5.9 C
Međugorje
24.11.2020.

Razoružavanje Hrvatske i osnivanje SAO Krajine tema novog izdanja emisije Magistra Vitae

U ovotjednoj emisiji Magistra Vitae nastavili smo govoriti o pobuni Srba u Republici Hrvatskoj 1990. godine. Gošća emisije dr. sc. Janja Sekula Gibač iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, govorila je što se događalo na području Sjeverne Dalmacije, Like i Banovine nakon Balvan revolucije, koju smo obradili u prošloj emisiji.

U jesen 1990. bilo je jasno da će doći do rata. Hrvatska je bila u sastavu SFRJ pa nije imala mogućnost ustrojavanja vlastite vojne sile.

“Hrvatska policija je doista u tom trenutku bila jedina snaga na koju se Hrvatska mogla osloniti. Naime poznato nam je da je naoružanje teritorijalne obrane RH, oduzeto nedugo nakon višestranačkih izbora, a u to vrijeme Hrvatska je još bila u sastavu SFRJ i nije imala nikakvu zakonsku mogućnost ustrojavanja vlastite vojne sile. I policijske snage stoga su bile jedina oružana sila na koju su se hrvatske vlasti mogle osloniti te se krenulo u njihovu reorganizaciju, njihovo jačanje. Osim toga, zapošljavanjem novih djelatnika policije, mijenjao se njezin nacionalni sastav. Naime naslijeđenu iz komunističkog sustava, nacionalnu strukturu MUP-a RH zapravo je obilježavao velik postotak Srba. Odnosno nesrazmjeran u odnosu na njihovu zastupljenost u nacionalnoj strukturi tadašnje Hrvatske”, kazala nam je dr. sc. Janja Sekula Gibač.

Tijekom srpnja i kolovoza sve više općina pristupalo je Zajednici općina Sjeverne Dalmacije i Like, MUP je krajem rujna donio odluku da se iz svih stanica javne sigurnosti povuče 60 posto naoružanja pričuvnog sastava policije, a kako je prošao taj pokušaj oduzimanja naoružanja pojasnila je dr. sc. Sekula Gibač.

“Prilikom oduzimanja tog oružja, većina prosvjeda, nemira i sukoba srpskog stanovništva sa snagama MUP-a dogodila se u pojedinim mjestima na Banovini, iako se sličan obrazac pojavio u Lici, drugim dijelovima Hrvatske, Zapadnoj Slavoniji.  Zbog svih tih nemira možemo zaključiti da je u rujnu 1990., u općinama koje su pristupile ili su planirale pristupiti Zajednici općina Sjeverne Dalmacije, Like odnosno kasnije SAO Krajine, došlo do masovnog otkazivanja poslušnosti policajaca srpske nacionalnosti čelništvu MUP-a i da se to sve događalo u koordinaciji sa SDS-om, koji je u tim općinama ili bio na vlasti ili je imao velikog utjecaja na lokalne vlasti, preko kojih je na neki način mogao utjecati na ove događaje.

Hrvatske vlasti su u nekoliko navrata pokušavale pregovorima sa kninskim vodstvom smiriti situaciju. I doista predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova u nekoliko su navrata dolazili na pregovore, međutim situacija se nikako nije mogla pregovorima smiriti, a s druge strane hrvatske vlasti bile su svjesne zahtjeva za osnivanjem tog SUP-a Knin i jednostavno na to nikako nisu mogle pristati.

Zanimljivo je napomenuti, upravo da bi se što više smirila situacija i olakšala, predsjednik Tuđman je iz tih razloga imenovao Josipa Boljkovca ministrom unutrašnjih poslova zbog njegovog ugleda kod srpskog stanovništva i zbog njegovog iskustva u službi unutrašnjih poslova, jer je smatrao da će time pridonijeti poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa i spriječiti pobune.

Međutim ni Boljkovac nije uspio smiriti situaciju i nagovoriti ih da ‘odustanu od tog osnivanja SUP-a Knin i zapravo srpskih policijskih snaga sa sjedištem u Kninu’. Stoga kninsko čelništvo donosi nelegalnu odluku, kao i nekoliko puta već do tada, i odlučuje samo osnovati vlastito tijelo unutrašnjih poslova”, kazala je dr. sc. Janja Sekula Gibač, a nakon što su pobunjeni Srbi osnovali SUP u Kninu u studenom 1990. godine, bilo je vrijeme za idući korak, tako da ubrzo SUP Knin, prerasta u SUP SAO Krajine.

“U prosincu 1990. proglašena je SAO Krajina. I nakon toga, početkom siječnja 1991. i taj SUP Knin koji su oni proglasili prerastao je u SUP SAO Krajine. Prema odluci o njegovom osnivanju, on je bio nadležan na području SAO Krajine vršiti poslove i iz područja poslova javne sigurnosti. Zanimljivo je spomenuti da je dan nakon što je SUP SAO Krajine službeno proglašen, Izvršno vijeće te SAO Krajine je uputilo obavijest o njegovom osnivanju predsjedniku Predsjedništva SFRJ, Saveznom SUP-u, MUP-u RH i republičkim SUP-ovima Srbije i BiH. U tom dopisu je navedeno da ingerencije MUP-a Hrvatske na tom području (SAO Krajine) prestaju važiti, te da zapovijedi MUP-a RH nemaju pravne snage osim ako su usuglašene sa SUP-om SAO Krajine kao i da će posebna služba SUP-a SAO Krajine vršiti koordinaciju i suradnju s MUP-om RH”, kazala je dr. sc. Janja Sekula Gibač, a cijelu emisiju Magistra Vitae koju uređuje i vodi Andrija šego poslušajte na našem youtube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Kako doći do rješenja problema?

Volite li zagonetke? Možda ste se susreli s onim zahtjevnim zadatkom koji od vas traži da jednim potezom, ne dižući olovku s papira, s...

Leptir koji nije letio

Često se u životu osjećamo kao da smo zatvoreni u neku čahuru iz koje nam je teško izići. Iako se borimo i rukama i nogama,...

Živimo li u vremenima apokalipse?

Policija je utvrdila identitet desetak mladih Turaka koji su neku večer provalili u katoličku crkvu svetog Antuna u bečkoj četvrti Favoriten i, prema pisanju...

Za tobom ću kamo god Ti pošao

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I dok su Isus i njegovi učenici išli putem,...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...