U Međugorju započele župne kateheze kroz došašće, prvu vodio fra Zvonimir Pavičić

U vremenu smo došašća, vremenu posebne duhovne pripreme za Božić, najradosniji kršćanski blagdan. Vrijeme je to kada se vjernici i župe diljem svijeta duhovno pripremaju za blagdan Kristova rođenja. Stoga su fratri iz župe Međugorje odlučili ove godine održavati župne kateheze na temu došašća i Božića, a koje će se održavati svake srijede kroz došašće nakon večernje svete mise u 19:30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju. Tako je večerašnje prvo predavanje u dvorani sv. Ivana Pavla II. katehezu o došašću i Božiću vjernicima održao međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. Fra Zvonimir je na početku zahvalio svima na dolasku, a prije nego što je započeo katehezu, Mario Berišić otpjevao je i odsvirao pjesmu „Padaj s neba roso sveta”.

„Mi smo ove naše župne kateheze zamislili kao jedan nagovor, produbljenje vjere upravo u vremenu u kojem živimo. Došašće je jedno jako liturgijsko vrijeme, stoga sam mišljenja da je potrebno što više znati o njemu kako bismo ga ispravno živjeli i proživjeli na jedan lijep, kršćanski i duhovan način. Na početku smo liturgijske godine, to je došašće, s njim započinje liturgijska godina, ona ne ide logikom građanske godine, ne počinje 1. siječnja, nego započinje prvom nedjeljom došašća… Poanta liturgijske godine nije nabrajanje tih godina, nije kao građanska godina da gledamo vrijeme prije i poslije Krista. Cilj liturgijske godine jest sam Isus Krist”, kazao je fra Zvonimir dodavši kako mi kršćani u liturgijskoj godini ne gledamo kako ćemo proći kroz došašće, kroz vrijeme Božića i napraviti krug kroz ta vremena, nego da je cilj liturgijske godine nas vjernike uvesti u otajstvo Isusa Krista, te kako je papa Pio XII. rekao da je liturgijska godina sam Isus Krist.

„Smisao liturgijske godine jest uvesti vjernike u otajstvo Krista, dovesti ih bliže Kristu, i vrhunac je uskrsnuće, odnosno vazmeno vrijeme u kojem slavimo Kristovu pobjedu nad smrću i vrata koja nam je on odškrinuo za vječno kraljevstvo na nebesima. Dakle, živjeti liturgijsku godinu znači uranjati u otajstvo Isusa Krista”, kazao je fra Zvonimir.

„Vrijeme došašća je mlađe od vremena korizme. Vjerujem da svi znate da je prvi kršćanski blagdan, odnosno svetkovina, Uskrs. Kršćani su prvo slavili Uskrs jer je to najveći događaj u povijesti čovječanstva – Kristovo otkupiteljsko djelo. Veliki tjedan je središte crkvene godine. Kršćani su slavili uskrsnuće kao prvi i najveći blagdan i tako je ostalo do sada. Zatim je svaka nedjelja preuzimala spomen na Kristovo uskrsnuće i zato je nama kršćanima nedjelja važna. Nije važna iz razloga kojima je Židovima važna subota, oni subotom odmaraju, mole i ne čine ništa jer se Bog odmarao sedmi dan. Mi kršćani ne častimo tako nedjelju u tom smislu, mi je častimo zbog toga što je na taj dan, prvi dan u tjednu, rano ujutro još za mraka, Krist uskrsnuo i pobijedio tamu smrti, pobijedio tamu grijeha i nama otvorio vrata u nebesko kraljevstvo”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, te dodao da je zato nedjelja Dan Gospodnji, da je zato nedjelja središte našega kršćanskoga života i da bi svaki kršćanin trebao svetkovati nedjelju i da je nezamislivo biti kršćanin, a ignorirati nedjelju i ne ići na misu.

„Došašće već u tim početnim stadijima kad se pojavljuje u zapadnoj Crkvi biva oblikovano tako da nije samo priprava za Božić, nego u sebi nosi jednu dvojakost i to je zadržalo do dana današnjega. Došašće u sebi ima dva dijela, dijeli se na prvi dio koji je od prve nedjelje došašća do 16. prosinca, a drugi dio je od 17. prosinca do 24. prosinca. Koja je razlika u tome, zašto nije jedan dio? Prvi dio došašća je okrenut Kristovom drugom dolasku, njegovom konačnom dolasku kada će suditi ovaj svijet. Drugi dio je okrenut užoj proslavi Božića. Od 17. prosinca čitamo sve one događaje o anđelu Gabrijelu, Zahariji, Mariji, Josipu, i to je tematika tek od 17. prosinca. Zašto? Zato što se sada nalazimo u prvom dijelu došašća, a ono nas poziva da se pripremamo za Kristov drugi dolazak. Prvi dolazak je bio kada se rodio u Betlehemu, a drugi bit će kada će suditi ovaj svijet i uspostaviti svoje kraljevstvo. Mi se kršćani pripremamo za to, mi kličemo „Dođi Gospodine Isuse, dođi, nemoj kasniti, dođi što prije”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, govorivši i o brojnim razlikama u onom došašću kojega nam svijet nameće i onoga što došašće uistinu jest.

„Negdje se bojim da upravo zbog tog adventa kojega nam svijet nameće propuštamo istinsko slavlje Božića. Osoba koja se priprema za Božić, koja u poniznosti prolazi kroz dane došašća, u budnosti i molitvi, u razmatranju Božje riječi, ta osoba će biti najsretnija na Božić. Najraspjevanija osoba na Božić će biti osoba koja se pripremala na ovakav način kroz došašće. Neće joj biti dosta božićnih pjesama trećeg dana Božića, nego će uživati cijelo božićno vrijeme jer je imala pripremu, pripremala se na jedan dobar način”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, te na samom kraju rekao da su nam Crkveni oci kazali da nam je Isus svojim prvim dolaskom otključao vrata spasenja, odškrinuo ih, a da će nas svojim drugim dolaskom uvesti kroz ta vrata u zbiljnost nebeskoga života, vječnoga blaženstva, onoga u što vjerujemo i čemu se nadamo.

Iduća župna kateheza bit će u srijedu 7. prosinca, a predvodit će je fra Jure Barišić koji će govoriti na temu ispovijedi.

Teskt i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne