U nedjelju se u Međugorju obilježava 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Treći svjetski dan djedova baka i starijih osoba obilježava se u nedjelju u cijelom svijetu pa tako i u Međugorju pod geslom ”Od koljena do koljena dobrota je Njegova” (Lk 1, 50)

Ovu tema 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba izabrao je Sveti Otac.

Program obilježavanja ovog dana u Međugorju počet će u 17 sati katehezom u Dvorani sv. Ivana Pavla II. koju će održati nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju, molitva krunica bit će u 18 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova kao i sveta misa koju će u 19 sati predslaviti međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić  kazao je kako su voditelji Udruge katoličkih djedova i baka koja je nastala u Engleskoj došli sa željom da se misa za ovaj dan slavi upravo u Međugorju. Iz župnog ureda na to su pristali i u nedjelju 23. srpnja, na dan koji je odabrao papa Franjo 3. Svjetski dan djedova baka i starijih osoba obilježit će se i u Međugorju.

Mlada osoba najbolje može stasati u svom životu promatrajući starije, učeći od starijih… Zato je Papa i prihvatio inicijativu ove u Udruge katoličkih djedova i baka, u njoj je vidio nešto pozitivno da mladi druženjem sa svojim starijima, sa svojim djedovima i bakama mogu naučiti puno toga, a pogotovo u vjeri, u odnosu prema Bogu…

fra Zvonimir Pavičić

”Uzima se uvijek nedjelja blizu spomendana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Papa Franju odlučio je da to bude 23. srpnja. Mi smo pristali i također nudimo katehezu koju će održati mons. Aldo Cavalli. Pozivamo sve starije osobe, koje dođu i djedove i bake da dođu na tu katehezu”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, koji će u nedjelju predslaviti svetu misu na kojoj će, kako nam je najavio, progovoriti o geslu ovoga dana te uputiti i svoju poruku starijima, ali i mladima da poštuju starije.

”Mlada osoba najbolje može stasati u svom životu promatrajući starije, učeći od starijih… Zato je Papa i prihvatio inicijativu ove u Udruge katoličkih djedova i baka, u njoj je vidio nešto pozitivno da mladi druženjem sa svojim starijima, sa svojim djedovima i bakama mogu naučiti puno toga, a pogotovo u vjeri, u odnosu prema Bogu, jer starije osobe imaju uvijek i više iskustva, proživjeli su više toga u životu i mogu mladima pomoći u njihovim draganjima”, kazao nam je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Temu za ovaj 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba izabrao je Sveti Otac, glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“. Obilježavanje 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba najavio nam je i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

Mladi nas rado slušaju. Iako sam star, nas stare rado slušaju ako imamo prijedloge, ako nismo sitničavi, ako imamo inovacije i ne samo da se sjećamo stvari iz prošlosti, ako znamo razumjeti duboke promjene u svijetu i pozvati mlade da budu u tim promjenama.

nadbiskup Aldo Cavalli

”Papi je jako stalo pokazati Crkvi da bude cjelovita. Tema koja je odabrana za ovaj svjetski dan, ‘Od koljena do koljena dobrota je njegova’, želi nam reći da Bog prati svaki naraštaj. Poruka za ovu temu predstavlja Djevicu Mariju koja ide u pohod staroj Elizabeti. Tema Međunarodnog Svjetskog dana mladih govori isto, ‘Marija pohiti u gorje’. Mladi, stari, ljudi srednje dobi, svi trebaju sudjelovati u crkvi.

Jedni i drugi dio su crkvenog zajedništva i jedni i drugi svi zajedno trebamo hodati putem providnosti, a providnost se dariva svoj Crkvi. I to sve je vezano za veliku inicijativu koju je Papa pokrenuo ove i iduće godine, a to je sinodalni put Crkve. 353 člana različitih profila Crkve su ujedinjeni u toj Sinodi. Kardinali, biskupi, stručnjaci, laici, muškarci, žene u Duhu Svetom i s Duhom Svetim trebaju pomoći cijelu Crkvu da vide jednu vrlo važnu stvar – kakva Crkva danas treba biti? Kada se nalazi u mnoštvu problema na koje treba odgovoriti, nalazi se u kompleksnim situacijama i odlukama koje treba donijeti. Stari, mladi, odrasli, svećenici, biskupi, laici, kardinali, Sveti Otac… svi zajedno moramo hodati tim putem, a to je put Duha Svetoga u ovome svijetu”, kazao ej nadbiskup Cavalli, koji je prokomentirao i dio Papine poruke za ovaj dan u kojem naglašava važnost druženja mladih sa starijima, što se posebno vidi i u Međugorju, jer samo nekoliko dana nakon obilježavanja 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba počinje i duhovna obnova za mlade – 34. Mladifest.

Mladi nas rado slušaju. Iako sam star, nas stare rado slušaju ako imamo prijedloge, ako nismo sitničavi, ako imamo inovacije i ne samo da se sjećamo stvari iz prošlosti, ako znamo razumjeti duboke promjene u svijetu i pozvati mlade da budu u tim promjenama.

Ako mi stari postanemo mudri, mladi nas rado slušaju i ne samo da nas rado slušaju, oni traže od starih mudrost da bi mogli živjeti dobro u ovome svijetu na jedan novi način, potpuno novi način jer svijet se mijenja u različitim epohama. Evo to je duboko jedinstvo starih i mladih, prenosi im se milosrđe i mudrost. Pobožnost im se treba prenositi”, kazao je nadbiskup Aldo Cavalli.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne