Razoružavanje Hrvatske i osnivanje SAO Krajine tema novog izdanja emisije Magistra Vitae

U ovotjednoj emisiji Magistra Vitae nastavili smo govoriti o pobuni Srba u Republici Hrvatskoj 1990. godine. Gošća emisije dr. sc. Janja Sekula Gibač iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, govorila je što se događalo na području Sjeverne Dalmacije, Like i Banovine nakon Balvan revolucije, koju smo obradili u prošloj emisiji.

U jesen 1990. bilo je jasno da će doći do rata. Hrvatska je bila u sastavu SFRJ pa nije imala mogućnost ustrojavanja vlastite vojne sile.

“Hrvatska policija je doista u tom trenutku bila jedina snaga na koju se Hrvatska mogla osloniti. Naime poznato nam je da je naoružanje teritorijalne obrane RH, oduzeto nedugo nakon višestranačkih izbora, a u to vrijeme Hrvatska je još bila u sastavu SFRJ i nije imala nikakvu zakonsku mogućnost ustrojavanja vlastite vojne sile. I policijske snage stoga su bile jedina oružana sila na koju su se hrvatske vlasti mogle osloniti te se krenulo u njihovu reorganizaciju, njihovo jačanje. Osim toga, zapošljavanjem novih djelatnika policije, mijenjao se njezin nacionalni sastav. Naime naslijeđenu iz komunističkog sustava, nacionalnu strukturu MUP-a RH zapravo je obilježavao velik postotak Srba. Odnosno nesrazmjeran u odnosu na njihovu zastupljenost u nacionalnoj strukturi tadašnje Hrvatske”, kazala nam je dr. sc. Janja Sekula Gibač.

Tijekom srpnja i kolovoza sve više općina pristupalo je Zajednici općina Sjeverne Dalmacije i Like, MUP je krajem rujna donio odluku da se iz svih stanica javne sigurnosti povuče 60 posto naoružanja pričuvnog sastava policije, a kako je prošao taj pokušaj oduzimanja naoružanja pojasnila je dr. sc. Sekula Gibač.

“Prilikom oduzimanja tog oružja, većina prosvjeda, nemira i sukoba srpskog stanovništva sa snagama MUP-a dogodila se u pojedinim mjestima na Banovini, iako se sličan obrazac pojavio u Lici, drugim dijelovima Hrvatske, Zapadnoj Slavoniji.  Zbog svih tih nemira možemo zaključiti da je u rujnu 1990., u općinama koje su pristupile ili su planirale pristupiti Zajednici općina Sjeverne Dalmacije, Like odnosno kasnije SAO Krajine, došlo do masovnog otkazivanja poslušnosti policajaca srpske nacionalnosti čelništvu MUP-a i da se to sve događalo u koordinaciji sa SDS-om, koji je u tim općinama ili bio na vlasti ili je imao velikog utjecaja na lokalne vlasti, preko kojih je na neki način mogao utjecati na ove događaje.

Hrvatske vlasti su u nekoliko navrata pokušavale pregovorima sa kninskim vodstvom smiriti situaciju. I doista predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova u nekoliko su navrata dolazili na pregovore, međutim situacija se nikako nije mogla pregovorima smiriti, a s druge strane hrvatske vlasti bile su svjesne zahtjeva za osnivanjem tog SUP-a Knin i jednostavno na to nikako nisu mogle pristati.

Zanimljivo je napomenuti, upravo da bi se što više smirila situacija i olakšala, predsjednik Tuđman je iz tih razloga imenovao Josipa Boljkovca ministrom unutrašnjih poslova zbog njegovog ugleda kod srpskog stanovništva i zbog njegovog iskustva u službi unutrašnjih poslova, jer je smatrao da će time pridonijeti poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa i spriječiti pobune.

Međutim ni Boljkovac nije uspio smiriti situaciju i nagovoriti ih da ‘odustanu od tog osnivanja SUP-a Knin i zapravo srpskih policijskih snaga sa sjedištem u Kninu’. Stoga kninsko čelništvo donosi nelegalnu odluku, kao i nekoliko puta već do tada, i odlučuje samo osnovati vlastito tijelo unutrašnjih poslova”, kazala je dr. sc. Janja Sekula Gibač, a nakon što su pobunjeni Srbi osnovali SUP u Kninu u studenom 1990. godine, bilo je vrijeme za idući korak, tako da ubrzo SUP Knin, prerasta u SUP SAO Krajine.

“U prosincu 1990. proglašena je SAO Krajina. I nakon toga, početkom siječnja 1991. i taj SUP Knin koji su oni proglasili prerastao je u SUP SAO Krajine. Prema odluci o njegovom osnivanju, on je bio nadležan na području SAO Krajine vršiti poslove i iz područja poslova javne sigurnosti. Zanimljivo je spomenuti da je dan nakon što je SUP SAO Krajine službeno proglašen, Izvršno vijeće te SAO Krajine je uputilo obavijest o njegovom osnivanju predsjedniku Predsjedništva SFRJ, Saveznom SUP-u, MUP-u RH i republičkim SUP-ovima Srbije i BiH. U tom dopisu je navedeno da ingerencije MUP-a Hrvatske na tom području (SAO Krajine) prestaju važiti, te da zapovijedi MUP-a RH nemaju pravne snage osim ako su usuglašene sa SUP-om SAO Krajine kao i da će posebna služba SUP-a SAO Krajine vršiti koordinaciju i suradnju s MUP-om RH”, kazala je dr. sc. Janja Sekula Gibač, a cijelu emisiju Magistra Vitae koju uređuje i vodi Andrija šego poslušajte na našem youtube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne