U molitvenoj inicijativi ‘Milijun djece moli krunicu’ sudjelovala i djeca iz Međugorja

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) i ove godine pozvala je župe, vrtiće, škole i obitelji da se pridruže godišnjoj molitvenoj inicijativi „Milijun djece moli krunicu” koja se održala danas, 18. listopada diljem svijeta. Svrha ove kampanje je moliti za mir i jedinstvo u cijelom svijetu, a istovremeno potaknuti djecu i mlade na povjerenje u Boga u teškim vremenima. Na taj poziv odazvala se i župa Međugorje u suradnji s Osnovnom školom Bijakovići. Tako su djeca iz Osnovne škole Bijakovići večeras zajedno s međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem predmolila molitvu krunice na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, a svetu misu predslavio je fra Augustin Čordaš koji se u jednom dijelu svoje propovijedi dotaknuo i važnosti molitve krunice, te predanja u Božje ruke poput malene dječice.

„Mi se uvijek iznova susrećemo s tom poteškoćom vlastitih nemira, straha i briga i uvijek sa tom svojom malovjernošću otkrivamo koliko još nismo postali maleni poput malene djece. Danas su ova djeca iz Međugorja predmolila krunicu, pridružila su se inicijativi da milijun djece ovoga svijeta moli krunicu za mir, da moli za mir u ovome svijetu. I mi vjerujemo da Bog čuje molitvu malenih, zato je i papa Franjo pozvao na poseban dan koji će biti krajem listopada, ne samo nas katolike, nego i ostale kršćanske denominacije, ostale ljude dobre volje koji traže i žele biti u miru, da zaista mole za taj mir. Kad mi molimo za mir i kada budemo postili taj dan, to je važan dan u kojemu mi izražavamo kao djeca svoje povjerenje u Nebeskog Oca”, kazao je fra Augustin Čordaš dodavši da mi sami ne možemo ništa.

„Što kaže Isus? Bez mene ne možete učiniti ništa, bez mene ne možete ovaj svijet ni svoj svijet ne možete učiniti boljim svijetom, bez mene ne možete ništa. Mi tako izražavamo molitvom i postom traženjem od Gospodina povjerenje u Njega, pouzdanje u Njega. I ovih dana je izašla jedna važna pobudnica o sv. Maloj Tereziji koja je važna upravo kao nikada do sada, gdje ona govori o tom malom putu, o tom putu pouzdanja, duhovnog djetinjstva, predanja u Božju volju, predanja u Božje ruke sa neograničenim pouzdanjem, povjerenjem kakvo imaju mala djeca, upravo ovakva koja su ovdje večeras molila krunicu. Što nama ostaje i koja snaga nama ostaje pred silama koje nas zbunjuju, bilo u mojoj obitelji, bilo u svijetu, bilo patnje u mojoj obitelji, bilo patnje u svijet, što nam ostaje? Jedina snaga koja nam ostaje je Gospodin koji kaže po proroku: Ako se na mene ne oslonite nećete opstati, ako se na mene ne oslonite nećete vas biti, izvan mene sve je ništavilo, bez mene ne možete ništa”, kazao je fra Augustin Čordaš, te zaključio:

„Zato ova pobudnica pape Franje o sv. Maloj Tereziji o 150. godišnjici njenog proglašenja svetom traži od nas da obnovimo ono što je bilo kod nje tako živo, put vjere, put pouzdanja, da se ne obeshrabrimo, da ponovno iznova čujemo u ovom mjestu molitve i pokore: vjeruj mi, predaj mi se, imaj pouzdanje, nastavi moliti, nastavi postiti i biti će sve dobro, na kraju će sve biti dobro. To je naše ohrabrenje i to je naša nada”, kazao je fra Augustin Čordaš, a o današnjoj molitvenoj inicijativi „Milijun djece moli krunicu” nekoliko riječi kazali su nam i vjeroučitelji iz Osnovne škole Bijakovići:

„Naša djeca iz Osnovne škole Bijakovići su se danas pridružili ovoj svjetskoj molitvenoj inicijativi u kojoj djeca mole krunicu. To je započelo već od 2005. godine, pa smo tako po našim razredima danas mi vjeroučitelji molili krunicu s djecom, razmatrali otajstva i molili za mir u svijetu i mir u obiteljima. Tako smo se dogovorili i sa župnikom, pa smo večeras molili krunicu, naša djeca, naši učenici su predmolili krunicu s njim. Ova molitvena inicijativa je nadahnuta riječima sv. Padre Pia: „Kad milijun djece bude molilo krunicu, tada će se svijet promijeniti”. Današnja reakcija učenika u školi je bila jako lijepa, bili su oduševljeni i lijepo su se uključili u ovu molitvenu inicijativu”, poručili su vjeroučitelji iz Osnovne škole Bijakovići.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne