Vlč. Thomas J. Reilly iz SAD-a: Međugorje je važno u životu Crkve

U Međugorju ovih dana nalaze brojni strani hodočasnici među kojima smo susreli i svećenika Thomasa J. Reillya koji je upravitelj svetišta Lazarus. To je centar za ozdravljenje, duhovno i tjelesno, a nalazi se u Massachusettsu u Sjedinjenim Američkim Državama. Za svećenika je zaređen prije 23 godine, dakle 2000. godine, a u Međugorje je prvi put došao 2006. godine. Ovih dana nalazi se na svom osmom hodočašću u Međugorje gdje je došao s još 53 hodočasnika, a predslavio je i svetu misu na engleskom jeziku u crkvi sv. Jakova.

„Ovo je moje osmo hodočašće u Međugorje i Gospa me nastavlja pozivati natrag tako da sam vrlo zahvalan za to. Moje prvo hodočašće je bilo 2006. godine, tada me je jedna osoba zamolila da molim za ozdravljenje supruga i on je u to vrijeme bio čudesno izliječen, tako da su i doktori bili vrlo iznenađeni. Takva i slična ozdravljenja su se događala nakon toga hodočašća, pa sam na taj način i otkrio svoju službu ozdravljivanja, tako da sam u toj službi od 2007. godine, a sada sam upravitelj svetišta Lazarus – centra za ozdravljenje gdje nudimo razne duhovne aktivnosti, imamo mjesečno dva veća događaja molitve za ozdravljenja, uvijek imamo barem četiri do pet svećenika koji su zaduženi za sakrament ispovijedi, slavimo svete mise koje nakon toga se nastavljaju i sakramentom bolesničkog pomazanja, te također imamo svakodnevno euharistijsko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu koje sveukupno tjedno traje 65 sati, te mnoge druge duhovne aktivnosti koje pomažu za duhovno ozdravljenje, a vidjeli smo i mnoga čudesna tjelesna ozdravljenja nakon toga koja iznenade i doktore. To je uistinu čudesno i Bog me uveo u to iako nisam na to ni mislio niti sam tražio. Što se tiče ovoga hodočašća, ovdje sam u Međugorje došao s grupom od 53 hodočasnika gdje ćemo ukupno ostati čak 12 dana. Divno je čuti i naše lokalne hodočasničke vodiče i lijepo je biti ovdje i vrlo smo uzbuđeni”, kazao je otac Thomas te dodao da će s hodočasnicima u Međugorju biti sve do 5. listopada kada Crkva proslavlja blagdan sv. Faustine Kowalske – tajnice Božjeg milosrđa.

„Međugorje sam otkrio odavno, pošto ga pratim od 80-ih godina prošloga stoljeća, ali sam tek poslije osjetio u svome srcu da dođem ovdje. Uvijek sam vjerovao da se Gospa ovdje ukazuje. Sjećam se kada sam prvi put došao rekao sam Isusu i Mariji da im vjerujem, ali bi bilo lijepo kada bi mi dali i neki znak, tako da je znak bio taj da je žena iz moje župe pitala me da molim za njenog bolesnog muža, pa kada sam se vratio u Boston nazvala me, bila je šokirana, rekla je da joj je muž potpuno ozdravio i da su i doktori vrlo iznenađeni. To je dotaknulo moje srce i poziv da se vratim ovdje. Međugorje je učinilo velika djela u mome životu, ono je duboko u mojoj vjeri, u mojoj ljubavi prema Mariji, prema Presvetom Trojstvu, prema anđelima i svecima. Puno velikih blagoslova se ovdje dogodilo. Međugorje je učinilo puno i za moj duhovni život, ostaje sa mnom tijekom cijele godine i učim od njega. Međugorje može pomoći mladim ljudima i da otkriju svoj poziv i to je istina. Najmanje 700 duhovnih zvanja se rodilo ovdje”, kazao je vlč. Thomas te naglasio što bi u Međugorju posebno izdvojio.

„U Međugorju bih posebno izdvojio, naravno, svetu misu i ispovijed, ali ono što je posebno jest klanjanje, večernje klanjanje Presvetom. To je prelijepo. Imali smo dva prelijepa klanjanja Presvetom, sinoć i dan prije. To je nešto vrlo posebno. Bio sam puno puta i na brdima, bio sam na Križevcu osam puta, tako da je osjećaj biti gore nešto vrlo posebno. Toliko puno ljudi znam koji su na brdima doživjeli prelijepa iskustva. Na ovom hodočašću smo bili kod Plavog križa, a u petak idemo na veliko brdo, na Križevac. Majka od osoba koja dođu ovdje stvara učenike i vjernike, koji se zatim vrate u svoje župe i zajednice gdje dijele svoja prekrasna iskustva koja su imali. Majka želi da širimo našu vjeru, da širimo ljubav i poruku Isusa Krista, poruku milosrđa. Međugorje je krajnje važno u životu Crkve. Vjerujem kada jednoga dana ova ukazanja budu odobrena, kada se dogodi deset tajni, vidjet će se da je ovo bilo jedno od najvećih događaja u 2000 godina dugoj povijesti Crkve”, kazao je o. Thomas te za kraj poručio:

„Molite se Isusu, Mariji i sv. Josipu i oni će te dovesti ovdje. Ako te Marija želi ovdje u Međugorju, samo otvori svoje srce i ona će pronaći put. To sam vidio puno puta u ljudskim životima. Ponekada nisu imali ni novac za dolazak u Međugorje, pa su ipak došli”, kazao je otac Thomas J. Reilly.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne