U nedjelju misa na Križevcu

“Draga djeco! I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili. Ovih dana napose idite na Brdo i molite pred križem. Potrebne su mi vaše molitve. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!”, poruka je Kraljice Mira u Međugorju od 30. kolovoza 1984.

U ožujku ove navršilo se točno 90 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve svete mise pod tim križem.

Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi  Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe. Ove godine to je u nedjelju 15. rujna. Svete mise su u župnoj crkvi u 7, 8, 12 i 18 sati. Misa na Križevcu je u 11 sati, a misu će predslaviti hercegovački fratar koji je na studiju i službi u Freiburgu fra Ivan Penavić.

”Vjerujem da će i on svojom propovijedi potaknuti vjernike da uistinu prihvate i svoj križ te da uvijek žive u sjeni Kristova križa, jer je tako puno lakše živjeti”, kazao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, osobito pozivajući vjernike iz Brotnja na ovo hodočašće.

”Misa na Križevcu nekad je bila velika misa za sve Brotnjake iz svih župa Brotnja pa ih pozivam da dođu taj dan, da im taj dan bude dan hodočašće, da dođu, a nakon mise ćemo se i podružiti na Križevcu, nadam se da će nam biti lijepo”, pozvao je fra Zvonimir, a dan je to kada će tisuće hodočasnika doći na Križevac.

Ideju tadašnjeg župnika fra Bernardina Smoljana o izgradnji križa na brdu Šipovac (nazvanog tako po brojnim divljim šipcima koji na njemu rastu), u spomen na 1900. obljetnicu muke i smrti Isusove (33.-1933.) župljani su radosno prihvatili. Uz neviđen trud i novčane priloge križ je podignut 1934. godine. Od odluke da se križ gradi (21. siječnja 1934.) do dovršetka njegove izgradnje protekla su samo 52 dana. A gradio se od 12. veljače do 10. ožujka 1934. godine.

U sjecištu dvaju krakova križa ”uzidane su svete moći” koje je župnik ”dobio ad hoc iz Rima”. Nakon toga župnik je zamolio biskupa Mišića da mu dopusti jednoga radnog dana blagosloviti križ, što je biskup rado učinio. Križ je blagoslovljen u petak 16. ožujka 1934. godine, a župnik je zapisao kako se ”vijest o podignuću spomenika proširila brzo po svoj župi i svi su nestrpljivo očekivali skori početak izvođenja toga narodnoga zavjeta i zaključka”.

Križevac je neizostavna postaja milijuna međugorskih hodočasnika iz cijelog svijeta, a tako će biti i u nedjelju. Svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju i redovitu pobožnost Križnoga puta.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne