući u našim obiteljima bez prisutnosti mobitela, televizora, laptopa… U tome nam može pomoći Marija, jer je ona pozorna, konkretna i ona zna slušati i djelovati.

„Nakon što ju je Elizabeta pozdravila s ‘blagoslovljena ti među ženama’, uslijedio je Marijin Veliča. Osoba koja vidi drugoga u potrebi, čovjek koji služi drugome, taj će u drugome vidjeti klicu Božanskoga te će njegov život biti blagoslovljen poput Marijinog i moći će poput nje izreći svoju zahvalu Bogu. Zapitajmo se braćo i sestre kako mi izričemo svoju hvalu Gospodinu za današnji dan. Pronalazimo li vrijeme u danu kako bi naša duša veličala Gospodina? Veličamo li uistinu Gospodina svojim riječima i djelima pred drugima? Marija je dala hvalu Bogu pred Elizabetom, a pred kime mi dajemo hvalu? Jedno od misnih predslovlja kaže ovako: „Po našim hvalospjevima ti ne bivaš veći, nego mi stječemo milost spasenja”. Shvaćamo li svoj život kao dar kojim trebamo drugima posvjedočiti sve ono što nam je darovano od Oca kako bi tako i oni povjerovali tome Ocu?”, kazao je fra Jure Barišić, te svoju propovijed završio riječima:

„Kako bi mogli prepoznati drugoga u potrebi i kako bi mogli dati hvalu Bogu za velika djela u svome životu potrebno je odvojiti se od navezanosti na materijalno. Slaveći svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Crkva nam želi poručiti upravo to. Odnosno kako materija, tijelo ima svoj uzvišeni smisao, ima svoje posvećenje u Božjem naručju kraj Tijela Kristova. Tijelo i materija moraju služiti duši koja je uvijek upravljena Bogu. Za nekoliko trenutaka i mi ćemo primiti Isusa Krista u svoje tijelo, svatko od nas će biti Hram u kojem prebiva Bog. Budimo kao i ona, nosimo Boga drugima da možemo poput nje izreći: Veliča duša moja Gospodina. Amen”, kazao je fra Jure Barišić na kraju svoje propovijedi. Nakon svete mise večernji molitveni program nastavio se molitvom sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu, blagoslovom nabožnih predmeta, a nakon toga uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne