Osvrt na 2021. godinu u Međugorju

Tek smo na početku nove 2022. godine, stoga smo se u našemu programu prisjetili svih onih trenutaka koji su obilježili prošlu 2021. godinu, koja je u Međugorju bila u znaku proslave 40. obljetnice ukazanja Kraljice Mira. Prije same proslave, naša župa upisala je još jedan povijesni dan, a to je bila molitva krunice s papom Franjom, za kraj pandemije. Naime, na Papinu inicijativu, Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, organiziralo je molitveni maraton na temu ‘Crkva se svesrdno moljaše Bogu’. Sudjelovalo je 30 svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta, a 15. svibnja krunica se molila i u Međugorju.

“Jako sam zadovoljan kako su oci franjevci i vi kao zajednica organizirali ovaj susret da bi sudjelovali u molitvenom maratonu kojega je organizirao papa Franjo. Očito je da je molitva krunice za ovu župnu zajednicu stup koji je toliko čvrst da se bez njega više ne može. Koliko poznajem papu Franju, da je on bio na mome mjestu sigurno bi vam rekao iste stvari”, kazao je apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, koji je toga 15. svibnja predmolio krunicu i slavio Svetu Misu.

 

S krunicom u rukama, pjesmom i molitvom na usnama, poput djece vidioca prvih dana, poput Mirjane, Ivanke, Vicke, Ivana, Marije i Jakova, mnoštvo se uspinjalo na Brdo ukazanja da zahvale Onoj, koja je nebrojeno puta odgovorila: „Neka mi bude po riječi Tvojoj“, i sišla zemaljskoj djeci, prenijeti im poruku ljubavi i mira. Na uočnicu, mnogi su, jubilarni 30. put, hodočastili Majci u Međugorje, od svetišta sv. Ante na Humcu, sudjelujući na Hodnji mira, koju je 1992. godine u jeku rata, organizirao zaljubljenik u Međugorje Hubert Liebherr, moleći za mir u ratom pogođenoj Hrvatskoj i BiH. Tog istog dana, u vrućim popodnevnim satima, kada su se prije 40 godina djeca vidioci igrali sa svojim susjedima, ne sluteći da im životi više nikada neće biti isti, od župne crkve Krista Kralja u Čitluku, cijela Hercegovina krenula je pješice do Međugorja, zahvaliti Majci na 40 godina milosti.

 

Nakon blagdana sv. Ivana Krstitelja, svanuo sam je dugo iščekivani dan. Rijeka hodočasnika slila se u Međugorje, proslaviti 40 godina prisutnosti Kraljice Mira. Od zavjetnog kipa Kraljice Mira, kojega su prije 20 godina, povodom 20. obljetnice ukazanja hodočasnici iz Južne Koreje, poklonili župi Međugorje, moleći Majku da donese mir i na njihov poluotok, i kojeg su župljani uz Božju pomoć iznijeli i postavili, na samu obljetnicu ukazanja, 25. lipnja, prvi put je održana procesija do crkve sv. Jakova, gdje je na vanjskom oltaru, u 19 sati započelo središnje euharistijsko slavlje, koje je predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

 

Nakon 25. lipnja, prvoga tjedna mjeseca kolovoza, Međugorje je ponovno postalo centar svijeta, a deseci tisuća hodočasnika, naročito mladih, došli su pronaći odgovor na pitanje „Koje dobro moram činiti?“, a svojim katehezama i homilijama načine da zadobiju život vječni, ponudili su im kardinal Robert Sarah, nadbiskup Luigi Pezzuto, nadbiskup Tadeusz Wojda, biskup Guido Gallese i fra Miljenko Šteko, te sam papa Franjo koji je prvoga dana 32. Mladifesta, svim sudionicima, iz 54 zemlje, uputio svoju poruku.

 

Dok smo još u srcima prebirali one snažne riječi koje smo slušali slaveći 40. obljetnicu ukazanja Kraljice Mira, i odgovore koje dobro moramo činiti, tijekom 32. Mladifesta, 13. kolovoza sve nas je potresla vijest, da nas je zauvijek napustio apostolski vizitator za župu Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser. Međugorski župnik fra Marinko Šakota, tom je prilikom napisao: „Napustio nas je naš nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje. Otišao je od nas biskup koji je bio istinski otac. Bio je draga osoba koja je voljela ljude i koju su ljudi voljeli. Otišao je prijatelj Međugorja. Od samog početka, od 2017. godine, kada je došao kao osobni izaslanik Pape Franje, nadbiskup Hoser zavolio je Međugorje. Njegove riječi «mi Međugorčani», koje je izrekao na misi na blagdan svetog Jakova u Gaju, govore o njegovu poistovjećenju sa župljanima ove župe. Pozorno je promatrao pastoralna događanja u Međugorju i s velikim zanimanjem proučavao postojeći fenomen. Nasuprot nekima koji su tražili i naglašavali samo negativne pojave, kao prijatelj istine nadbiskup Hoser je umio vidjeti pozitivne stvari, pune ispovjedaonice, kristocentričnost međugorske duhovnosti, tolike hodočasnike koji traže Boga. Nije nadbiskup Hoser samo pozitivno govorio o međugorskoj duhovnosti, nego ju je osobno živio. Tri puta tjedno bio je nazočan na klanjanju Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i petkom molitvi pred križem, a srijedom i petkom je postio. Jako je volio Gospu i njoj se utjecao. Iako vidioci nisu bili u opsegu njegova djelovanja, ipak je postupio ljudski i razgovarao s njima. Htio ih je upoznati i osobno čuti njihov glas i iskustva, što je vidiocima jako puno značilo. Tako je svojim primjerom pokazao kako se u prošlosti trebalo i kako bi se u budućnosti valjalo odnositi prema vidiocima. Hvala nadbiskupu Henryku Hoseru za sve što je učinio za Međugorje! A to što je učinio, jako je puno i od neprocjenjive je važnosti!

 

Sv. Misa zadušnica za mons. Hosera slavila se 20. kolovoza u katedrali Varšavsko-praške biskupije, a nakon Sv. Mise i sprovodnog obreda, tijelo apostolskog vizitatora za župu Međugorje, mons. Henryka Hosera, položeno je u kriptu katedrale Varšavsko-praške biskupije. Misu zadušnicu za pokojnog mons. Hosera u Međugorju je s biskupom mostarsko-duvanjskim Petrom Palićem, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem te još dvojicom biskupa i 95 svećenika, predslavio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto.

 

31. kolovoza Sveti Otac Franjo prihvatio je odreknuće od službe apostolskog nuncija u Bosni Hercegovini i Crnoj Gori koje je, zbog navršene dobne granice, podnio mons. Luigi Pezzuto. Nakon što je 50 godina misništva obilježio u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Luigi Pezzuto, 10. listopada proslavio je svoj zlatni jubilej i u Međugorju zahvalnom misom.

 

Ubrzo nakon smrti msgr. Hosera, na datum njegova rođenja, 27. studenog Tiskovni ured Svete Stolice objavio je vijest da je papa Franjo imenovao nadbiskupa mons. Aldu Cavallija, naslovnoga nadbiskupa Vibo Valentie, dosadašnjega apostolskog nuncija u Nizozemskoj, Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis. Riječ je o nastavku misije koju je u Međugorju vršio nadbiskup Henryk Hoser. Tim povodom međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao: “Divno me iznenadila vijest da je papa Franjo imenovao mons. Aldu Cavallija novim Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Zahvalni smo Bogu za mons. Henryka Hosera što je bio s nama i što je učinio toliko toga za Međugorja, vjerujemo da će i mons. Cavalli nastaviti njegovim putem. Radosni smo zbog ove vijesti. Hvala papi Franji što nam šalje nadbiksupa Cavalilija za Apostolskog Vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje.”

Od 25. lipnja 1981., svijetom su se izrodili mnogobrojni plodovi, koje smo zbog pandemije i nemogućnosti putovanja, predstavili putem interneta. Prvo smo u suradnji s njemačkim međugorskim centrom organizirali online kongres na temu “Međugorje – model nove evangelizacije za svijet”, a program se odvijao u Njemačkoj i u Međugorju. Potom smo otputovali u zemlje španjolskog govornog područja, i na temu: “Međugorje – Gdje nebo dotiče zemlju “Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati”, organizirali Iberoamerički virtualni Kongres, a posljednji ove godine, bio je za progonjenu crkvu u Kinu.

Plod Međugorja je i naša radiopostaja, koja je već 24 godine član vaše obitelji u svakom kutku svijeta. Mi se nadamo se da ste kroz ovaj specijal uživali u pregledu stare 2021. godine, a u realizaciji su sudjelovali Anton Vasilj, Davor Dragićević, Velimir Begić i Andrija Šego. Naravno, svi djelatnici Radiopostaje Mir Međugorje na čelu s ravnateljem Vedranom Vidovićem i glavnom urednicom Sanjom Pehar, od srca vam žele sretnu i blagoslovljenu novu 2022. godinu. Za kraj, učite od ove godine koja je iza nas, promijenite sve ono što je loše, zastanite, osluškujte, uspostavite ponovno svoj odnos s Bogom, prepustite sve u Njegove ruke i pronađite mir, jer “mir, mir, mir, mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi”!

Tekst: Andrija Šego
Foto: Mateo Ivanković i Arhiv ICMM

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne