U Međugorju slavljena sveta misa za blagoslovljen početak nove školske godine

Danas, 4. rujna započela je nova školska godina diljem svijeta, pa tako i u Osnovnoj školi Bijakovići. Prije početka same nastave, jutros je u crkvi sv. Jakova u Međugorju s početkom u 9 sati slavljena sveta misa za sve djelatnike i učenike osnovne škole Bijakovići, kao i za njihove roditelje, kako bi s Božjim blagoslovom ušli u novu školsku godinu. Svetu misu predslavio je mladomisnik fra Marin Mikulić koji je na početku svoje propovijedi kazao kako se nakon ljetnih praznika, odmora i opuštenosti, vremena bez školskih obaveza i učenja, od danas valja opet priviknuti na novi školski ritam života.

„Treba ranije ustajati da ne bismo zakasnili na nastavu, u školi nas čeka rad i disciplina, pozorno slušanje i učenje, testovi i pripreme gradiva i sve one druge stvari u školskom svagdanu. Draga djeco, danas vam počinje nova školska godina. Svaki posao treba početi s Bogom i molitvom, da nas vodi i pomaže njegova ruka u našim obvezama prema školi. Crkva zato blagoslivlje svaki početak, zaziva Duha Svetoga da nas prati do svršetka. Učinite to i vi, počnite s Bogom na početku još jedne školske godine. Zato draga djeco učite, tko ne uči griješi protiv Boga: jer je lijenost jedan od najvećih izvora grijeha, zato učite. Škola je priprava za život i zato je važno da učite i da primate sjeme, koje će poslije izrasti iz kojeg ćete moći kasnije žeti za svoj život. Međutim, idući u školu, ne zaboravite Božju školu: svoju crkvu, svetu misu, sakramente, vjeronauk. U školi učite za ovaj život, na vjeronauku učite za svoju vječnost. Prvo je važno, drugo je beskrajno važno. U školi imate važnih predmeta koji su vam potrebni za ovaj život. Ali zapamtite, Evanđelje je najveća škola, vjeronauk je važan predmet uz sve ostale”, kazao je fra Marin Mikulić naglasivši kako nas vjeronauk uči kako da dođemo do Božjega Kraljevstva.

„Zato valja ozbiljno i savjesno pristupiti početku školske godine. Važno je dobro rasporediti vrijeme za obveze koje imamo. „Dobar početak polovica je učinjenog posla”, veli narodna poslovica. Uz vas su vaši roditelji koji vas potiču i u svemu pomažu da uspijete i budete dobri đaci. Tu su vaši nastavnici i učitelji koji će vas sada, nakon svoga odmora, novim elanom uključivati u nastavni proces učenja i razumijevanja školskog gradiva, širenja vaših obzora znanja i stjecanja novih spoznaja i umijeća. Oni će nastojati uvažavati vaše različitosti i pristupati svakome od vas posebno kako bi vam pomogli da što bolje razvijate svoje sposobnosti u uzajamnom odnosu i dvosmjernoj komunikaciji. Svi mi zajedno, đaci i nastavnici, učitelji, činimo školsku zajednicu. Svi smo jedni na druge upućeni i jedni za druge odgovorni. Nastojmo što bolje međusobno surađivati na dobro i pojedinaca i škole kao cjeline tako da i nama Krist može jednoć uputiti riječi Evanđelja: Slugo vjerni i dobri, uđi u radost Gospodara svoga. Amen”, kazao je u svojoj propovijedi fra Marin Mikulić, koji je na kraju same svete mise zajedno sa svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole u molitvi zazvao Duha Svetoga da siđe na sve prisutne i da im pomaže i dalje u njihovom učenju i stjecanju novih znanja.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne