Vlč. Robert Panke iz SAD-a: Pet dana u Međugorju temeljito je promijenilo moj život

Krajem mjeseca travnja u Međugorju se nalaze brojni hodočasnici koji su u ovo mjesto molitve i mira došli sa svih strana svijeta. Među njima susreli smo i veću skupinu hodočasnika iz Sjedinjenih Američkih Država, a s njima je kao duhovna pratnja došao vlč. Robert Panke, dijecezanski svećenik iz biskupije Washington. U Međugorju će sa svojim hodočasnicima ostati tjedan dana, a u četvrtak, 25. travnja predslavio je jutarnju svetu misu na engleskom jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Nakon svete mise razgovarali smo s njim, a na početku razgovora kazao nam je kako je odrastao izvan New Yorka u snažnoj katoličkoj obitelji, ali je kao i mnogi drugi mladi ljudi, kako nam kaže, otpao od vjere jako rano, posebno se to očitalo u njegovim ranim dvadesetim godinama.

„Mog zemaljskog oca, kojega mi je Bog darovao, nisam razumio u to vrijeme, ali sam na kraju postao sretan. Kada sam imao 24 godine činilo mi se da je sve dobro u mome životu, kako s poslom tako i s prijateljima, ali unutar sebe bio sam jako žalostan. Moji roditelji su bili u Međugorju dvije godine prije nego sam ja ovdje došao, 1987. godine, tako da su me doveli u Međugorje 1989. godine. Ja nisam bio oduševljen polaskom, ali sam ipak došao i tih pet dana su temeljito promijenili moj život. Primio sam, prije svega, dublji smisao sebe samoga i na Brdu ukazanja na Podbrdu primio sam nevjerojatnu milost, milost prisutnosti i ljubavi milosrdnog Boga koji me ispunio i ispunio sve što je bilo prazno u mome životu. Strašno velika milost koja je potpuno i temeljito promijenila moj život. Po silasku s Brda ukazanja odmah sam otišao na ispovijed i znao sam nekako instinktivno da će Crkva biti važna u mom životu”, kaže nam vlč. Robert Panke, te dodaje kako je već mjesec dana poslije bio jako zaokupljen svećeništvom.

„Tako da sam nakon otprilike godine dana skupio hrabrost i razgovarao s osobom koja se bavi duhovnim zvanjima, pa sam sljedeće godine već bio u sjemeništu. Tako da je prošlo dvije godine od točke obraćenja pa do sjemeništa u biskupiji Washington. Međugorje je jako utjecalo na mene, na moj život i na moju duhovnost, na moje znanje o Božjoj ljubavi i milosrđu koju sam pokušao prenijeti drugima, tako da sam u Međugorje doveo brojne skupine hodočasnika. Baš upravo sada sam ovdje sa skupinom hodočasnika iz moje župe, to je prva skupina koju sam poveo iz svoje župe. Ovdje nas je ukupno 37 hodočasnika, a čak 30 ih je iz moje župe. U Međugorju ćemo biti sedam dana, a ovo nam je danas tek drugi dan boravka. To je veliki blagoslov”, govori nam vlč. Robert Panke i kaže kako svaki put kada dođu u Međugorje prime nešto novo.

„Imamo veliki broj hodočasnika koji su prvi put ovdje u Međugorju i već vidimo plodove, to se dogodi odmah. Ovo nam je drugi dan hodočašća, ali već imamo nekoliko lijepih plodova. Bili smo jučer kod Ivana vidioca na Gospinom ukazanju u njegovoj kapelici i bilo je puno suza, suza radosti i obraćenja i očekujem još puno toga da će se dogoditi u sljedećim danima. Ono što je posebno u Međugorju je mir koji dolazi u naša srca i spoznaja da Bog postoji i da me voli, te ako imam Boga u svome životu i ako imam Mariju u svome životu, ako imam sakramente u svome životu, ako živim svoj život za Boga, ja počinjem živjeti raj sada. Također, posebno je sve ono što imamo ovdje u crkvi, imamo ispovijedi cijelo vrijeme, tu teku brojne milosti, tu je također i velika ljubav prema Euharistiji i prema Gospi. Bio sam prije mnogo godina i na Festivalu mladih i bilo je to prelijepo iskustvo i brojne muškarce koje sam dovodio tada otišli su u sjemenište. Gospa nas poziva da okrenemo svoja srca prema Bogu. Svijet je jako nesretan i Međugorje je odgovor. Bog je odgovor. Tako da, okrenimo svoja srca Bogu, a i Gospa nas poziva na mir, ona je Kraljica Mira”, kazao je vlč. Robert Panke, te za kraj razgovora poručio:

„Međugorje može promijeniti mlade ljude, ja ohrabrujem sve da dovedu mlade ovdje u Međugorje jer bio sam na Festivalu mladih, vidio sam kako mnogi mladi ljudi okreću svoja srca Bogu i ono što je dobro da je Međugorje „udaljeno” od svijeta, i jednom kada ga kušaju shvaćaju što je to što im nedostaje u životu. Poruka za kraj onima koji nisu bili u Međugorju, dođite i iskusite mir i ljepotu ovog prelijepog hodočasničkog mjesta.”

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne