Vlč. Ciril Čuš: Duboko u srcu osjećam Marijinu ljubav

Vlč. Ciril Čuš poznati je slovenski svećenik i voditelj brojnih duhovnih obnova. U javnosti često ističe svoje vlastito iskustvo obraćenja i oproštenja svome ocu koji je fizički zlostavljao njega i obitelj. Po milosti Božjoj od velike mržnje došao je do velikog oproštenja i milosti da svome ocu kaže da ga ljubi. Protekloga vikenda hodočastio je u Međugorje gdje, kako kaže, rado dolazi, i ovo mjesto u kojem je bio više desetaka puta osjeća svojim domom. Tijekom hodočašća u Međugorje prvo smo ga susreli na molitvi krunice kod Plavog križa u Bijakovićima, a zatim i nakon večernje svete mise pokraj međugorske crkve gdje smo i razgovarali s njim.

„Međugorje je moja kuća, moj dom, gdje se osjećam potpuno kod svoje kuće. Jako jednostavno, duboko u srcu osjećam tu ljubav, Marijinu ljubav, mir i milost da mogu biti oruđe Božjeg milosrđa u ispovijedi. Tako divne su mise u kojoj Bog dodirne, vjerujem, svako srce u Međugorju. Ovo je mjesto gdje Nebo i zemlja dotiču svako srce“, kazao je Ciril, te se osvrnuo i na Međugorje kao ispovjedaonicu svijeta.

„Ovdje u Međugorju sam doživio velike milosti kad sam se ispovjedio prvi put prije mnogo godina, tada kada je počelo moje obraćenje i moj put. Zato kada se vraćam u Međugorje s radošću kao svećenik mogu ispovijedati i biti oruđe Božjega milosrđa. Ovo je mjesto gdje ljudi iz čitavoga svijeta svjedoče kolike su milosti preko sakramenta ispovijedi doživjeli, kako ih je Bog dodirnuo i promijenio njihov život“, govori vlč. Ciril, koji često ističe i važnost Majke Marije svome životu kao i važnost svega onoga na što nas Marija poziva u Međugorju već 41 godinu.

„Ja ne mogu bez svoje Nebeske Majke Marije, molitve krunice, klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu. Vjerujem da mi se kao svećeniku sve dogodilo preko Marije, preko Božje Majke Marije. To su bile velike stvari, zato sam sretan da me je preko Isusa Marija pozvala da budem svećenik, svećenik po Marijinu Bezgrešnom Srcu, te po Presvetom Srcu Isusa Krista“, govori nam Ciril, kazavši i to kako vjeruje da će Njezino srce pobijediti.

„To srce, ta ljubav koja je toliko snažna, toliko duboka, koliko je nosila Isusa Krista u svome srcu, koja se darivala, koje su Njezine riječi: ‘Neka mi bude po Tvojoj riječi’, želi da kuca u našem srcu, da mi odgovorimo sa svojim srcem, da je tako ljubimo da nam Marija ‘posud’ svoje srce i da bi s njezinim srcem mogli ljubiti i vjerovati u živoga Isusa Krista“, kazao je vlč. Ciril osvrnuvši se na brojne plodove Međugorja.

„Međugorje je mjesto gdje su plodovi obraćenja, molitve, ispovijedi, klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, predivne mise… To su takva predivna djela da u drugim mjestima u svijetu, a bio sam u puno mjesta, nisam to doživio što sam doživio u Međugorju. Ovo je istina. To su konkretna djela koja nam pokazuju znakove s Neba“, kazao je vlč. Ciril, govoreći na kraju o miru.

„Na svakoj misi Isus nam dariva svoj mir. I Marija u molitvi nas poziva da bi mi imali smireno srce. Zato je oaza mira uvijek kad počnemo opraštati, kad počnemo ljubiti i kad počnemo biti svjedoci Kristove ljubavi, Kristovog mira u ovom svijetu. Oruđe, samo oruđe u Božjim rukama. Da bi taj mir koji dobijemo na svakoj misi mogli unositi u svoj život tamo gdje živimo, među ljude. Biti samo Kristovo srce, Njegova ljubav, Njegov mir i Marijino srce“, zaključio je vlč. Ciril Čuš uz želje da nas Marija uvijek zagrli svojom ljubavlju, a da nas Isus prati svojim blagoslovom.

Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne